Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fikus – mer än bara Benjamin

Fikus har länge varit en typisk "grön växt" på våra fönsterbrädor, men den lider av modets nycker, ibland är den inte alls populär, ibland kommer den i ropet igen. Vi har inte sett så många olika sorter på fönsterbrädorna, men släktet Ficus innehåller faktisk över 1000 arter.

Fakta om fikusarter och deras odling

De flesta fikusarter (släktet Ficus) är tropiska eller subtropiska träd och buskar, medan ett fåtal är marktäckande och krypande växter. Gemensamt för alla arter är att de innehåller en vit växtsaft som kan vara irriterande om den kommer i kontakt med huden.

Fikusväxter blommar sällan inomhus. Deras blommor sitter dessutom gömda på insidan av små, pillerformade bildningar (s.k. sykonier) som endast har ett litet ingångshål i toppen. Skulle blomningen lyckas och blommorna bli befruktade kan frukter, där de ätbara fikonen ingår, bildas. Dock kräver de flesta fikussläktets arter pollinering av mycket specialiserade insekter som inte finns naturligt i Sverige. Därför får man sällan mogna frukter på inomhusodlade plantor.

Lätt att sköta

Att odla fikusar är förhållandevis enkelt – det är tåliga och anpassningsbara växter. Viktigast är att de trivs bäst ljust, men de vill inte ha starkt, direkt solgass. Med hjälp av lysrörsljus kan du även placera dem några meter in i rummet, vilket särskilt de mörkbladiga sorterna uppskattar. Under vår och sommar bör man regelbundet gödsla med krukväxtnäring, gärna en anpassad för gröna bladväxter.

Fikusar uppskattar hög luftfuktighet, så duscha gärna bladen med en blomspruta på morgonen, så att vattendropparna hinner dunsta innan kvällen. Vattna rikligt med rumstempererat, helst kalkfritt vatten och låt sedan jorden torka upp en aning innan nästa vattning. Ständigt fuktig/sur jord kan leda till bladfall. Märk väl att undantaget är klätterficus (Ficus pumila), som är en marktäckare från regnskogen. Den trivs aldrig om den får torka ut – där bör jorden hållas jämnt fuktig. Bland dess namnsorter finns till exempel småbladiga ’Minima’, vitbrokiga ’Snowflake’ och gulbrokiga ’Sunny’.

Tips för bevattning

  • Riklig vattning och sedan låta jorden torka lätt
  • Kalkfritt vatten föredras
  • Håll jämn fuktighet för F. pumila och F. cyathistipula
  • Undvik att vattna sent på kvällen vid bladduschar

Många olika sorter

Den klassiska fönsterficusen (Ficus elastica) är en av de äldsta och mest populära sorter för inomhusbruk, med kraftiga, blanka blad. Den växer snabbt, men kan lätt beskäras för mer buskigt eller kompakt växtsätt – beskärning stimulerar förgrening. Idag finns flera attraktiva namnsorter, särskilt brokbladiga, som till exempel ’Tricolor’, ’Variegata’, den mörkbladiga ’Burgundy’, ’Melany’ och den rödvariegerade ’Ruby’.
Läs mer om Fönsterfikus

Pillerfikus (F. deltoidea) är en rolig art som får små pillerformade, gulröda frukter. Den blir normalt omkring en meter hög och har tätt sittande, runda blad.

Fiolfikusen (F. lyrata) har blivit ytterst populär på senare tid tack vare sina stora, fiolformade blad. Den kan växa sig stor (upp till 2 meter inomhus) och kräver extra hög luftfuktighet, annars fäller den lätt blad. Namnsorten ’Bambino’ är ett mer kompakt och tätvuxet alternativ.

En nyare bekantskap i handeln är citronfikus (F. microcarpa), där sorten ’Ginseng’ är populär tack vare sitt bonsai-liknande utseende. Den vill stå ljust men undvika direkt sommarsol, och klarar måttlig uttorkning bättre än många andra arter.

Bambufikusen (F. binnendijkii) är ovanlig som krukväxt men passar bra i öppna, stora miljöer. Den odlas ofta med uppstammad "trädform" där de långsmala bladen kommer väl till sin rätt. Namnsorter är bland annat ’Alii’, ’Amstel King’ och ’Amstel Queen’.

En ännu mer sällsynt art är kimbalafikus (F. cyathistipula), med långa, stora blad. Den härstammar från träskskogar i centrala Afrika och bör därför inte torka ut, men också stå ljust utan att utsättas för direkt sol. Om den placeras för mörkt fäller den snabbt bladen.

Populära namnsorter

  • Fönsterfikus: ’Tricolor’, ’Variegata’, ’Burgundy', ’Melany’, ’Ruby’
  • Benjaminfikus: ’Golden King’, ’Starlight’, ’Kinky’, ’Natasja King’, ’Wiandi’, ’Barock’
  • Bambufikus: ’Alii’, ’Amstel King’, ’Amstel Queen’

Den mest populära – Benjaminfikus

Den vanligaste och mest lättskötta av alla fikusar inomhus är benjaminfikus (F. benjamina). Den växer snabbt och kan nå taket om den får hållas, men med regelbunden beskärning formas den till en tätare, mer hanterbar buske. Benjaminfikus finns i många namnsorter, med olika bladformer och färger. Särskilt populära är vit- och gulbrokiga former som ’Golden King’ och ’Starlight’. Minivarianterna ’Kinky’/’Natasja King’ är kompaktväxande och småbladiga med ljust variegerade blad. ’Wiandi’ har avlånga blad och ’Barock’ har dekorativa spiralvridna blad. Det är inte ovanligt att se benjaminfikusar uppstammade med vackert flätade stammar.

Så sköter du benjaminfikusen

  1. Ljust, men undvik direkt, stark sol
  2. Jämn bevattning; låt jorden torka upp mellan vattningarna
  3. Spraya bladen för extra luftfuktighet
  4. Regelbunden beskärning ger tätare buskar

Fikon – den utomhuståliga fikusen

Glöm inte att det även finns fikusar som kan odlas utomhus i Sverige – nämligen fikonet, Ficus carica.
Fikon vill stå varmt och skyddat och lämpar sig bäst i de varmaste klimatzonerna eller i kruka i vinterträdgård, uterum eller inglasad balkong. Vintertid krävs nästan ingen vattning – låt växten stå i vila och förvara den svalt (+2–7 °C). På hösten låter du bladen falla utomhus innan du flyttar in plantan frostfritt. Efter vintervilan vänjer du sakta fikonet vid uteluft och ökad ljusmängd om våren för att undvika ljuschock. Skydda alltid mot sen nattfrost!

Olika sorters fikon för odling

  • Adriafikon: Självfertila och därför bäst för svensk odling. Exempel: ’Bornholmsfikonet’, ’Black Mission’ m.fl.
  • Smyrnafikon: Kräver pollinering och ger inte frukt i Sverige.
  • San Pedro-fikon: T.ex. ’Desert King’ – kan sätta frukt utan pollinering på första skörden, men kräver pollinering för andra.

Så lyckas du med din fikus

  • Ljust läge men undvik brännande sol, särskilt mitt på sommaren.
  • Jämn bevattning med uppehåll för upptorkning (förutom F. pumila och F. cyathistipula, som vill ha jämn fukt).
  • Håll hög luftfuktighet, särskilt för storbladiga arter.
  • Omplantera små plantor årligen.
  • Föröka genom toppsticklingar på våren eller sommaren.
  • Skydda utomhusfikon mot frost och anpassa dem försiktigt till utomhusmiljö efter vintervilan.

Med rätt skötsel kan du njuta av vacker grönska – och kanske till och med egna frukter!

Läs mer om Fönsterfikus

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB