Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998

Färgsprakande benved

På hösten visar benvedsbuskarna sina bästa sidor! De får underbara, lysande höstfärger och de roliga fröställningarna är som en andra blomning – kanske till och med ännu vackrare.

Här är en uppdaterad, förlängd och förbättrad text om benved, med relevanta länkar smidigt infogade från av Sylvia Svensson (odla.nu):

Benved – prydnadsväxt för hösten

Benveden pryds under våren av sirliga, gulgröna blommor i täta klasar. Men det är egentligen under höstens andra ”blomning” som busken blir som vackrast, då fröställningarna lyser i klara nyanser av rött, rosa och orange och ofta sitter kvar länge på de kala grenarna Läs mer om benved på Odla.nu.

Benvedssläktet, Euonymus, omfattar omkring 170 arter, men bara ett femtontal av dessa går att odla på friland i Sverige. Dessutom finns många namnsorter att välja bland. Släktet rymmer både buskar och små träd i olika former – upprätta, lågt krypande eller klättrande – där några är vintergröna och andra lövfällande med praktfull höstfärg.

Benved är lättodlad

Benved är en tålig och lättodlad växt som kräver minimal omvårdnad. Den trivs bäst i vanlig, näringsrik trädgårdsjord med god tillgång på mull. Vattna under torra perioder och tillför gärna lite kompostjord eller allsidig gödsel på våren, men var sparsam med gödslingen Skötselråd hos Odla.nu.

De flesta sorter växer bra både i sol och halvskugga, men färgprakten på hösten blir mest intensiv om buskarna placeras i soliga lägen. Undvik torra platser, då benveden då lättare drabbas av skadedjur.

Giftighet

Hela växten innehåller bittra giftämnen och i synnerhet de röda bären och fröna, som lockar barn med sin färg, är mycket giftiga. Fröet innehåller starka hjärtglykosider som kan ge allvarliga förgiftningar vid förtäring. Därför bör benved inte planteras i närheten av lekplatser eller där barn vistas Läs mer om benvedens giftighet.

Benved i trädgården

Benved passar på många platser: som friväxande buske, i buskage, som marktäckare eller i större planteringar och skogsbryn.

  • Klätterbenved (Euonymus fortunei)
    Klätterbenved är vintergrön och förekommer i cirka 20 namnsorter på den svenska marknaden. Den trivs i såväl full sol som djup skugga, och kan användas både som marktäckare, låg buske eller låta klättra upp till flera meter på väggar och staket. Härdig till zon 4.
    Mer om klätterbenvedens användning och sorter.

  • Vingbenved (Euonymus alatus)
    Vingbenved är kanske den benved som får den mest spektakulära höstfärgen: intensivt karminröd. Bladen är smalt äggrunda och cirka 5 cm långa, grenarna har utstickande ”vingar” av korkartad bark. Frukterna är vackert fyrkantiga och röda med orange hylle, och sitter kvar långt efter lövfallet—liknar små kinesiska lyktor. Det finns även kompakta sorter som 'Compactus'. Härdig till zon 5.
    Upptäck vingbenvedens höstprakt och egenskaper.

  • Vanlig benved (Euonymus europaeus)
    Den vanliga, inhemska benveden hittar man vilt i södra Sveriges friska, mullrika lövskogar. Den kan bli 3–5 meter hög och har 3–8 cm långa blad med vackert röd höstfärg samt karminröda frukter. Tyvärr angrips den ofta av spinnmal, vars larver kan kaläta plantan helt, och rekommenderas därför främst till större planteringar snarare än små trädgårdar. Zon 5.

    Bland namnsorter finns 'Nanus', som passar även i små trädgårdar, och den svenskodlade E-plantan ’Evert’, en tålig sort med överhängande växtsätt och mindre känslighet för skadeinsekter. Härdig till zon 4. Läs mer om vanlig benved och dess sorter.

  • Dvärgbenved (Euonymus nanus), inkl. turkestanicus
    Dvärgbenved syns ibland förvildad i södra Sveriges skogsbryn. Den är låg, krypande och kan rota sig längs stjälkarna. Bladen är mycket små och hela plantan får ett tätt och kompakt uttryck. Ljusrosa till röda frukter. Härdig upp till zon 6.
    Dvärgbenvedens utbredning och växtsätt.

  • Körsbärsbenved (Euonymus planipes)
    Körsbärsbenved är något nyare i svenska trädgårdar, men snabbt uppskattad tack vare sina prydliga, hängande rosaröda fröställningar som stannar kvar på grenarna långt in på hösten. Sommartid får plantan vackra, sirliga klasar av små gulgröna blommor. Den kan bli upp till 5 meter hög och fungerar utmärkt exempelvis i framkanten av buskage. Härdig till zon 5.
    Om körsbärsbenvedens prydnadsvärde.

Odling och skötsel

Benved är tacksam och mångsidig. Den tål de flesta jordar, även lerjord, så länge det inte är för torrt, och trivs i både sol och skugga. För bästa höstfärg rekommenderas soliga platser. Undvik torra utsatta lägen eftersom de gör plantorna mer mottagliga för skadedjur. Vårgödsla gärna men måttligt, och vattna vid torka.

Beskärning behövs sällan, men äldre buskar kan gallras ur försiktigt under vårvintern för att föryngra plantan och stimulera ny tillväxt.

Vill du läsa mer om benved, dess arter och skötsel?
Läs hela artikeln av Sylvia Svensson på Odla.nu!

Sammanfattande tabell:

Art/sortHöjdBlad (säsong)FruktfärgHöstfärgHärdighetSpeciellt
E. europaeus3–5 mLövfällandeRöd/rosarödRöd/gulZon 5Inhemsk, giftig, bra buskage
E. fortunei0,2–3 m+VintergrönOansenligGrönZon 4–5Klättrar, marktäckare
E. alatusca 2 mLövfällandeRöd/orangeKarminrödZon 5Vingkantade grenar
E. nanusLåg/krypLövfällandeLjusrödRödZon 6Krypande, små blad
E. planipesUpp till 5 mLövfällandeRosarödGul/rödZon 5Hängande fröställningar

Slutsats:
Benved är ett mångsidigt, tåligt och lättskött släkte med mycket stort prydnadsvärde under hösten. Med olika arter och sorter kan du hitta