Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Eldtorn

Månadens Växt i oktober 2000 är Pyracantha

ORANGERÖDA BÄRKLASAR PRYDER VÄGGAR OCH STAKET

Nu lyser eldtornets färgstarka bär längs väggar och murar, i privata trädgårdar och offentliga miljöer. Eldtorn är en buske med många användningsområden och har utsetts till Månadens Växt i oktober.

Eldtorn är en riktig året-om buske. Få buskar kan visa upp en så dekorativ och varierad färgprakt under årets alla tider. Dessutom är den en ovanlig buske som passar fint till svåra planteringar och till att försköna trista ytor. Grenarna är försedda med många vassa tornar som skyddar småfåglar men lämnar buskarna i fred för vilda djur och annan åverkan. Inget som helst "gulligt" över eldtorn.

Eldtorn har sitt ursprung i östra Europa och Asien och är släkt med oxbär. På latin heter busken Pyracantha, vilket betyder just eld och tornar, och det i sin tur syftar på bärens (vanligast) orangeröda färg och grenarnas vassa tornar.

Det är en städsegrön buske, som behåller sitt vackra bladverk året om. Men det är framför allt nu under hösten som man lägger märke till de högväxande buskarna. Det är nu som de står översållade med runda orangeröda, röda eller gula bär, beroende på sort. Bären är så många att de upprättväxande grenarna tyngs ned av deras vikt, och rundar sig mjukt. Bären behåller sin lysande färg till långt fram på vintern eller tills småfåglarna har kalasat på dem.

Blomningen på våren brukar beskrivas som "oansenlig". Men det är inte rättvist. Blommorna är visserligen små och gräddvita men de växer tätt, tätt längs grenarna och påminner om spireans blomstrande pärlband. Bladverket är glänsande och mörkt grönt. Unga skott är gråaktigt håriga, en fin kontrast mot både blommor och äldre blad.

Eldtorn har ingenting "gulligt" över sig. Genom sitt kraftiga växtsätt är det den perfekta busken för den som söker en vacker skyddsplantering eller i offentliga anläggningar, där något behöver döljas. De tätväxande grenarna täcker snart stora ytor på husväggar, murar, plank och andra kala ytor.

Med stöd av en vägg eller liknande kan de bli över 3 meter höga, som fristående upp till 2 meter. Utan stöd bildar buskarna stora, taggiga, ogenomträngliga snår som hindrar t ex oönskad genomfart men som ger småfåglarna ett härligt skydd.

Det finns flera sorter av eldtorn. Till de mest uppskattade hör hybrider som korsats fram eller som har uppstått spontant. Orange Glow hör till de härdigaste. Det är en kraftig och ganska upprättväxande buske, vars grenar på hösten fullkomligt översållas med orangeröda bär. Golden Charmer liknar Orange Glow, och får något större gulorange bär. Kasan får rikligt med orangeröda bär.

Eldtorn utvecklas bäst i något vindskyddat och soligt läge men klarar lätt skugga. Jorden har inte så stor betydelse men bör inte vara för våt eller näringsrik. När buskarna etablerat sig klarar de lätt torka.


På hösten lyser eldtornets bär i gult, rött eller orange, beroende på sort. De behåller färgen långt in på vintern eller tills småfåglarna har kalasat på dem.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB