Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Elmia Garden

Så har vi varit och tittat på nästa sommars trender och nya prylar på proffsmässan för trädgårdsfolket, Elmia Garden. Nya trender tycks det alltid räcka till, de byter bara namn, men frågan är om de skiljer sig så mycket från tidigare?

Den nya minimalismen är ganska lik den gamla minimalismen. Man strävar efter äkthet, balans och harmoni, en avskalad trädgård med hållbara produkter och naturlig patina.

Cityträdgården där naturen flyttar in till staden tycks bara öka i popularitet.

Sedan hade man uppfunnit ett nytt ord, vardagssurrealism. Vad man ville säga med det är lite svårt att förklara. Design med glädje och humor, personliga produktnamn, 80-talsmönster, gamla bruksprodukter som blivit dagens dekoration och att allt inte behöver vara vackert...

Det var kanske inte meningen att presentera det som en trend, men det verkar som om även den "rostiga trenden" står sig ett tag till.

Det var förstås massor med nya prylar och växter, det är kul med sådant! Som vanligt, hade 10 prylar valts ut och nominerats till Årets trädgårdsprodukt. Vem som vinner avslöjas på den stora vårmässan Nordiska trädgårdar i Älvsjö. Jag visar en bildkavalkad med dessa nomineringar.

Förutom dessa nominerade prylar fanns det massor med andra nyheter. En hel del av dessa kan man räkna med dyker upp i detaljhandeln till våren. Jag visar upp några få bland hundratals prylar och växter.

Mäster Green hade gjort en häftig, rosa monter för att presentera den nya höststjärnan Princettia och en del andra rosablommande växter. Här gick allt i rosa, till och med champanjan!

Någon har "uppfunnit" en svart, verkligen svart, petunia! Vissa blommor var dekorerade med lite gula strimmor strålande ut från mitten. Jag har inte sett något som liknar detta! Och jag som egentligen inte gillar petunior vill plötslig ha den!! Petunia 'Mystical Phantom' heter underverket från Hörnhems.

Jag har heller aldrig tidigare gillat orange som blomfärg men måste medge att används den så här, är den nya orange solhatten 'Hot Papaja' rätt så tjusig. På min bild flankeras den bland annat av Crocosmia 'Carmin Brilliant' och ett färglatt exemplar av mangold 'Bright Light'. Den gråa krukan lugnar intrycket lite. Den ekologiska Gunnar Christensens Planteskole från Danmark hade denna.

Floradanica kunde bl.a. visa upp en snygg plastytterkruka för främst rosor med ett enkelt men fungerande system för långtidsvattning: en "kapillärpinne" som sticker in i roskrukan och förser den med vatten, rosen står på en "plattform" ovan vattnet på botten. Krukan finns i några olika färger, jag såg åtminstone svarta, ljusgula och cericefärgade.

Skulle det passa med en dubbel Osteospermum? Sådana i olika färger presenterades av den skånska odlaren Sweed.

Många odlare presenterade s.k. miniväxter i kruka. Det fanns minirosor, minikrysantemer och miniblåklockor. För att inte tala om alla gröna växter i ministorlek.

En "trend" tycks vara att odla i olika sorters odlingsbänkar och -skåp, sådana erbjöds av många grossister.

Jag såg också en ny snigeldödare, den ska samtidigt klippa itu snigeln. En fiffig sak som fungerade bra åtminstone på korv! Undrar hur bra den funkar på riktiga, klibbiga sniglar? Men man slipper förhoppningsvis plocka för hand i alla fall!

Ljuvliga dofter spred sig från en monter med doftljus och andra doftprodukter. Det var firma Yankee Candle som hade en ljuvlig utställning med alla sina produkter. Vad sägs om nya dofter för hösten som härliga Apple Cider, Mountain Lodge, Sandelwood Vanilla, Spiced Orange och Creamy Caramel.

Här presenterades även nästa års Mästarabatt av GRO Plantskolor - svenska detaljister och producenter av buskar, träd och perenner inom Gröna näringens Riksorganisation. Mästaren 2011 heter Mona Wembling och är landskapsarkitekt. Rabatten presenteras utförligt här: www.mästarrabatten.se

En bildkavalkad visar en del av allt det vackra, fiffiga och praktiska för er som är nyfikna på vad som finns att vänta nästa vår!

Clematis 'Dancing Queen'
Dekorationsmaterial Varma Ullband, Eldgarden
Höststjärna 'Princettia', Sörgården Mäster grön
Nya snygga fröpåsar, Hammenhögs
Odlingsbänk på ben, Hasselfors
Odlingslåda Grow in Bag, Nelsons
Oxalis purpurea 'Ken Aslet', Råhöj
Rhododendron 'Blattgold', Heinje Baumschule
Rosor av Nostalgie-serien, Rosen Tantau
Rostiga, dekorativa, små växthus, Pierre Hector
Söta, små trädgårdssaxar, Nelsons
Yankee Candle
Dubbel Osteospermum, Sweed
Echinacea 'Hot Papaja', Crocosmia 'Carmin Brilliant'
Färdiga häckar, Möllegårdens Planteskole
Minikrukväxter - Flora Danica
Nytt sätt att använda minikrukväxter, Flora Danica
Princettia i rosa monter av Mäster Grön
Ytterkruka med långstidsvattning

Nominerade
Biologisk kakaoflis, Trädgårdsprodukter i Bohuslän
Earthbox, ST.SG Services
Flower Friend, Bog Madsen
Kronprinsessens Klokkeblomst, PKM AS
Leaf Loader, BP Import
Odlingsvitrin, Hasselfors Garden
Skottkärra Ekeby 110 Power, Hörby bruk
Slugmatic, Miljöcenter
Växtstöd Ögla, Eldgarden


Dekorationsmaterial Varma Ullband, Eldgarden


Odlingsbänk på ben, Hasselfors


Odlingsvitrin, Hasselfors Garden


Slugmatic, Miljöcenter


Ytterkruka med långstidsvattning


Söta, små trädgårdssaxar, Nelsons


Earthbox, ST.SG Services


Yankee Candle

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB