Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

En klockren dansk succé

De klockformiga blommorna på växterna i släktet Campanula är lika blå som en molnfri himmel. På 1960-talet förälskade Poul Madsen, grundare av Gartneriet PKM på Fyn i Danmark, sig i blommorna med den vackra färgen. På den tiden användes Campanula nästan enbart som snittblomma och perenn i trädgården, men Poul Madsen kunde se potentialen om Campanula kunde utvecklas till en krukväxt som kunde användas både inomhus och utomhus.

Fast det krävdes många försök innan han lyckades förädla kulturen, så att både utseendet och hållbarheten var bra. Idag är Danmark Europas största producent av Campanula med mer än 20 miljoner exemplar, vilket gör Campanula till den tredje största danskproducerade krukväxten.

Av dessa producerar Gartneriet PKM ungefär 12 miljoner exemplar som säljs under varumärket Fairytale Flowers®. Dessutom exporterar de sticklingar och halvfabrikat för licensproduktion i Fjärran Östern och Nordamerika.

Utveckling, utveckling och åter utveckling
Det var nya amerikanska odlingsmetoder som medverkade till att blommornas hållbarhet förbättrades på Campanula. Men det behövdes nästan 20 års produktutveckling innan Campanula carpatica 'Karl Foerster', som var den första Campanula som massproducerades, verkligen slog igenom som krukväxt.

Produktionen av Campanula fortsatte öka i Danmark, inte minst efter lanseringen av PKMs sort 'Dark Blue' som har blommor med en intensiv blå färg och avsevärt bättre hållbarhet. Sorten produceras fortfarande av Gartneriet Thoruplund a/s.

Utvecklingen av nya Campanula-sorter fortsatte och 1988 kom de första Campanula x haylodgensis och Campanula portenschlagiana med dubbla blommor. Efter omfattande odlingsförsök lanserades sorterna 'Get Mee'® och 'Blue Wonder'® i början av 1990-talet - något senare kom 'White Wonder'®.

Antalet nya sorter steg i takt med populariteten. Campanula portenschlagiana, som har ett krypande växtsätt, små blad och täcks av myriader av små blå eller vita blommor, har så småningom blivit den Campanula som produceras mest.

Gartneriet Tvillingegaarden a/s har utvecklat sorten 'Monic', Gartneriet Thoruplund sorten 'Dark Take Me' och 2004 lanserade PKM 'White Get Mee'®. Gartneriet Kærgaardsminde Aps säljer Campanula Addenda® 'Blue Sky'.

Dubbelblommande Campanula x haylodgensis, som har ljusblå eller vita blommor, säljs under namnen 'Bali' och 'Wonder'® och utgör numera en avsevärd del av hela Campanula-produktionen.

År 1997 kunde Gartneriet Thoruplund lansera en dubbelblommande sort av Campanula carpatica, 'Thor Pedo', som det fortfarande är stor efterfrågan på, inte minst tack vare de hållbara blommorna.

Så här används Campanula som prydnadsväxt
Campanula används mest inomhus. Högsäsongen är från mitten av mars till juni, men redan i januari är Campanula mycket populär i hemmen och det säljs allt fler exemplar från juli till oktober.

Inomhus trivs Campanula bäst på en ljus plats och håller längst om den inte står för varmt. Den ska vattnas ofta och tål inte att torka ut.

Utomhus är Campanula mycket lämplig att plantera i krukor eller direkt i jorden vid terrassen, i stenpartier eller sluttningar.

Myriaderna av blommor som täcker växterna flera gånger från våren till hösten gör att de ser ut som helfärgade blå eller vita fält.

Eftersom de flesta Campanula-sorterna är vinterhärdiga perenner får man glädje av dem år efter år ute i trädgården. Campanula kan även övervintra i krukor utomhus, men då är det viktigt att de inte torkar ut tidigt på våren. Därför måste krukorna skyddas mot den uttorkande vinden och starkt solsken.

Gartneriet Thoruplund säljer Campanula som sexpack, dvs. sex exemplar tillsammans som är avsedda för utplantering från april till juni. Efter att kunder i Tyskland frågade efter balkonglådor med Campanula kan trädgårdsmästeriet numera även leverera denna produkt.

Konkurrens som en positiv utmaning
"Det faktum att fler danska producenter ägnar sig åt förädling av Campanula ökar konkurrensen och tvingar oss, på ett positivt sätt, att göra vårt bästa. Vi är bra idag, men andra kan vara bättre imorgon", säger Kristian Madsen, Gartneriet PKM, som har fortsatt i sin fars fotspår och är pådrivaren bakom utvecklingen av Campanula.

Idag säljs 10–15% av Campanula med vita blommor, resten i ett otal blå nyanser från mild ljusblå till mörkblå.

Campanula är en krukväxt med stor utvecklingspotential. Det finns exempelvis 300 vilda arter att tämja, så Kristian Madsen förutser en framtid med ännu fler nya former, färger och till och med dofter i Campanula-sortimentet.

Campanula säljs i blomsteraffärer och trädgårdscenter från januari till oktober.


Campanula

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB