Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Engelsk pelargon och julros

Den Engelska Pelargonen är en ljuvligt romantisk blomma. Förstärk gärna detta genom att plantera dessa i vaser och krukor som har mjuka former och gärna lite sparsmakat med mönster.

Inspiration och tankar från Johanna Werner

Vem är det som kikar upp där ur drivan?

Första gången jag la märke till en julros, eller Helleborus som är det latinska namnet, kände jag snudd på moderskänslor. Jag blev överraskad av skönheten och elegansen i denna växt, samtidigt som den kändes skör och nästan oansenlig, lite ensam. Tittar jag alldeles nära en julros påminner den om blommorna jag ritade när jag var ungefär 4 år gammal. När jag tänker på det blir jag nostalgisk. Jag tänker också på hur stark och stolt växten är som kan blomma frodigt mitt i frusna snödrivor, när ingen annan orkar.

Helleborusen härstammar från Europa och västra Asien och är en perenn växt för trädgården som dessutom odlas för utplantering under vinter och tidig vår.

Förr i tiden användes roten till att tillverka nyspulver.

Några sorter att hålla utkik efter är bl.a. Josef Lemper och Jacob som tillhör Helleborus niger arten och är vackert vintervita. De blommar framförallt till jul.

Sorter perfekta att köpa så här års är bl.a. Silver Moon, som är en hybrid, blommar i vitt och övergår i rödaktig ton efter blomningen. Håll utkik efter Green Corsican som också blommar i vitt och övergår i en limegrön ton efter blomningen.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Helleborus orientalis finns i en rad olika färger från vit till spräckligt och till mörkt purpurrött att köpa så här års. Plantera ut den efter någon månad när du njutit av de spirande knopparna och sett blommorna slå ut.

Sätt gärna julrosen i glasskålar för att förstärka den vintriga känslan. Lite glaspärlor och glaskulor kan strös runt om som glimrande inslag. Eftersom det är dåligt med snö kan man strö en gnutta låtsas snö ovanpå. Julrosen bör inte dekoreras mer än så då blomman annars lätt faller ur fokus.

Den Engelska Pelargonen är en ljuvligt romantisk blomma. Förstärk gärna detta genom att plantera dessa i vaser och krukor som har mjuka former och gärna lite sparsmakat med mönster.

Plastkrukor med genomskurna mönster, som påminner om spets, kommer tillbaka. Dessa kan vara roligt som ett lite kitschigt inslag. Ofta har man krukor hemma som känns omoderna men praktiska. Dessa kan man "styla" till genom att t.ex. klippa till ett dekorativt handgjort papper och knyta runt med ett vackert snöre. En bit tjockare filttyg i blommans färg kan få en vågig kant och svepas om krukan. Trä pärlor på en säkerhetsnål och fäst ihop filten runt krukan. Det finns jätteläckra mönstrade vaxdukar på rulle som passar för detta ändamål. Det är både trendigt och kul.

Läs mer:

Månadens Blomma
Februari - engelsk pelargon och julros.

Julros - Skötselråd

Engelsk pelargon - Skötselråd


Engelsk Pelargon Aristo red Velvet.
Foto: Blomsterfrämjandet
Björn Hansson


Julros i naturnära mossig kruka
Foto: Blomsterfrämjandet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB