En trädgård full med gropar
Att lägga trädgårdspussel
Låtta Skoghs syn på trädgårdsskapande präglas av eftertanke, en smula humor och stor personlighet. I sin krönika "Låttas tyck & tänk" berättar hon om förvandlingen av ett litet obearbetat hörn av Malmö till en meningsfull, långsamt spirande oas – och om glädjen och utmaningarna som ryms även på 65 kvadratmeter.
Från början var vår trädgård en fyrkant på en ritning över ett obyggt radhusområde. Och en fantasi, om en egen plats utomhus. Någonstans att sitta på sommaren och besinna den där nåden, som med nöd och näppe räcker året om. Någonstans att njuta. Sola benen och läsa en bok, eller dricka ett glas saft och lukta på blommorna.
Pusslet på papperet
Den lilla fyrkanten på ritningen blev en större fyrkant på ett rutigt papper. I den fyrkanten försökte jag passa in allt jag ville ha i trädgården. Ytan är exakt densamma som för våningsplanen i huset: sex och en halv gånger tio meter. Det är inte mycket för att vara en trädgård, men jag trodde att det skulle gå att pussla in en hel del, med compact gardening och lite ansträngning.
På listan stod en damm, ett trädäck och ett par träd. En studsmatta, en gräsmatta och en hängmatta. Massor av blommor och kryddväxter och några bärbuskar. Kanske ett växthus och en koja. En sittplats med morgonsol och en med kvällssol, och en med skugga mitt på dagen. Ambitionsnivån speglade drömmen om en plats som rymmer både vila, lek, doft och smak – allt på samma lilla yta.
Börjar med en grushög...
När vi hade bott i vårt nybyggda radhus i några månader kom våren. Vår trädgård var en hög med sand och grus. Jag började fotografera grushögen vid olika klockslag, för att få en uppfattning om var det var sol och skugga vid olika tider på dygnet. Jag funderade och planerade, pusslade och ritade. Till slut hade jag en plan.
...som blir en massa hål
Vi började med att köpa en studsmatta, för att barnen skulle ha något roligt att göra. Sedan satte vi igång med att gräva. Vi grävde hål där vi skulle plantera träd, och där vi skulle gjuta en damm och där studsmattan skulle stå. I slutet av första sommaren hade alla grannarna täckt sina trädgårdar med gröna gräsmattor. Vi hade grävt fullt med hål i vår.
Låttas filosofi: process och personlighet
Det är kanske just detta som karaktäriserar Låttas trädgårdsfilosofi – att våga låta processen ta tid och att låta behov och drömmar samexistera med små barns lekar och nya upptäckter. Projektet handlar om att skapa en plats där man vill vara – inte bara om att skapa en vacker utsikt.
I sina texter, och inte minst i tidigare avsnitt av Låttas tyck & tänk, resonerar Låtta ofta kring hur olika vi förhåller oss till våra trädgårdar, allting som växer och lever där, och om vikten av att hitta sitt eget lugn och tillfredsställelse i det lilla.
Mer att vänta
Om ett par veckor berättar Låtta vidare om sin trädgård och filosoferar då kring gräsmattan – ett ämne med oväntat många känslor! ∎
Prenumerera på nyhetsbrevet
Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något.
Prenumerera här:
Tidigare avsnitt
Läs gärna tidigare avsnitt av "Låttas tyck & tänk":
Grodan Carl Philip flyttar in