Februari - i väntan på våren!
Ljuset börjar återvända så smått. Dagarna börjar bli längre och de soliga dagarna blir förhoppningsvis fler.
Men denna vinter har varit märklig, särskilt här i södra Sverige. Vi har nästan ingen snö eller is. Det har bara varit grått, grått och vått, vått. Nu vänder det snart!
Trädgården i februari – tips för utomhus och inomhus
Februari är en övergångsperiod i trädgården, då vintern ännu håller sitt grepp i många delar av landet – särskilt uppe i norr där de flesta fått ett skyddande snötäcke – medan vårlängtan börjar spira längre söderut. Här i söder kan de städsegröna växterna ibland “missta” sig, då vinterkylan uteblir och ljuset återvänder snabbt. Men akta dig: februarinätterna kan fortfarande bli svinkalla! Därför gäller det att i möjligaste mån ha skyddsväv redo för att täcka städsegröna växter, men även rosor, buskar och klematis, ifall vädret slår om. Julgranens grenar brukar vara perfekta som skydd över känsliga växter. Annars är det ännu ganska lugnt i trädgården – men lusten och längtan efter grönska är högst påtaglig.
Mata småfåglarna
Glöm inte våra små ge vänner, småfåglarna, en hjälpande hand! Så här års är det ont om naturlig föda i naturen, och kylan gör att orken tryter för de allra minsta. Har du fortfarande rönnbärsklasar i frysen, passa på att hänga upp dem i buskar och träd – alla frukt och bär i naturen är ju redan uppätna för länge sedan. Kanske kan du också skämma bort Kalle Koltrast med ett tudelat äpple om dagen; han tackar dig senare genom att sjunga vårarior från trädtoppen under våren!
Tänk på vilken fröblandning du ger – en blandning utan havre är ofta bäst, då det mest är domherrarna som gillar havre. Övriga småfåglar sprätter bara omkring med den. För rödhaken och andra övervintrande sångfåglar kan du välja en blandning med små frön och torkade mygglarver.
Skapa en trivsam matplats
Fyll på fröautomater och se till att vatten finns tillgängligt när det är plusgrader. En isfri vattenskål lockar ännu fler bevingade gäster.
Driv kvistar och fönsterkrukor
Redan nu kan du börja med drivkvistarna! Ta in några kvistar av forsythia, rips, kastanj, körsbärskornell, brudspirea, ginst, rosenkvitten, slån, björk eller vide. Glöm inte heller kvistar från äpple och päron när du beskär, som kan bjuda på en tidig blomsterprakt. Våga prova kvistar från olika buskar – ibland kan det bli en överraskning med gröna blad och blommor. När kvistarna slagit ut är det vackert att komplettera med tulpaner eller andra snittblommor i arrangemangen.
Har du varit förutseende och fördrivit små lökar i förrådet? Ta fram dem när de börjar titta upp – till exempel våriris, krokus, snödroppar, småtulpaner, narcisser, pärlhyacinter och scilla, som ofta säljs i småkrukor så här års. Ställ din vårkruka ute på altanen under milda dagar, lyft in om frosten hotar. När blommorna blommat över, fortsätt sköta om blasten och plantera ut i rabatten senare på våren.
I slutet av månaden brukar även lökar, knölar och jordstammar till sommarblommor dyka upp i handeln. Var snabb med att sätta klänglilja, Agapanthus och knölbegonior i krukor för en tidig start.
Så får du vårkänsla inne
Gruppera flera krukor för ljuvliga vårstilleben på fönsterbrädan eller på ett svalt trappsteg. Plantera gärna om i vackra ytterkrukor för ett genomtänkt uttryck.
Dags att så!
Passa på att kolla över fröutbudet, för nyheter och spännande sorter tar ofta slut först. Redan nu kan du förodla verbena, fröpelargon, penséer, flitiga Lisa, browallia, blomsterlönn, klockranka – eller varför inte palmer och ett urval kaktusar? De flesta av dessa kan sås nu men hinner även om du väntar tills ljuset tilltar.
Tidiga sådder ger växtkraft
Under februari är det också tid att så chili, paprika, kronärtskocka, selleri, jordgubbar och rosmarin eftersom de behöver en lång startsträcka. Du hittar lätt frösåddsartiklarna hos Odla för varje specifik sort.
Om du hittar en ovanlig chilifrukt i affären, prova att så dina egna frön! Ät försiktigt, spara fröna, och så dem i såjord: du får egna plantor och kanske nya smaker till sommaren.
För dina tidiga sådder är det smart att bygga en hylla med lysrör, eller montera lysrör ovanför fönsterbrädor så att plantorna inte blir långa och gängliga av ljusbrist.
Tips för lyckad förodling
- Använd såjord av god kvalitet
- Täck sådden med plast eller lock tills de grott
- Håll sådden jämnt fuktig men inte blöt
- Skola om när plantorna fått sina första riktiga blad
Låt barnen hjälpa till
För barn är det jättekul att få ett eget litet projekt. De kan så kattgräs (vete) eller rajgräs i kruka, även om ni inte har katt, och se hur det snabbt grönskar. Smörgåskrasse är också en favorit, den kan sås på hushållspapper i en assiett – var bara noga med vattningen! När krassen är färdig, ät på smörgåsen och så nytt igen.
Plantera lök (vanlig gul, röd eller vitlök) i små krukor för ett snabbt tillskott av gröna strån i salladen. Har du ätit exotiska frukter nyligen? Plantera kärnan i en kruka – citrus kommer upp förvånansvärt snabbt, särskilt om jorden är ljus, fuktig och varm.
Enkla projekt för små händer
- Måla blomkrukor och etiketter tillsammans
- Sätt ett avokadofrö i vatten och följ tillväxten
- Bygg små ekosystem i återanvända plastlådor
Utomhus: Vårtecken och skyddsarbeten
Bor du i zon 1–3 och har en skyddad, varm plats i trädgården kan du plantera vinterblommande buskar, till exempel trollhassel (Hamamelis intermedia), hybridkejsarolvon ‘Dawn’ eller vinterjasmin, Jasminum nudicaule. På våren hittar du dem på plantskolorna, även om de inte ser så imponerande ut när du köper dem, så är de ovärderliga under vinterns grådask.
Håll utkik efter tidiga vårlökar som vintergäck och snödroppar: de sticker upp där snön smält bort tidigt. Även julrosorna brukar kunna ha blommat igång så fort det blivit lite varmare.
Skydda dina växter
Se över och komplettera gnagskydd på unga och begärliga träd och buskar – harar och rådjur är speciellt hungriga nu! Om du har snötäcke, trampa till snön väl runt stammarna så att sorkarna inte hittar in.
Februari är också lämplig tid för beskärning av uppvuxna granhäckar. Klipp ovanpå och på sidorna, men lämna alltid ett par centimeter av senaste tillväxten så att det fortsätter vara grönt innanför snittet. Även tuja- och idegranhäckar kan trimmas nu och under mars, men toppa först när de nått önskad höjd.
Om du planerar att ta bort ett rotbildande träd eller buske, är det nu du ringbarkar den inför våren. Själva fällningen görs först när den slutat växa, vilket kan ta tid.
Skydd mot sol och snö
Skaka regelbundet bort tung snö från städsegröna växter, och skydda växter i full vårsol (när marken är tjälad) för att förhindra solskador (“brännskador”). Du hittar särskilda skyddsväv i trädgårdsbutiker, eller gör en egen ställning av