Fikus, fiolfikus
Fiolfikus (Ficus lyrata): Skötsel och Fakta
Fiolfikusen (Ficus lyrata) är en pampig och mycket uppskattad krukväxt med ursprung i Västafrika. Dess slående, stora och mörkgröna blad i fiolform gör den till ett populärt inslag i moderna hem och kontor. Den tillhör familjen mullbärsväxter (Moraceae), precis som den vanliga benjaminfikusen, men har något högre krav på både ljus och luftfuktighet.
Grundläggande Fakta
Fiolfikusen kan växa sig riktigt stor inomhus och passar utmärkt som solitärväxt tack vare sitt dramatiska utseende (bild). Växtens latinska namn, lyrata, syftar direkt på bladens karaktäristiska, lyrformade utseende.
Placering och Ljus
Placera fiolfikusen så ljust som möjligt, men undvik direkt sol, framför allt under de varmaste timmarna mitt på dagen. Bladen kan annars bli brända och få ljusa fläckar. Under vinterhalvåret kan den flyttas närmare fönstret för att fånga så mycket ljus som möjligt. Står den för mörkt tenderar tillväxten att avstanna och bladen kan gulna och falla av. Optimal placering är vid ett öst- eller västfönster där den får mycket naturligt ljus, men är skyddad från gassande sol (Placering).
Temperatur och Klimat
Fiolfikusen trivs bäst i normal rumstemperatur, bäst mellan 18-24°C. Den klarar lägre temperatur under vintern, men undvik att låta temperaturen gå under 16°C då den är känslig för kyla och drag. Eftersom den härstammar från tropiska områden mår den bäst om temperaturen är jämn och högre året om (Ursprung).
Skötsel
Vattning
Vattna först när det översta jordlagret (cirka 5 cm) har torkat upp, och se till att vattna ordentligt så att hela jordklumpen blir genomblöt. Låt sedan överflödigt vatten rinna av och undvik att låta plantan stå kvar i vatten. På vintern, minska vattningen när tillväxten är långsam och luftfuktigheten i rummet ofta är lägre. Bruna bladkanter indikerar ofta uttorkning eller för låg luftfuktighet (Skötsel).
Luftfuktighet
Fiolfikusen är betydligt känsligare för torr luft än många andra inomhusväxter. Spraya bladen regelbundet med vatten, speciellt under vintern då luften inomhus blir torr av uppvärmning. Höj gärna luftfuktigheten genom att gruppera växter eller använda luftfuktare. För låg luftfuktighet kan annars leda till att bladen får bruna kanter och plantan blir mer mottaglig för skadedjur som spinn (Skötsel).
Näring
Under våren och sommaren bör du gödsla fiolfikusen med ett svagt näringslösning ungefär en gång i veckan. Under hösten och vintern kan näringstillförseln minskas till en gång i månaden eller upphöra helt under växtens viloperiod.
Omplantering
Yngre plantor bör planteras om årligen på våren i en väldränerad och näringsrik jord. Äldre och större fiolfikusar kan nöja sig med omplantering vartannat eller vart tredje år – fyll då gärna bara på med ny jord i översta lagret om du inte vill störa rötterna (Omplantering).
Beskärning och Förgrening
Fiolfikusen har, till skillnad från många andra fikusar, en tendens att växa rakt upp utan naturlig förgrening. För att stimulera förgrening kan du på våren beskära stammen en bit ovanför ett blad eller en knopp. Den avskurna toppen kan även användas som stickling och planteras direkt i lätt fuktad jord för att utveckla en ny planta. Vid beskärning kan plantan börja förgrena sig eller skjuta nya skott från stammen (Skötsel).
Vanliga Problem och Lösningar
- Bladfall: Om växten flyttas under viloperioden (vinter) eller om den utsätts för kraftiga temperaturväxlingar och drag kan den lätt tappa sina blad.
- Bruna bladkanter: Orsakas oftast av för låg luftfuktighet eller för ojämn vattning.
- Gula blad: Vanligtvis ett tecken på övervattning eller dålig dränering – känn alltid på jorden innan du vattnar.
- Spinnangrepp: Torr luft ökar risken för angrepp av spinnkvalster, se till att duscha bladen regelbundet.
- Svår att förgrena: Beskär toppen tidigt för att uppmuntra ny tillväxt och grenar.
Sammanfattning
Fiolfikusen är en vacker, men något krävande, inomhusväxt som med rätt skötsel – rikligt med ljus, jämn vattning och hög luftfuktighet – kan leva och frodas i många år. Den är idealisk för dig som vill ha ett grönt och dekorativt inslag i hemmet, och är särskilt effektfull som solitär i ett rum med generöst ljusinsläpp. Med tålamod och uppmärksamhet kan du ha glädje av din fiolfikus under lång tid framöver.
Namn: Fikus (fiolfikus) (Ficus)
Familj: Moraceae, mullbärsväxter
Ursprung: V Afrika
Placering: Så ljust som möjligt men skyddas mot direkt sol. Den trivs bäst i rumstemperatur, men på vintern kan temperaturen gärna vara lite lägre, dock inte under 16°C.
Skötsel: Fiolfikusen sköts som benjaminfikusen, men kräver ännu högre luftfuktighet. Uttorkning kan ge bruna bladkanter och ökar risken för spinnangrepp. Det kan vara svårt att få fiolfikusen att förgrena sig.