Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

En vacker trädgård av mossa och sten!

I forumet på Odla.nu finns en oändlig massa kunskap och erfarenhet om trädgård och odling. Forumsignaturen Gunilla T har en annorlunda trädgård och en härlig inställning till trädgårdslivet. Här berättar hon för oss om sin spännande och trolska mossträdgård.

Sammanställt av Katarina Kihlberg

Nyckeln till ett glädjefyllt trädgårdsliv är ofta att anpassa sig efter förutsättningarna som råder där ens egen trädgård råkar ligga. Detta har Gunilla tagit fasta på!

− För mig är det naturen som är förebilden, ingen skapar så vackert som naturen själv. Den här platsen är väldigt oländig med stora, vackra sälgträd som jag inte vill ta bort. Då får jag acceptera att det nästan är omöjligt, på grund av rotkonkurrensen, att odla annat än mossa! konstaterar Gunilla.

Gunilla odlar ekologiskt vilket medför att hon slipper invasioner av skadeinsekter.

− Jag har satt upp fågelholkar överallt och fåglarna håller efter skadeinsekterna. Jag sprutar aldrig någonsin med kemikalier, då får man problem på sikt eftersom man rubbar naturens balans.

Gunilla betonar att när man arbetar med och inte emot naturen förenklar man hela processen. Naturen arbetar dygnet runt och har mera ork och tid än vi människor någonsin kan få.

− Min målsättning är att skapa harmoni!

Hur blev det en mossträdgård?

Gunillas trädgård är utgrävd i en mycket stenig skog, med lika mycket sten under som ovanpå ytan. Hon ville ta tillvara all sten och byggde därför en stenmur. Men muren såg trist och fyrkantig ut och Gunilla var inte alls nöjd! Där växte också stora sälgar med enorma rotsystem så det var inte läge för några rabatter.

− Jag satte mig på en sten och funderade över vad jag skulle göra med denna miserabla plats. När jag sitter där ramlar polletten ner − hela skogen var ju full med olika mossor och det gällde bara att sätta på sig mossglasögonen för att upptäcka deras skönhet.

Att skapa trädgård med mossa

Mossans underlag måste vara ogräsfritt. Det går inte att rensa ogräs genom mossan, då blir den blir förstörd. Om det inte går att gräva i jorden får man tyvärr välja att täcka ytan med markduk.

− Ovanpå underlaget satte jag några cm torv som var genomblöt. Det går bra att lägga torven i en skottkärra med vatten och vända och vända och vända tills vattnet har sugits upp i torven. Det går också bra att lägga täckbark på marken där mossan ska växa. Det har jag på en del ställen, huvudsaken är att underlaget har lågt pH värde, berättar Gunilla.

Hon tyckte inte att en platt mossmatta var så spännande utan letade i skogen efter torra mossbelupna stubbar och stenar som släpades in i trädgården för att få lite variation. Sedan var det bara att möblera med bitar av olika mossor och att med mossans och stubbarnas hjälp trolla bort kantigheten på stenmuren.

− Jag hade ingen aning om detta kunde fungera men det gör det! Det kan bli lite torrt här och var och lite skador av fåglar som är där och letar mat, men allt går att reparera. Jag är jättenöjd med min mossträdgård!

Avslutar Gunilla och ger sig ut i trädgården med kommentaren:

− Nu går jag ut i trädgården och vet inte när jag kommer tillbaka igen!

#Besök forumet på Odla.nu!#

Klicka här: Välkommen till forumet!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB