Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Elmia Garden

Elmia Garden visar nyheterna och trenderna för nästa år.

Årets upplaga av den gröna proffsmässan Elmia Garden avslutades onsdagen den 8 november.

Antalet besökare var högre än någonsin tidigare, 2857 personer, och mässan har ytterligare stärkt sin position som branschens självklara mötesplats med 144 utställare.

Här visas de absolut senaste trenderna och både framtidens trädgårdsteknik och morgondagens produkter.

Det internationella inslaget har också blivit allt mer framträdande. Flera leverantörer från i första hand Danmark, Holland och Tyskland presenterade sina sortiment på vackra buskar, städsegröna växter, träd och perenner.

Nytt för i år var en helt ny avdelning för trädgårdsteknik, där besökarna kunde ta del av tekniklösningar och växtmaterial och det hela verkade gå väl i hamn hos besökarna.

I Future Stores monter hade man gjort ett försök att visa hur en trädgårdsbutik skulle kunna se ut om några år. I framtiden ska konsumenterna lockas till butiken med nya metoder. T.ex. trädgårdsbelysningen hade fått ett eget, mörklagt rum i en del av butiken och ett ljussatt vattenfall skapade dramatiska effekter tillsammans med snygg trädgårdsbelysning.

Trendgurun Jan Rundgren, designer på Åhléns och trendanalytiker, föreläste om trädgårdstrender och gav en inblick i vad framtidens konsumenter kan tänkas vilja ha.

Han sa att 90-talet har varit mobiltelefonernas och Internet-surfandets årtionde, trädgårdspåtandet kan ses som en motpol till den utvecklingen.

Han tror att under de närmaste åren kommer trädgårdsentusiasterna att vilja ha mer och mer växter på balkongen, mer marktäckande material i trädgården, ny inredningen till uterummet och bättre ljussättning. De städsegröna växterna får en renässans, och gärna formklippta varianter. En kombination av inne- och uterum med mycket glas i väggarna förstärks ytterliggare.

Vatten i trädgården är fortsatt inne. I plantskolorna kommer man att vilja ha hjälp med det sinnliga, man vill skapa vackra färgkompositioner och efterfrågan på doftande växter kommer att öka.

Trädgårdsskulpturer och vackra krukor tror han också på. Och vi är många, inte minst designers själva, som har fnyst åt plastmöbler för trädgården länge. Men nu kommer nya, snygga plastmöbler och de är på väg att få sin upprättelse. Han tror att även möbler med lite retrokänsla, som flätade plastmöbler, kommer tillbaka.

På intilliggande Hotel Scandic Elmia visade Miljöcenter och Gardena sina produkter i en gemensam miniutställning.

Miljöcenters produktchef Thomas Mårtensson förklarade hur växtvårdsmedel fungerar. Han förklarade hur Neudorff resonerade när de byggde upp sina produkter mot skadeinsekter med rapsolja och naturligt pyretrum istället för syntetiska ämnen.

Gardena visade upp ett nytt och unikt bevattningssystem som fick priset "Innovation of the Year" 2007 på GAFA i Köln. Nu kan man vattna enklare, billigare och med perfekt precision.

Man visade även upp Gardena Premium Metallprodukter, den klassiska Gardenakopplingen i proffsutförande för vanligt folk. Till serien hör även strålpistol, sprinklerpistol, stavsprinkler och rektangulärspridare.

En nyhet vid årets mässa är det gästspel som elever från reklamskolan RMI Berghs gör. De blivande grafiska formgivarna hade hjälpt några trädgårdsföretag med deras grafiska lösningar för produkter och skyltning.

Blomsterfrämjandet avtäckte på tisdagseftermiddagen ett julbord av blommor som Gunnar Kaj hade dukat upp. Det var en mycket imponerade blomsteruppläggning med inspiration från julbordets ätliga läckerheter, som till exempel "ris à la malta": en skål fylld med vita hyacintblommor eller de fyllda "skinkruladerna": rosa hyacintblommor inrullade i blad.

Gunnar Kaj berättade att en av mattläggarna hade sagt att han blev hungrig av att se bordet!

Under förra årets Elmia Garden avslöjades nyheten att de två detaljhandelskedjorna TrädgårdsRingen och Växtmästarna skulle slås samman till en gemensam organisation. Så i år lanserade man sitt nya namn och en ny grafisk profil. Sverige största trädgårdskedja med 107 medlemsföretag heter numera BoGrönt och profilfärgen är - orange. VD:n Johnny Holmberg sa att man ville ha en profil som syns i förhållande till andra och i relation till det gröna man arbetar med. Orange är en bra signalfärg tillsammans med grönt.

Varje år, sedan 11 år tillbaka, presenterar Perennagruppen Årets Perenn. För 2007 är den ett gräs, jättetåteln Molinia arundinacea. Detta härdiga, ståtliga gräs ska svenska folket ta till sitt hjärta nästa år. Det förändras över hela säsongen, grönskar sent och skjuter under sensommaren upp höga strån med vippor, som sedan står en bra bit in i december.

Det finns flera sorter av jättetåtel att köpa i trädgårdsbutikerna, med lite olika utseende på vipporna och olika höga plantor, mellan 1,5 m till 2,5 m.

Den högsta är 'Skyracer', upprättväxande till 2,5 m hög. 'Windspiel' blir dryga 2 m och har stora, fina vippor. Den ståtliga, upprätta 'Karl Foerster' är också dryga 2 m hög.

'Fontäne' hör till de lägsta med sina 1,5 m höjd och mjukt överhängande vippor. Sirligaste vippor av alla har den dryga 2 m höga 'Transparent'.

Peter Gaunitz på Perennagruppen sa att gräs har så många bra värden. Jättetåteln är ett underbart gräs som fångar vindens rörelse och som är lika intressant när det blommar som när det har blommat över. Han tycker att det egentligen är det vi borde se i alla perenner - strukturen.

Weibulls sa sig satsa mycket på de konsumenter som har ont om tid men ändå vill ha en vacker trädgård. De presenterade olika koncept som ska förenkla arbetet i trädgården och ge inspiration till att ta sig tid för trädgården.

Ulrika Arnbo från Weibulls sa att den moderna konsumenten pratar om olika stilar och därför använder de begreppet Garden Styling om hur man kan kombinera olika produkter som skapar en viss stil i trädgården.

Nytänkandet var stort, Weibulls lanserar 68 frönyheter, en vulkansten för krukväxten och flera nya varianter av frötapeten som har gjort stor succé. De har också ett nytt gräsfrö, 'Lazy', som kräver mindre skötsel än andra gräs. Dessutom har de ett klädesplagg för växter som skyddar mot kyla och sol, men som är framför allt vacker att titta på. Det tycker Ulrika är en kul nyhet. Nästa år får vi se mycket rött i växtmaterialet - från rosa till kraftigt burgundyrött.

Hörnhems presenterade ett träd från "dinosauriernas tid" och som kan användas som en rums- och patioväxt. Den heter Wollemi Pine på engelska efter fyndplatsen i Australien, Wollemia nobilis på latin och är det äldsta och mest unika trädet på vår jord.

Genom fossilfynd vet man att detta träd, tillsammans med gingkon och trädormbunkar, dominerade i skogarna för mellan 200 och 65 miljoner år sedan. Wollemias upptäckt år 1994 är en sensation, fullt jämförbar med att man skulle hitta en levande dinosaurus!

Christian Hallberg Scandinavian AB presenterade Happy Plants, vatten och näring i 30 dagar. Det är en ny produkt som fått pris på PLMA-mässan i både Chicago och Amsterdam. Det är en burk med en gelé som till 96% består av vatten och är biologiskt nedbrytbar. Man vänder burken upp och ned nära växtens stam så att gelén har kontakt med jorden. Nu ger den blomman näring och vatten i 30 dagar. Bra att ha t.ex. under semestern.

De nominerade bidragen till Årets trädgårdsprodukt, Elmia Garden Award, presenteras också.

Juryn ska välja mellan 20 olika nyheter som når ut till konsumenterna i butikerna till våren.

Vilken produkt som vinner avslöjas den 28 februari, då presenteras Årets trädgårdsprodukt, vinnaren av Elmia Garden Award 2007, på Rosendals trädgårdar i Stockholm.

Förra årets vinnare, Wildlife Garden, presenterade nu en uppföljare till den prisbelönta Multiholken: Foderladan, som har designats med en gammaldags svensk lada som modell. Den ger möjlighet till utmatning av fyra olika sorters fågelmat, allt från talgbollar till jordnötter och olika fröblandningar. Ju större variation på födan, desto fler fågelarter söker sig till matplatsen. Frörännorna ligger väl skyddade för regn och snö vilket gör att småfåglarna kan sitta "torrskodda" och avnjuta sin måltid. De har även den goda bieffekten att större fåglar, som kajor och skator, har svårt att slå sig ner för att äta. Foderladan rymmer 5 liter foder och kräver därmed inte ständig påfyllning, men det är enkelt att lyfta taket och fylla på med ny mat. Utformningen gör också att fåglarnas spillning faller ner på marken då det är ett mellanrum mellan fågelns sittplats och foderrännan, det minimerar risken för smittspridning. Foderladan är tillverkad i väderbeständigt lärkträ med tjärpapp på taket.

Elmia Garden arrangerar också Flower Grand Prix. Den vanns i år av Heidi Mikkonen från Floristkompaniet i Stockholm. De tävlande floristerna kom från stora delar av landet och hade två uppgifter som var och en skulle klaras av på 1,5 timma.

Vi visar en bildkavalkad från olika håll på mässan!


Brahea armata, blå mexicopalm


En peperomia i julskrud


Prunus persica 'Pumuckel', rödbladig dvärgpersika


Vackra krukor


Roliga trädgårdslampor (Malibu)


Julstjärneboll (Mäster Grön)


Slanghållare (Skyrup)


Thuja occidentalis 'Golden Tuffet'


Helleborus-plantor


Pinus 'Oculus Dragonis'


Fiffig belysning (Aqua Interiör)


Vattenvägg med belysning


Fler vackra krukor


Sångfågelblandning till rödhake m.fl.


Vackra paviljonger (WikingLand)


Wovel snöskyffel


Pinus 'Carsten's Wintergold'


Ännu fler vackra krukor


Krysantemvägg

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB