Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Exotisk väldoft från Fyn

I den idylliska småstaden Langeskov på Fyn har trädgårdsmästare Anker Svalø stora framgångar som försäljare av drömmar om sommar och sol. Det är doften som gör det. En sötaktig, kryddig doft som får oss att tänka på exotiska, fjärran trakter.

Den underbara doften sprids av Jasminum polyanthum som har varit Anker Svaløs specialitet i mer än nio år. Och det råder ingen tvekan om att trädgårdsmästaren från Fyn har lyckats med hjälp av en målinriktad insats inom kvalitets- och produktutvecklingen av den vackra växten. Fyra gånger under de gångna nio åren har trädgårdsmästeriet byggts ut och efterhand har det blivit ett stort antal utländska jasminproducenter som baserar sin produktion på sticklingar från Langeskov.

Anker Svaløs förädlingsarbete har redan resulterat i flera bra jasminkloner med många blomknoppar och 2006 kommer resultatet av ett utvecklingssamarbete med tre andra producenter att presenteras. Resultatet kommer att bjuda på både nya former, färger och dofter.

Man behöver inte tillbringa många minuter tillsammans med Anker Svalø förrän man inser att jasminer är hans stora passion.

Han berättar:
- Jasmin är en fantastisk växt. Den är egentligen en klättrande buske med långa rankor som är tätt besatta med mörkgröna blad. Längst ut på rankorna sitter det massor av de väldoftande blommorna. De sitter tätt tillsammans och varje blomma är vit, har en platt krage och ett långt kronrör. Sorten 'Harlekin' har vitaktiga, nästan lila knoppar medan blomknopparna hos 'Red Beauty' är vinröda och bladen är rödgröna.

De långa rankorna gör att växterna är lämpliga att binda upp på båge. Fast enligt Anker Svalø föredrar konsumenterna jasminer med löst hängande rankor för närvarande.

Men det är alltid doften konsumenterna - och alla andra - faller för. Doften utvecklas i takt med att blommorna slår ut. Ju mer utslagen blomman är, desto mer doftar den.

I många asiatiska länder extraheras doftämnena från flera jasminarter och används för att parfymera bland annat te och olja, men det finns även arter som saknar doft. Det gäller exempelvis Jasminum mesnyi som i gengäld har stora och halvfyllda solgula blommor.

Så här sköter man jasmin


Jasmin
Jasminum polyanthum

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB