Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fem kvadrat gräsmatta

**Låttas tyck&tänk** "Gräsmattan är den svenska trädgårdens mest självklara inslag” står det i Vår trädgårdsbok, och det är sant. I slutet av den första sommaren var alla trädgårdar i vårt nybyggda radhusområde täckta av grönt gräs. Alla utom vår.

Text och bild Låtta Skogh Tidigare avsnitt av Låttas tyck & tänk hittar ni längst ner i krönikan!

Gräsmattor har ett dåligt rykte bland ekologer. De säger att en klippt gräsmatta är en ekologisk öken – eller i alla fall en biologiskt mycket enfaldig plats – och att det är finare och bättre med blomsterängar.

Gräsmatta för olika behov

Själv förespråkar jag nyanser. Jag tycker att gräsmattor i och för sig är rätt trista, men ändå har ett visst existensberättigande. Inte bara om man gillar bollsporter, utan också om man tycker om att ligga på rygg och titta på moln eller vill lära sig slå kullerbyttor.

Även om man vill ha natur och biologisk mångfald och föredrar en blomsteräng framför en fotbollsplan så kan man vilja klippa gräset kort på de platser där man vill vara mest. Där man vill hänga upp en hängmatta eller en gunga eller lägga ut en filt att ligga och läsa på. Klippt gräs är mer barfotavänligt än långt gräs, och där finns färre myggor och fästingar och ormar.

Terapi med kantsax!

När jag planerade vår trädgård var jag osäker på om där skulle finnas någon gräsmatta eller inte. Jag bestämde mig för att det skulle det, men bara en liten. Lagom stor för att man precis skulle kunna ligga raklång på den. Den fick bli avskuret rund, för att geometrin med den runda studsmattan och den runda dammen skulle upprepas. Den blev fem kvadratmeter - exakt, visade det sig (jag trodde att jag köpte rullgräs med marginal, men vartenda grässtrå behövdes).

Det finns inga gräsklippare som är lagom för en gräsmatta på fem kvadratmeter. Jag klipper med en kantsax. Det tar en stund, lite längre än man skulle önska, men jag ser det som en form av gör-det-själv-trädgårdsterapi. Jag tänker bara att gräsmattan behöver klippas om jag har tid och lust att klippa den, och sedan gör jag det utan att skynda mig. Klipper och klipper och nynnar på Philmon Arthur And The Dungs fina "Villaägarens Visa": Jag har klippe klippe klippt min gräsematta, och den blev så fin.

En gräsmatta må vara ekologiskt enfaldig, med den lever och fotosyntetiserar. Och den är både grön och skön.∎

Om ett par veckor filosoferar Låtta vidare om trädgården.

#Läs tidigare avsnitt av Låttas tyck & tänk!#

Grodan Carl Philip flyttar in En trädgård full med gropar

Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB