Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

FEBRUARI

Solljus som bländar. Dropp från taken men is som krasar under fötterna. Vårvintern är här. På torget står svarta plasthinkar med lysande färgklickar i alla nyanser. Tulpaner! Nu, om någon gång, är det dags att njuta av denna fantastiska blomma.

The Versatile Tulip: A Feast for All Five Senses

Blommor har man ju oftast för skönhetsintryckets eller doftens skull. Men tulpanen är så givmild att den tillfredsställer alla våra fem sinnen. Mig veterligen är tulpanen enda blomman som lyckas med det.

Känslan av Tulpanen

De tjocka bladen och saftiga stjälkarna är oemotståndliga att ta i. De har en säregen sträv mjukhet som ingen annan blomma har. Man kan låta det tunga blomhuvudet vila i handflatan eller låta fingertoppen färgas av det gula ståndarmjölet. Det fysiska mötet med tulpanen är påtagligt och nära – som om blomman bjöd in till att inte bara beundras på håll utan verkligen kännas och upplevas med handen.

Doften – Diskret men Påtaglig

Doften? Nog doftar tulpaner. Allra mest den vilda sorten, Tulipa Silvestris, vars lökar numera finns i handeln om hösten. Men även vanliga köpe-tulpaner kan dofta, fast oftast svagt – man får skärpa sinnet. Tulpanens doft är diskret men ändå närvarande för den som verkligen försöker känna efter.

Smak och Historia

Tulpanlökar sägs vara goda, inlagda i socker eller med ättika och olja. Bladen vet jag inte om man törs ge sig på, även om de ser ut att kunna bli en härlig sallad. Det räcker kanske med att rådjuren mumsar i sig dem. Själv skulle jag inte nännas äta upp någon av de lökar jag inhandlar varje höst. Men visst beundrar jag dem ett tag innan jag sätter ner dem i jorden – välformade, lena och blanka, nästan som kastanjer.

Det var dessa små vackra lökar som gav upphov till den stora tulpansvindeln eller ”tulpomanin” i Holland på 1630-talet. Priserna steg rekordartat och tulpanlökarna blev föremål för ren börsspekulation. Många trodde sig kunna tjäna stora pengar och gav bort hus, hem och egendom för en enda lök. Spekulationen blev så intensiv att samhället i grunden påverkades. Efter fyra års vild spekulation kom den så kallade tupankraschen. Lökleveranser blev försenade eller kom inte fram och spekulanterna började bråka. Priserna sjönk, och många förlorade det mesta de hade. Vad som då återstod var ändå respekten och fascinationen för själva blomman och dess historia.

Tulpanens Väg till Europa

Tulpanen kom till Europa redan på 1500-talet men uppmärksammades först i början på 1600-talet. Holland blomstrade, i dubbel bemärkelse. Förtjusta i blommor hade holländarna alltid varit – tänk på deras vackra blomsterstilleben. Nu hade Holland blivit Europas ledande land när det kom till blomsterodling, och tulpanen blev snabbt på modet. En symbol för förmåga, rikedom och skönhet, något som kommit att prägla holländsk kultur ända fram i dag där Holland fortfarande är centrum för världens lökodling.

Från början kommer tulpanen från Turkiet där den växte vilt på ängarna. Även där var den mycket älskad och har sedan länge avbildats på tygmönster och keramik. På turkiska heter tulpan ”lalé”. Namnet tulpan har västeuropeerna hittat på, inspirerade av det persiska ordet ”dulbend” som betyder turban – västliga orientresenärer tyckte att blomman liknade just en turban.

Ljudet av Tulpanen

Sist men inte minst är tulpanen den enda blomma som kan kännas igen på ljudet – det karaktäristiska gnisslet när stjälkarna i en bukett gnids mot varandra. Ett diskret men ändå tydligt ljud som påminner om att även örat kan njuta av blommor.

Vilken blomma!

Läs också JANUARI

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB