Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Färg och form i rabatten

Färger och former kan vara varma, kalla, stela eller mjuka. Vilka färger och former vi väljer på växterna i en rabatt och hur vi sätter samman dem bestämmer vilket intryck som kommer skapas.

Av Sylvia Svensson

När du skapar rabatter är det viktigt att ta hänsyn till helheten vad gäller färger och former. Tänk på vad som passar in i omgivningen, till exempel om rabatten syns med huset som bakgrund. Då bör du ta hänsyn till husfärgen och husets stil. Den populära faluröda husfärgen är ganska svår som bakgrundsfärg. Falurött i sig är varmt och vill du ha röda växter du bör inte välja sådana med kalla, blåröda nyanser utan varma, orange- och mönjeröda. Men det finns bättre förslag än just rött mot rött, som ju lätt försvinner mot den röda husfärgen! Jag har själv falurött hus och använder väldigt restriktivt även varmrött, och bara där den inte ligger direkt mot det faluröda. Annars har jag vitt, blekgult, varmrosa, silverrosa, varmgult, aprikosfärgat, korallrött, ljusorange, purpur, klarblått (alltså just rent klarblått, inga rödaktigt blåa nyanser!), grått och limegult. De senare särskilt som bladfärger.

Använd färgcirkeln

Även sinsemellan bör växterna passa ihop, så att det hela inte liknar en sillsallad med alla färger huller om buller. Ofta är det mest effektiva att skapa rabatter med en färg men i flera nyanser. Till exempel kan gult vara allt från blekt månskensgult till lysande solgult.

Eller så kan du lägga till ytterligare en färg som skapar kontrast. Bra par hittar du med hjälp av färgcirkeln: färger som ligger rakt mitt emot varandra blir ofta spännande kombinationer, som violett och gult, klarblått och orange osv. Vitt är en färg som nästan alltid passar till som komplementfärg.

Tänk på att använda växterna i lite större sjok, inte köpa en växt av varje sort, utan 3-5 av samma och plantera i grupper för att få lite större färgfält.

Plocka ihop i plantskolan

Var i trädgården rabatten ligger har betydelse. Är det en rabatt som badar i sol då man befinner sig i trädgården är det helt andra färger som gäller än om rabatten ligger i skugga eller om man oftast befinner sig där under kvällarna. Vitt är den färg som syns bäst i svagt ljus, medan de röda nyanserna ”slocknar”!

Ett bra sätt är att plocka ihop de växter du har tänkt köpa i plantskolan och se om det blir bra. Tänk på färg, form, struktur och höjd samt blomningstider. Det bör finnas något som blommar under hela säsongen.

En planta har inte bara färger, den har i alla högsta grad även former! De kan växa upprätt som raketer eller ligga utmed marken, bilda skira spetsbollar, vara långbladiga och ”vassa” eller ha dekorativa, uppseendeväckande eller stora blad! Det ska också finnas s.k. vävarväxter, som väver samman de andra växterna på ett bra sätt genom att ”slänga” sig mellan plantorna. Allt detta bör man mixa samman till en harmonisk helhet att njuta av i många år!

Ett par förslag på växtkombinationer med perenner som blommar länge under hög- och sensommaren kan ses i dessa bilder, plockade ihop från Göteborgs botans växtförsäljning.

En varm rabatt

På den stora bilden syns en lysande varm kombination avsvalkad med lite silverrosa nyanser. Mjukt orange och varmrosa är en ovanlig men välfungerande, modern kombination som väl passar mot t.ex. falurött. Där finns två olika solhattar, den varmrosa Echinacea ’Pink Double Deligt’ och den orangerosa ’Summer Sky’. Den varmrosa stora ormroten Bistorta amplexicaulis 'Firetail’ är en bra strukturväxt som också kan fylla ut i rabatten. Den varmt orange fackelliljan Kniphofia ’Alcazar’ ger höjd och spänning åt rabatten. Ljusrosa kärleksört Sedum ’Carl’ blommar länge på hösten.

Den likaså ljusrosa höstanemonen Anemone hupehensis blommar också länge och ger höjd. Som en svalkande element och som fin utfyllnad finns den den blekrosa stjärnflockan Astrantia major och den nästan vita Astrantia ’Alba’. Samma funktion har de rosa åkervädden Knautia macedonica 'Melton Pastels' som slänger sig fram här och där.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB