Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

FEBRUARI

Krukväxter såg jag inte mycket till i Thailand. Detta är fel breddgrad att leva på tänker jag när duggregnet piskar i ansiktet och solen inte synts på flera dagar. Inte tillstymmelse till vår. Inte en grön knopp i sikte. Inte ett blad.

Av Malena Skote

Allt går i grått och brunt. Krukväxterna ser taniga ut, medtagna av för torr luft och för lite ljus. Vad jag längtar efter frodig, tropisk växtlighet och grönska så långt ögat når!

Precis vid den här tiden, i februari förra året, reste jag till Thailand. Jag var mycket nyfiken på växtligheten där borta i Asien. Det var ju nästan på andra sidan jorden. Vad växte vilt? Vad använde man som prydnad och dekoration? Vilka spännande och nya växter skulle jag få se?

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

När vi kom till hotellet var det mörkt men jag kunde ana lummiga planteringar när jag gick genom hotellträdgården i den fuktiga tropiknatten.

Nästa morgon nästan sprang jag ut ur bungalowen för att titta på trädgården. Och nog fanns här mycket växter och prunkande planteringar. Men lite snopen blev jag allt när de flesta växter faktiskt kändes rätt hemtama. Här växte rödbladig vandrande jude som kraftig marktäckare. Höga kallor och krotonplantor sköt upp. Laxrosa amaryllisar stod på rad direkt i den sandiga jorden. Samma plantor som på fönsterbrädan hemma i Sverige. Fast tio gånger större förstås.

Världen har kommit närmare! Även på krukväxtfronten. Numera finns de mest exotiska växter i blomsterhandeln och vi kan alla skapa små grönskande tropiker på fönsterbrädan. Fast det är ju svårt att få dem lika frodiga.

Krukväxter såg jag inte mycket till i Thailand. Vad ska man med krukväxter när bananplantorna vajar utanför fönstret. Människorna där måtte finna våra fönsterrabatter ynkliga. Det mesta var planterat direkt i jorden utom orkidéer som planterades i halva kokosnötskal och hängdes upp i träden. Kokospalmen är för övrigt en farlig växt. Sitt aldrig under en sådan om den har mogna nötter i toppen. Att få en tvåkilosklump från 25 meters höjd i skallen kan man dö av. Jag hörde ideligen skräckhistorier om hur många som råkat ut för den olyckan. Oftast faller nötterna i gryningen, då vaknade jag ibland av att det tjongade till rejält i bungalowtaket.

Men visst använde man växter som dekoration och för att skapa rum. Trädgårdarna runt hotell, museer och bungalows var mjukt och naturligt arrangerade med slingrande gångar och planteringar i olika höjder. Här kunde man vila sig från alla småstela barockkopior som sedan länge dominerat i Europa och ända upp i Norden.

Efter lite kringresande i södra Thailand hittade jag till slut rätt många växter jag aldrig sett förut. Många frön följde med hem i handbagaget och nu har jag en liten samling av Thailandplantor i köksfönstret. Nog är de bleka små kopior av sina frodiga varianter nere i det tropiska klimatet. Men i den eviga blå vinterskymningen är de ett stort glädjeämne.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB