Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

En vårdag åkte kaktusen ut!

Min mamma hade en jättestor, hiskeligt taggig kaktus av sjöborrekaktustyp, kanske någon _Echinopsis_-art. Den stod på den soldränkta köksfönsterbrädan år ut och år in, den växte och frodades i mammas ömma vård, men ville aldrig blomma.

Sammanfattning och lärdomar från berättelsen om kaktusen

Berättelsen, återgiven av Sylvia Svensson i hennes gröna hörna, handlar om en kaktus som trots år av kärleksfull omvårdnad aldrig ville blomma hos hennes mamma. År efter år växte plantan, men blommor lyste med sin frånvaro. Till slut, efter ännu en misslyckad säsong, fick mamman nog och kastade ut kaktusen genom köksfönstret en vårdag. Den hamnade på sniskan i en sandhög och glömdes bort under en period.

Men ödet ville annorlunda. När mamman långt senare letade sand fick hon syn på en fantastisk syn – kaktusen var översållad av blomknoppar! Hon bestämde sig för att det skulle bli tradition: varje vår bars kaktusen ut till sandhögen, där den blommade frodigt hela sommaren – för att sedan bäras in när hösten kom.

Sylvia nämner att hon saknar bild på just denna kaktus, men visar istället foton på liknande blommande kaktusar från Trädgårdsföreningen i Göteborg. Det ger inspiration och visar att blommande kaktusar faktiskt går att uppleva i offentliga trädgårdar för den nyfikne.

Vad kan vi lära oss om kaktusar och blomningen?

Miljön är ofta avgörande för om en kaktus ska börja blomma. Att flytta ut plantan från ett traditionellt fönsterbräde till en sandig plats utomhus kan ha önskad effekt – troligen tack vare mer ljus, bättre luftcirkulation och tydligare temperaturväxlingar mellan dag och natt. Det är faktorer som spelat stor roll för blomningen hos många kaktusar.

Tips för att lyckas med blomning

  • Ge rikligt med ljus och temperaturväxlingar: Kaktusar trivs med naturligt sol- och temperaturskifte utomhus under sommaren.
  • Gradvis vänjning vid solen: Vänj din kaktus långsamt vid utomhusmiljön för att undvika brännskador.
  • Spara på kvävet, öka fosformängden: Använd näring med låg kvävehalt och högre fosfor för att gynna blomning.
  • Testa miljöombyte: Om ingenting händer under lång tid – byt plats helt! Ibland krävs drastiska förändringar.

Kaktusen som symbol – om att våga släppa taget

Att ibland ”kasta ut” en växt, eller fatta drastiska beslut, kan resultera i precis det genombrott man hoppats på. Berättelsen visar att både i trädgården och livet kan oväntade resultat uppstå när vi vågar göra en förändring.

Länkar och vidare läsning

Har du egna erfarenheter eller vill du läsa fler historier av Sylvia? Tidigare avsnitt av Sylvias gröna hörna hittar du längst ner i krönikan! Fler inspirerande växtbilder hittar du på Trädgårdsföreningen i Göteborgs hemsida.

Gröna hälsningar Sylvia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB