Fikus, fönsterfikus
Fönsterfikus (Ficus elastica) – Egenskaper och Skötsel
Fönsterfikus, Ficus elastica. Foto: Flora-Dania
Namn och Ursprung
Fönsterfikus, även känd som gummifikus eller Ficus elastica, tillhör familjen Moraceae – eller mullbärsväxter – och härstammar ursprungligen från Östra Himalaya till Sydöstra Asien. Det är en klassisk krukväxt som har varit uppskattad i generationer tack vare sina vackra, stora blad och sin tålighet i hemmiljö.
Egenskaper och Fördelar
En av fönsterfikusens främsta egenskaper är dess mycket goda luftrenande förmågor – växten absorberar och filtrerar effektivt bort skadliga ämnen ur luften. Dessutom avdunstar den en del vatten, vilket bidrar till att höja luftfuktigheten i inomhusmiljön och skapar en friskare atmosfär, särskilt under torra vintermånader.
Bladen är stora, blanka och ofta läderartade i strukturen, vilket både gör dem tåliga och eleganta. Klassiska sorter är bland annat ‘Robusta’ med helgröna, breda blad, samt ‘Doescheri’ som har vackert marmorerade blad i grågrönt och mörkgrönt med inslag av gräddvitt.
Placering
Placera din fönsterfikus ljust men undvik direkt solljus under sommarhalvåret då bladen annars kan ta skada. Den trivs bäst i vanlig rumstemperatur, men under vintern kan temperaturen gärna vara något lägre (dock inte under 16°C – växten trivs inte i kallare miljöer). Fönsterfikusen är också känslig för drag och bör undvika att stå för nära dörrar eller fönster som ofta öppnas.
Skötsel
Fönsterfikusen sköts på ett liknande sätt som benjaminfikusen, men är generellt mer tålig mot den torra inomhusluften än övriga fikusarter. Vattna igenom jorden ordentligt, men låt den torka ut lätt mellan vattningarna – övervattning är en vanlig orsak till problem. Under viloperioden vintertid minskas vattningsfrekvensen något.
Från vår till höst behöver växten tillföras näring ungefär varannan vecka. Direkt efter omplantering behövs dock ingen gödning på 5–6 veckor eftersom ny jord innehåller tillräckligt med näring.
Att regelbundet duscha eller torka av bladen med en mjuk, fuktig trasa gör att bladen behåller sin lyster, och stöder växtens motståndskraft mot skadedjur. En dusch cirka en gång i veckan rekommenderas, men se till att torka av bladen efteråt för att undvika missfärgningar.
Omplantering och Beskärning
Omplantera gärna din fönsterfikus på våren, i standard blomjord. Det räcker ofta bra med omplantering var tredje år om du fyller på med ny jord årligen. Vid behov kan du förbättra dräneringen med exempelvis pimpsten eller perlit.
Vill du att din planta ska bli buskigare går det bra att toppa den. De avskurna delarna kan du använda som sticklingar i såjord för att föröka fler plantor. Tänk på att växten avger en vit, gummiartad växtsaft vid beskärning som kan ge hudirritation – använd gärna handskar.
Sjukdomar och Skadedjur
Fönsterfikus angrips ibland av samma skadedjur som benjaminfikusen, såsom spinnkvalster, men kan även drabbas av trips. Genom regelbunden skötsel och bladrengöring minskar risken för angrepp.
Extra Tips
Fönsterfikusen kan bli upp till 3 meter hög inomhus vid rätt förhållanden och är därmed ett utmärkt val för dig som vill ha en imponerande grön vägg eller blickfång i hemmet. Tänk på att den är giftig för husdjur och mindre barn, så placera den på säker plats vid behov.
Med sina goda luftrenande egenskaper, höga dekorationsvärde och tålighet är fönsterfikusen ett självklart val i många hem och lokaler. Sköter du den väl kan du ha glädje av din fikus i många år framöver.
Fakta
Namn: Fikus (fönsterfikus) (Ficus elastica)
Familj: Moraceae
Ursprung: Ö Himalaya – SÖ Asien
Egenskaper: Luftrenande, höjer luftfuktigheten
Sorttips: ‘Robusta’, ‘Doescheri’
Placering: Ljust, ej i direkt sol, min. 16°C vintertid
Skötsel: Tål torr luft, näring varannan vecka vår–höst, känslig för övervattning och saft kan irritera vid beskärning
Skadedjur: Trips, spinnkvalster
För mer information och bild, se ovanstående foto.