Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ett vinterarrangemang för uterum

Många av oss har ju numera ett uterum eller t.o.m. en vinterträdgård, alltså ett rum som håller några plusgrader vintern igenom.

Text: Sylvia Svensson Foto: Bernt Svensson

Till detta rum kan man göra ett fint vinterarrangemang av växter som normalt tål temperaturer ner till 0-strecket. Många av dem är ju perenner och som sådana kan de sedan planteras i trädgården på våren. Men för att få dem att blomma just till julhelgerna behövs ofta behandling hos odlare, därför köper vi dem redan i blom och bara arrangerar ihop dem.

I denna korg, som är fodrad med plast för att inte läcka, finns det först lecablandad blomjord i vilken växterna är planterade. Jorden är täckt med mossa och lite renlav. Arrangemanget duschas då och då för att mossan inte skall torka och för att den skall behålla sin saftigt gröna färg. Naturligtvis vattnas växterna när det behövs.

I korgen ses från vänster en mörkt lilarosa knoppljung, en specialform av Calluna vulgaris som aldrig öppnar knopparna. Planterad i trädgården tål den att stå ute i zon 1-2.

Bakom den ses ett nålgräs, Juncus, som är halvhärdigt, dvs. den tål temperaturer ner till några plusgrader men inte ihållande frost.

Det gör däremot den roliga, krusiga minicypressen, Chamaecyparis obtusa 'Nana', som kan planteras ut på våren och klarar vintrarna t.o.m. zon 3. Den vackra dekorationskålen, Brassica, håller hela vintern om den inte utsätts för stark frost. Kronan på verket är den magnifika vita julrosen, Helleborus niger, som också den är perenn och kan planteras i trädgården på våren för att komma åter år efter år. Zon 2.

Ett vaxat äpple och ett "pärlband" är med som dekoration.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB