Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Få sommaren att räcka lite längre

Förläng sommarstämningen till långt ut på hösten. Fyll krukor, korgar och lådor med fräscha sensommarblommor.

Semestern är slut och det är dags att börja om på nytt. Medan trädgårdsfolket har laddat upp, har sommarblommorna i krukorna tömt sina sista krafter. Fast det är ingen anledning att ställa undan krukorna för vintern. Ett färgsprakande urval av sensommarblommor står i kö för att avlösa sommarblommorna när de ger upp.

Sensommarblommorna matchar årstiden. De har mättade färger, snygga former och spännande bladstrukturer. Och så trivs de med sensommarens lynniga väderlek. De lägre temperaturerna och den högre luftfuktigheten passar dem bra och gör att de faktiskt är mer lättskötta än sommarens växter i krukorna som utsätts för både sol, värme och torka.

Av samma anledning håller sensommarblommorna sig snygga en bra bit ut på hösten och många klarar sig även de första vinterveckorna också. Det är inte förrän frosten verkligen slår till som de flesta måste ge upp. Andra är städsegröna och far inte illa av frosten utan pryder sin plats under hela vintern.

Man kan kombinera sensommarväxterna till snygga helheter i stora krukor eller så kan man ge var sort var sin kruka och sedan sätta ihop krukorna, så det blir helt rätt effekt.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Om man tycker om de blå nyanserna är lavendel (Lavandula angustifolia), skärmlavendel (Lavandula stoechas), salvia (Salvia nemorosa) och så givetvis aster (Aster novi-belgii) helt rätt val. Om favoriterna är röda och rödlila nyanser är tuppkam (Celosia argentea), crassula (Crassula schmidtii) och blommande veronika (Hebe hybrid) ett bra tips i sensommarens krukor.

Bladväxter skapar struktur i de blandade krukorna och om de står var för sig ger de en elegant och stilren verkan. Prova exempelvis med silvergirland (Calocephalus brownii) med silverglänsande bladverk som liknar kristaller när rimfrosten lägger sig på bladen.

Så här lyckas man
Oavsett hur robusta växterna är finns det några få, men viktiga regler som man måste följa för att lyckas med höst- och vinterkrukorna.

  • Rengör krukorna och byt ut jorden innan du planterar.

    • Se till att det finns ett bra dräneringsskikt av exempelvis krukskärvor eller lecakulor i botten.
    • Kom ihåg att vattna, men vattna inte för mycket.
      Ställ krukorna nära huset där det är varmt och lä. Där har du också störst glädje av dem.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB