Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Färska kryddor i maten

Tareq Taylor är en kock som både bjuder på sig själv och sina recept. Under de 25 år som han har arbetat som kock har han medverkat i olika TV-program såsom Trädgårdsonsdag och Go’ kväll, drivit restauranger samt gett ut kokböcker. Han har även varit sommarpratare i Sommar i P1. Tareq tycker också mycket om växter. Speciellt svag är Tareq för planteringar som är lite vildvuxna och allra bäst tycker han om de växter som går att äta! Blomsterfrämjandet presenterar här några av Tareqs favoriter. Alla fungerar ypperligt att planera i balkonglådan, i en kruka eller direkt i rabatten när risken för nattfrost är över. Ett soligt läge är det bästa valet för samtliga växter.

Tagetes – dekorativa och nyttiga kryddväxter

Tagetes är en färgstark, lättodlad och otroligt mångsidig sommarblomma som bjuder på stor variation i både färg och form. Blommorna finns i enkla, fyllda och halvfyllda varianter och kan vara allt från cremevita och limegröna till varmgula, orangea och roströda toner. Höjden varierar mellan cirka 15 och 80 cm beroende på sort.

Ursprung och botanik

Tagetes härstammar ursprungligen från Mexiko, där det finns över 20 vilda arter. I Sverige odlas främst tre arter: stor tagetes (Tagetes erecta), sammetstagetes (Tagetes patula) samt liten tagetes eller kryddtagetes (Tagetes tenuifolia) källa.

Ätbara och användbara sorter

Bland kryddtagetes är 'Red Gem' och 'Signet Lemon' särskilt populära – båda dessa uppskattas för sin friska citrussmak. Både blad och blommor är ätliga och ger ett dekorativt och smakrikt inslag i såväl maträtter som bakverk. Samtidigt doftar tagetes starkt och aromatiskt vilket lockar pollinatörer som fjärilar och bin till odlingen.

Tagetes har också förmågan att motverka skadliga rundmaskar (nematoder) i jorden. De används därför ofta i samplantering med rosor och andra växter, där de bidrar till en bättre jordhälsa. Industriellt används tagetesblommor för utvinning av lutein, ett naturligt gult färgämne (E161b) källa.

Odlingsråd

Tagetes trivs bäst i full sol eller halvskugga och föredrar näringsrik, väldränerad jord. För riklig blomning är det bra att nypa av vissna blommor regelbundet. Fröså inomhus tidigt på våren och plantera ut när frostrisken är över. För sorttips och fröer besök gärna odla.nu eller kryddfröer hos odla.nu.

Tagetes har även en kulturell betydelse: i Mexiko används den som ”marigold” under De dödas dag (Día de los Muertos), där den pryder altare i färgstarka blomsterarrangemang för att hedra avlidna.

Vanligaste arterna – översikt

ArtHöjdBlommorFärgAnvändningEgenskaper
Stor tagetes (T. erecta)25–75 cmStora, fylldaGul, orange, crèmePrydnad, pollinatörerHögst, bollformade blommor
Sammetstagetes (T. patula)15–50 cmEnkla/fylldaGul, röd, mahognyPrydnad, pollinatörerKompakt, tvåfärgade blommor
Liten tagetes/kryddtagetes (T. tenuifolia)25–55 cmSmå, enklaGul, orange, rödKrydda, pollinatörerÄtbara blommor, citrussmak

Mer information och fröutbud hittar du hos odla.nu.


Andra populära kryddväxter

Lavendel

Lavendel (Lavandula angustifolia) är en flerårig och doftande växt som uppskattas både för sin skönhet och sin smak. Blommorna är ätliga – strö färska eller torkade lavendelblommor i bakverk, te och desserter. Lavendel trivs i soligt, torrt läge och lockar fjärilar och bin till trädgården.

Odlings- och skördetips för lavendel

Lavendel kan odlas i såväl rabatter som krukor. Klipp ned plantorna på våren för en tätare och kraftigare tillväxt.


Timjan

Kryddtimjan (Thymus vulgaris) är en av våra mest använda kryddor. Den fleråriga mattbildande örten älskar sol och torka och är därför perfekt i stenpartier och torra lägen. Timjan passar i allt från viltgrytor och potatisrätter till teer.

Skötsel

Plantera på väldränerad, solig plats och täck med granris vid övervintring i kallt klimat.


Rosmarin

Rosmarin (Rosmarinus officinalis) är ett måste i kryddträdgården för dig som gillar medelhavssmaker. Växten uppskattar sol och trivs allra bäst i kruka, där den kan tas in om vintern (tål ej frost).

Användning

Perfekt till lamm, kyckling, ugnsbakad potatis och i marinader. Klipp försiktigt samt skörda efterhand för tät och buskig planta.


Salvia

Det stora släktet salvia rymmer drygt tusen arter. Kryddsalvia (Salvia officinalis) används främst till fågel, kött, pastarätter och bönor. Stäppsalvia (Salvia nemorosa) är däremot en torktålig och långblommande prydnadsväxt.

Plant- och skötselråd

Beskär kraftigt på våren för att föryngra plantan och stimulera ny växt.


Mynta

Släktet mynta (Mentha) omfattar mängder av aromatiska arter, exempelvis pepparmynta, grönmynta och äppelmynta. Mynta sprider sig lätt – odla gärna i stor kruka eller avgränsat utrymme.

Användning

Lägg blad i te, dressingar, drycker eller gör myntasås till lamm. Frys gärna in blad i isbitar för vackra och fräscha drinkar.


Citronverbena

Citronverbena (Aloysia citrodora) doftar och smakar intensivt av citron. Hackade blad sätter smak på fisk, fågel, teer, bakverk och marinader. Citronverbena är känslig mot kyla och bör odlas i kruka som vinterförvaras frostfritt.

Skötsel

Med åren bildar plantan en liten buske; beskär försiktigt på våren och håll jorden väldränerad.


Tips för din kryddträdgård

Att ha kryddväxterna nära till hands gör matlagningen både enklare och roligare. Oavsett om du odlar på balkong, uteplats eller i en större trädgård finns det sorter för alla lägen. Upptäck fler sorter och hitta inspiration hos odla.nu:s fröutbud för krydd- och nyttoväxter.


Relaterade länkar


Källor

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB