En klockren dansk succé
Campanula – Historik, Utveckling och Användning
Bakgrund och Namn
Campanula, ofta kallad blåklocka eller bellflower, är ett omfattande och mångsidigt släkte inom familjen klockväxter (Campanulaceae), med omkring 300–500 arter som finns spridda över tempererade delar av Europa, Asien och Nordafrika[1][4]. Namnet Campanula betyder "liten klocka" på latin och anspelar på de ikoniska klockformade blommorna som pryder växten och har inspirerat utformningen av kyrkklockor[4].
Dansk Produktionsframgång och Global Export
Under 1960-talet förälskade sig Poul Madsen, grundare av Gartneriet PKM på Fyn i Danmark, i Campanulas himmelsblå blommor. Vid denna tid användes Campanula främst som snittblomma och trädgårdsperenn, men Poul Madsen insåg möjligheten att introducera Campanula som en attraktiv krukväxt både för inomhus- och utomhusbruk. Trots många utmaningar och år av arbete med förädling lyckades han förbättra såväl utseende som hållbarhet, och öppnade därigenom för ett nytt kapitel inom dansk växtexport.
Idag är Danmark Europas i särklass största producent av Campanula och står för över 20 miljoner exemplar per år, vilket gör den till Danmarks tredje största krukväxt sett till produktion[7]. Gartneriet PKM bidrar med hela 12 miljoner växter årligen under varumärket Fairytale Flowers®. Dessutom exporteras sticklingar och halvfabrikat för licensproduktion långt utanför Europa, bland annat till Fjärran Östern och Nordamerika.
Sortutveckling och Innovation
Det var nya amerikanska odlingstekniker som bidrog till att höja Campanulas hållbarhet, men det krävdes nästan 20 års förädlingsarbete innan Campanula carpatica 'Karl Foerster' slog igenom på marknaden. Med ökad efterfrågan och förbättrade sorter tog utvecklingen fart under 1980- och 90-talen. PKMs 'Dark Blue', med sin intensiva blå färg och extra långa hållbarhet, satte en ny standard. Denna sort produceras ännu idag av Gartneriet Thoruplund a/s.
I takt med stigande popularitet kom innovativa inslag: dubbelblommande Campanula x haylodgensis och Campanula portenschlagiana lanserades 1988, följt av storsäljarna 'Get Mee'®, 'Blue Wonder'® och senare 'White Wonder'® i början av 1990-talet. Campanula portenschlagiana, med sitt täta, krypande växtsätt och myriader av små blommor, har blivit släktets mest massproducerade variant.
Danska företag som Gartneriet Tvillingegaarden ('Monic'), Thoruplund ('Dark Take Me', 'Thor Pedo'), PKM ('White Get Mee'®) och Kærgaardsminde Aps (Campanula Addenda® 'Blue Sky') har alla bidragit med märkessorter. Särskilt de dubbelblommande hybriderna 'Bali' och 'Wonder'® har blivit betydande inom industrin.
Odling, Försäljning och Populära Användningsområden
Campanula är idag särskilt uppskattad som inomhuskrukväxt, med högsäsong från mars till juni, men är numera tillgänglig i handeln nästan året runt. Växten föredrar ljusa, svala platser inomhus och kräver regelbunden vattning – den får absolut inte torka ut. De myriader av blommor som Campanula utvecklar under säsong gör den till ett populärt val i arrangemang både hemma och i offentlig miljö.
Utomhus trivs Campanula utmärkt i krukor, rabatt, stenpartier och slänter. Eftersom många sorter är vinterhärdiga perenner kan de återkomma i trädgården år efter år. Vid odling i kruka behöver de dock extra skydd mot uttorkning, särskilt under tidig vår.
Nya Former av Försäljning
Nya former av försäljning har även utvecklats, såsom sexpack för utplantering från april till juni och särskilda balkonglådor, inte minst efter önskemål från exportmarknader som Tyskland.
Konkurrens, Innovation och Kvalitet
Den ökade danska konkurrensen har sporrat innovation och kvalitetsarbete i hela branschen. "Det faktum att fler danska producenter ägnar sig åt förädling av Campanula ökar konkurrensen och tvingar oss, på ett positivt sätt, att göra vårt bästa. Vi är bra idag, men andra kan vara bättre imorgon", säger Kristian Madsen på Gartneriet PKM, som för traditionen vidare.
Idag utgör vita blommor cirka 10–15% av försäljningen, medan resten går i olika blå nyanser – från mild ljusblå till djupt mörkblå. Utvecklingen drivs hela tiden av nya tekniker, noggrant urval och motståndskraftiga egenskaper.
Symbolik, Kultur och Framtidspotential
Campanula har genom tiderna symboliserat ödmjukhet, evig kärlek och tacksamhet, och har även spelat roll i mytologi och sagor – bland annat i berättelser om Rapunzel och den grekiska gudinnan Venus[1]. Med cirka 300 vilda arter återstår stora möjligheter för vidare utveckling: framtidens Campanula kan bjuda på ännu fler former, färger och kanske även dofter.
Campanula har blivit en självklar del av både hemmiljöer och offentliga planteringar långt utanför den danska gränsen och säljs i blomsteraffärer och trädgårdscenter nästan hela året.