Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

En trädgård full med gropar

**Låttas tyck & tänk** Förra veckan fick ni träffa krönikören Låtta som klurar på vad en trädgård är. Låttas egen lilla radhusträdgård var i begynnelsen en hög med grus − full av drömmar. Följ med i Låttas krönika som ger inspirerande perspektiv och underfundiga tankar kring trädgården.

Text och bild Låtta Skogh Tidigare avsnitt av Låttas tyck & tänk hittar ni längst ner i krönikan!

Från början var vår trädgård en fyrkant på en ritning över ett obyggt radhusområde. Och en fantasi, om en egen plats utomhus. Någonstans att sitta på sommaren och besinna den där nåden, som med nöd och näppe räcker året om. Någonstans att njuta. Sola benen och läsa en bok, eller dricka ett glas saft och lukta på blommorna.

Att lägga trädgårdspussel

Den lilla fyrkanten på ritningen blev en större fyrkant på ett rutigt papper. I den fyrkanten försökte jag passa in allt jag ville ha i trädgården. Ytan är exakt densamma som för våningsplanen i huset: sex och en halv gånger tio meter. Det är inte mycket för att vara en trädgård, men jag trodde att det skulle gå pussla in en hel del, med compact gardening och lite ansträngning.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

På listan stod en damm, ett trädäck och ett par träd. En studsmatta, en gräsmatta och en hängmatta. Massor av blommor och kryddväxter och några bärbuskar. Kanske ett växthus och en koja. En sittplats med morgonsol och en med kvällssol, och en med skugga mitt på dagen.

Börjar med en grushög...

När vi hade bott i vårt nybyggda radhus i några månader kom våren. Vår trädgård var en hög med sand och grus. Jag började fotografera grushögen vid olika klockslag, för att få en uppfattning om var det var sol och skugga vid olika tider på dygnet. Jag funderade och planerade, pusslade och ritade. Till slut hade jag en plan.

...som blir en massa hål

Vi började med att köpa en studsmatta, för att barnen skulle ha något roligt att göra. Sedan satte vi igång med att gräva. Vi grävde hål där vi skulle plantera träd, och där vi skulle gjuta en damm och där studsmattan skulle stå. I slutet av första sommaren hade alla grannarna täckt sina trädgårdar med gröna gräsmattor.

Vi hade grävt fullt med hål i vår.∎

Om ett par veckor berättar Låtta vidare om sin trädgård och filosoferar då kring gräsmattan.

#Läs tidigare avsnitt av Låttas tyck & tänk!#

Grodan Carl Philip flyttar in

Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB