Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Enkel skötsel av dina pelargoner

Variationsrikedom i färg, form och doft i kombination med att de är så enkla att ta hand om gör pelargonen till en av våra mest älskade krukväxter. Här följer skötselråd kort, enkelt och koncist!

Växtplats

Alla pelargoner älskar sol. Placera dem därför på en solig, gärna lite vindskyddad plats där de får så mycket ljus som möjligt. Söderfönster inomhus eller en ljus uteplats är utmärkta alternativ. Ju mer sol pelargonen får, desto rikligare blomning kan du förvänta dig. På blåsigare platser kan bladen ta skada, så välj gärna en plats där växterna står skyddat, särskilt om du odlar på balkong eller uteplats.

Jord, näring och vattning

Pelargoner trivs allra bäst i en porös och kraftig blomjord, eller ännu hellre i en jord som är speciellt framtagen för pelargoner, vilket ger växten god dränering och de näringsämnen som behövs för optimal tillväxt. Använd gärna en kruka med hål i botten och lägg ett lager lecakulor i botten för att ytterligare öka dräneringen och undvika att rötterna står blött.

Under växtsäsongen – från vår till sensommar – gynnas plantorna av en svag dos flytande näring varje gång du vattnar, eller så kan du använda långtidsverkande näring som blandas ner i jorden och ger en jämn tillförsel under lång tid. Viktigt att komma ihåg är att låta jordklumpen torka upp ordentligt mellan vattningarna: pelargoner är torktåliga men är känsliga för övervattning, vilket kan leda till rotröta.

Vattningens betydelse

Att vattna på rätt sätt är avgörande. Under varma perioder kan pelargoner behöva mer vatten, men hellre en ordentlig genomvattning än småskvättar ofta. På vintern ges vattning mycket sparsamt för att undvika rotröta.

Rik blomning

För att få pelargonen att blomma rikligt hela säsongen, är det en god vana att regelbundet bryta av överblommade blomstänglar längst nere vid basen, där de lätt släpper. När du tar bort vissna blommor stimuleras växten att snabbt bilda nya knoppar och du får en frodig pelargon som blommar länge.

Tips för mer blomning

Förutom att ta bort vissna blommor kan du också toppa plantorna tidigt på säsongen för att få ett buskigare växtsätt och ännu fler blommor.

För entusiasten

Vill du njuta av dina pelargoner år efter år är det möjligt att övervintra dem. Ta in krukan innan frosten kommer; låt växten stå på en ljus och frostfri plats, helst svalt men utan risk för minusgrader. Under vintern behöver pelargonerna mycket sparsamt med vatten — bara så att jorden inte torkar ut helt. För mycket vatten under vintervilan är den vanligaste orsaken till att plantor ruttnar.

När våren närmar sig kan du beskära pelargonen kraftigt och plantera om i ny, fräsch pelargonjord. De grenar du klipper bort fungerar utmärkt som sticklingar, som snabbt kan rota sig till nya plantor.

Fördjupning och inspiration

Vill du veta mer om olika pelargonsorter, deras blomningsformer och vilka som toppade trenden 2012? Då hittar du inspiration och tips i Pelargonernas tio i topp 2012.

Skötselråd i korthet

Så här får du praktfulla pelargoner:

  • Ljus: Mycket sol, gärna vindskyddat.
  • Jord: Väl dränerad, gärna specialjord för pelargoner.
  • Vatten: Låt jorden torka upp mellan vattningarna; vattna sparsamt på vintern.
  • Näring: Svag dos vid varje vattning under växtsäsong, eller långtidsverkande näring.
  • Beskärning: Ta bort vissna blommor, beskära hårt på våren. Använd sticklingar för förökning.
  • Övervintring: Inomhus, ljust och frostfritt, med mycket sparsam vattning.

Lycka till!

Följer du dessa råd har du goda möjligheter att få praktfulla och långvariga pelargoner, säsong efter säsong!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB