Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Februari

Februari – årets andra månad

Februari är årets andra månad i både den julianska och den gregorianska kalendern och räknas även som den tredje vintermånaden. Vanligtvis har februari 28 dagar, men vart fjärde år infaller skottår då månaden får 29 dagar. Detta för att justera kalendern till solåret. Februari är därmed årets kortaste månad, vilket gör den unik och lite speciell att vänta in våren i.

Ursprung och namn

Namnet februari härstammar från latinets februarius, som betyder "reningsmånad". Månadens namn tros syfta på den stora reningsfesten Februa som hölls i antikens Rom, då man ville bli "ren både inuti och utanpå" inför det nya året.

Vissa källor menar att namnet kommer från underjordens gud Februs – senare identifierad som dödsguden Pluto, motsvarande Hades i den grekiska mytologin, vilket markerar månadens ställning mellan vinter och återfödelse.

Andra kopplar namnet till den romerska gudinnan Februa (även känd som Juno Februa), som också är starkt förknippad med rening och förnyelse. Hur det än är, utgjorde februari en tid för inre och yttre rengöring och förberedelse inför våren, och markerade avslutningen på året i den gamla romerska kalendern.

I Norden kallades februari förr för Göje månad, efter Göje (eller Goe), dotter till Snö den Gamle enligt nordisk mytologi. Enligt sägnen blev hon bortförd inför ett midvinterblot, vilket gjorde att offerfesten fick skjutas upp en månad i väntan på hennes återkomst. Detta återspeglar månadens karaktär som en väntetid, både mytologiskt och praktiskt – för oss trädgårdsintresserade är det ofta en tid då vi står och stampar och väntar otåligt på våren.

Traditioner, folktro och fest

I februari märks det tydligt att ljuset återvänder – dagarna blir längre trots att vinterkylan ofta håller oss i sitt grepp. I de sydligaste delarna av landet, där det kan vara bart och snöfritt, vågar de första snödropparna och vintergäck sig fram, medan det längre norrut fortfarande är full vinter.

För trädgårdsälskaren är det en tid för att planera, drömma och börja smått med sådder och sticklingar, men också för att ta hand om trädgårdens och naturens små invånare.

Bondepraktikan ger, som vanligt, många goda råd för februari. Enligt boken ska "man hålla sig varm, på det man kan behålla sin sundhet" – dags för långkalsipper och mamelucker! Fettisdagen, som ibland infaller i februari, är en dag då det enligt sägnen är extra bra att så, särskilt "i alla änglars namn". Just frosseri varnas det dock för: sur mat med vin och ättika rekommenderades istället efter vinterhalvårets festligheter – men semlor är förstås ett undantag för många!

Högtider och händelser

Månaden lyses upp av Alla Hjärtans Dag den 14 februari, även känd som Valentins dag. Det råder olika teorier om vem Valentin egentligen var – tre olika helgon med detta namn nämns – men han betraktas främst som de älskandes skyddshelgon. Så passa på att uppmärksamma nära och kära lite extra med till exempel en röd ros eller en vårbukett!

Tidigt på månaden, den 6:e, firar vi också Dorotea, trädgårdens skyddshelgon – ett fint tillfälle att tänka på allt liv som snart ska börja gro.

Vad kan du göra i februari?

Inspiration och aktiviteter

  • Vårda småfåglarna: Det är magert för våra småfåglar nu. Lägg ut äpplen, häng upp rönnbärsklasar och välj rätt fröblandning (utan havre, om du inte vill att bara domherrarna ska festa).
  • Ta in drivkvistar: Klipp in kvistar av forsythia, björk, äpple eller päron för tidig blomning inomhus. Lägg gärna till några tulpaner för vårglädje.
  • Planera och så fröer: Frökatalogerna är fyllda av nyheter. Passa på att förkultivera blommor som verbena, pelargon och penséer, samt grönsaker som chili, paprika och selleri som behöver lång startsträcka.
  • Ta hand om krukväxterna: Kolla in dina övervintrande växter, ge dem ljus och ny jord om de börjar vakna. Torka av dammiga blad och byt till större krukor efter behov.
  • Skydda träd och buskar: Sätt upp gnagskydd mot harar och rådjur, trampa snön runt stammar så att sork och möss inte kommer åt dem.
  • Beskär häckar och träd: Nu är rätt tid att klippa granhäckar och ringbarka oönskade träd/buskar innan saven stiger.
  • Skydda mot vårsolen: Solen kan lura växter vid söderväggar att sätta fart för tidigt. Skydda med solskyddsväv eller granris.
  • Fira ljuset: Ställ ut en kruka med smålökar på balkongen – ta in om frosthotet återvänder.

Se fler bilder, inspiration och konkreta tips från Odla – hemsidan har en mängd artiklar och bildmaterial för dig som vill sätta igång redan nu trots snö och kyla.

Februari i olika kulturer

På fornnordiska hette månaden "Göje månad", och på finska "Helmikuu", pärlmånaden, efter de glittrande ispärlor som bildas på trädens grenar. I många länder är februari också en månad fylld av förväntan och vila inför den hektiska vårsäsongen.

Fler bilder och inspiration

  • ![Viburnum bodnantense
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB