Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

En väldoftande oas på terrassen

Med hjälp av olika växter kan du förvandla din terrass eller balkong till en frodig och väldoftande oas där du kan koppla av och njuta av sommarsolen och värmen.

Från Floradania

Det är hur enkelt som helst. Du skapar din doftande oas med hjälp av krukor med kryddväxter, utplanteringsväxter, perenner eller krukväxter. Många krukväxter stortrivs om de får stå utomhus på sommaren - det vill säga om de står på en ljus plats i lä. Och om du väljer växter med olika höjder och former får du en mer spännande oas.

Här presenterar vi några av de växter som det är ett rent nöje att vara omgiven av.

Doftande krukväxter
Den mest kända doftpelargonen är Pelargonium graveolens, rosengeranium, som har en kraftig, kryddig rosendoft. Det sitter körtelhår på bladen som utsöndrar eteriska oljor, så därför kan du även njuta av väldoften om du slänger ner några av de doftande bladen i badkaret när du badar ute i trädgården eller i badrummet. Rosengeranium blommar det mesta av sommaren med små, blekrosa blommor.

Det finns faktiskt många olika doftpelagoner, vars blad doftar av pepparmynta, citrus, kokos eller eukalyptus!

Du kan förstärka den romantiska atmosfären på terrassen med underbara, väldoftande rosor. De finns i många olika färger, former och storlekar. Lukta på blommorna och välj de sorter som har den kraftigaste doften. Rosorna trivs perfekt utomhus, men kom ihåg att de ska vattnas ofta på sommaren, framförallt på varma, soliga dagar.

Den tåliga oleandern, Nerium oleander, har stora, väldoftande blomklasar i rosa eller vita nyanser. Du kan använda stora exemplar som rumsavdelare på terrassen. Oleander trivs till och med i stekande sommarsol, men du måste komma ihåg att vattna den rejält. Den ska skötas precis som risplantan: Toppen i solen och rötterna i vatten!

Glöm heller inte att ta in krukväxterna innan frosten kommer på hösten.

Sommardoftande perenner
Funkia är inte bara en förträfflig grön växt i krukorna och trädgården utan några sorter blommar flitigt med blommor som sprider en helt underbar doft. Det gäller sorten So Sweet som trivs bra i krukor där den blir upp till 40 cm hög. Bladen är gröna med gul kant. De väldoftande blommorna, som är vitaktiga till ljust lavendelblå, är trattformade och slår ut på sommaren.

Och så har vi lavendel, Lavandula angustifolia, som är en soldyrkande klassiker i den doftande trädgården. Den trivs även utmärkt i krukor. De väldoftande, blå blommorna lockar till sig fjärilar. Du kan torka blommorna och lägga dem i små tygpåsar som du sedan lägger bland sänglinnet, så att det doftar av sommar och sol.

Kryddiga kryddväxter
Det finns ett otal doftande kryddväxter som är oumbärliga i doftoasen på terrassen. Timjan gör sig fint i låga, breda krukor som du ställer i solen. Rosmarin skapar Medelhavsstämning och dess färska blad ger välsmak åt kycklingen eller grillbiffen.

Lagerblad är perfekt att formklippa. De vältrimmade buskarna säljs uppstammade eller pyramid-, pelar- eller klotformade och tillför oasen skulpturala former. Njut av bladens kryddiga doft och använd dem vid tillagningen av steken.

Andra doftande kryddväxter är dragon, mejram och fänkål. Välj själv dina favoritdofter och -kryddor. I höst kan du plantera ut kryddväxterna i trädgården eller i krukor i uterummet, så kan du skörda fräscha skott och blad tidigt nästa vår.

Utplantering med doft
En del utplanteringsväxter doftar. Heliotropium arborescens, heliotrop, odlades redan på 1700-talet på grund av de mörkblå blommorna med sötaktig doft som sitter i välvda blomställningar, så kallade ensidiga knippen. Blommorna kan användas i buketter eller torkas och sedan användas i dekorationer. Heliotrop trivs på en varm, solig plats och ska vattnas rikligt.

Matthiola, lövkoja, finns i flera olika milda pastellfärger. Den används ofta i buketter, men säljs även som utplanteringsväxt. Blommorna har en härlig, kryddig nejlikeliknande doft.

Dianthus, nejlika, är en annan doftklassiker - en gång i tiden var den knapphålsblomman nummer ett! Blommorna är rödlila, vita eller ljusrosa, ibland tvåfärgade och har den karakteristiska nejlikedoften. Klipp av blommorna och bind små buketter som dekoration på middagsbordet. Nejlika tycker om massor av sol och får inte vattnas för mycket.

Chokladblomman doftar choklad! Det är en relativt ny perenn som bara tål temperaturer ned till -5º C, vilket betyder att den inte är vinterhärdig i Nordeuropa. Chokladblomman – eller chokladskäran som den också kallas på svenska - har det botaniska namnet Cosmos atrosanguineus och blir upp till 1 meter hög. De upp till 6 cm breda, sammetsliknande blommorna har en sällsam varm, chokladbrun färg, men bör inte förtäras!


Pelargonium graveolens, rosengeranium


Nerium oleander,oleander


Lavandula angustifolia,lavendel


Heliotropium arborescens,
heliotrop

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB