Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

En härlig sydlänning

  • Balkong och uterum

Oleander (Nerium oleander) har varit känd och har odlats i flera hundra år. Förädling och produktutveckling har också spelat en viktig roll för växtens popularitet.

_Nerium oleander_.
_Nerium oleander_.

Från Floradania

Oleander är en uppskattad växt som är självskriven i uterummet och oumbärlig på terrassen från maj till oktober då den skapar sydländsk stämning. Den finns i färgerna röd, rosa, gul, laxfärgad och vit.

Den vanligaste typen är en växt på ca 35 cm, men den finns även som en liten, tät buske som är 60-70 cm hög. Och om du vill slå på stort kan du köpa ett meterhögt exemplar i lerkruka.

Oleander har rykte om sig att den vill stå med toppen i solsken och rötterna i vatten. Det är en sanning med modifikation. De oleandrar som står längs vägarna i de sydliga länderna kan klara sig utan vatten i månader. Det gör de tack vare sitt stora och djupgående rotsystem. Det är en helt annan sak med en oleander i kruka eftersom den bara har tillgång till en begränsad mängd jord.

Men den kan vänjas vid att inte få så mycket vatten. Om den får en liten skvätt vatten varje dag, vilket de flesta nog får, kommer den att utveckla ett ytligt rotsystem. Om du däremot sakta men säkert ger den mindre och mindre vatten kommer den att utveckla rötter som går djupare i krukan, vilket gör att den inte behöver vattnas lika ofta. Göd den vid varje vattning under växtsäsongen med en vanlig blomgödning.

Oleander kan övervintra på en ljus och sval, men frostfri plats. Under övervintringsperioden ska blomjorden bara hållas lätt fuktig.