Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

En vädjan

Jag och mina kompisar ligger ännu ett tag och sover sött i de rishögar, komposter och andra bra ställen för vintersömn som ni människor gjort i ordning åt oss. Vi drömmer om vår och sommar och ett härligt uppvaknande en solig vårmorgon.

Att elda trädgårdsavfall – tänk på igelkottarna!

Ansvaret för djuren och miljön i trädgården

Våren innebär att många trädgårdsägare samlar ris, löv och grenar för att göra fint, samtidigt som lantbrukare förbereder sina åkrar. Det har blivit något av en tradition att elda trädgårdsavfall, ibland med hjälp av tändvätska eller fotogen, vilket kanske känns vårigt för oss människor – men det innebär samtidigt allvarliga risker för trädgårdens smådjur.

Regler, rekommendationer och djurens säkerhet

Som ”Kotte Igelkott och kompisarna” så tydligt påminner om, används ris- och lövhögar ofta som vinterskydd och viloplatser för igelkottar och andra smådjur. På våren kan igelkottarna både ligga i dvala och röra sig långsamt efter vintervilan, vilket gör att de lätt blir kvar i högen när eldningen påbörjas och riskerar omkomma i lågorna.

I exempelvis Tyskland finns tydliga lagkrav: rishögar ska flyttas minst 10 meter inför eldning, så att djuren vaknar och hinner lämna gömstället. Även om detta inte är lag i Sverige ännu, är uppmaningen fortfarande högaktuell. En god tumregel är att flytta riset minst 10 meter, helst dagen före eldning, så att eventuella djur får chansen att ta sig därifrån.

Miljöaspekter och aktuella regler

Regler kring eldning har skärpts på senare tid. Många kommuner, med stöd av nya EU-bestämmelser, tillåter inte längre fri eldning av trädgårdsavfall som ris och löv. Istället ska det samlas in och lämnas på återvinningscentral, vilket gynnar både djur och miljö genom att minska utsläppen av hälsofarliga partiklar. Ofta krävs numera tillstånd eller anmälan till räddningstjänst om man ändå vill elda. Kontrollera alltid kommunens regler innan du börjar elda, oavsett om det är brandrisk eller inte.

Förutom att minimera risken för skador på smådjur så handlar ansvarstagandet även om brandskydd. Vid eldningsförbud är det strängeligen förbjudet att elda, och som eldare har du personligt ansvar för att ingen människa, granne eller något djur kommer till skada.

Tips för en trygg och hållbar eldning
  • Kontrollera alltid vad som gäller i din kommun innan du eldar.
  • Flytta riset minst 10 meter och låt det ligga en stund innan du tänder eld.
  • Välj miljövänliga alternativ såsom kompostering eller återvinning istället för att elda.
  • Tänk på att eldning av trädgårdsavfall oftast innebär onödiga utsläpp som kan minska genom andra metoder.

För både djurens och naturens skull

Våren är startskottet för ett nytt år i trädgården – låt oss hjälpas åt att se till att den också blir trygg och hälsosam för djur och människor i vår närhet!

"Så SNÄLLA, flytta först undan riset en bra bit innan ni sätter igång brasan så vi inte omkommer i lågorna och blir till oskyldiga brännoffer!"

Med vänliga hälsningar,
Kotte Igelkott och kompisarna genom Sylvia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB