Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Elda hemma

  • Trädgård

Gammalt trädgårdsskräp från hösten och de nyss avtagna grenarna från vinterns beskärning eller torrt, brunt gräs gör ingen människa glad. Ett sätt är att elda upp skräpet, men då gäller att göra rätt så det inte slutar i en brandkatastrof.

Elda hemma efter gällande regler!
Elda hemma efter gällande regler!

Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson

Kolla först med kommunens miljö- och hälsoförvaltning vad som gäller i din kommun. Veckorna runt påsk och Valborg är i regel de som gäller i kommuner som tillåter eldning.

Det ryker förstås när du eldar och den stickande röken ställer till med besvär för astmatiker och andra med luftvägsproblem. Enligt Astma- och allergiförbundet borde eldningsförbud gälla i tätbebyggda områden då t. ex. nästan 10 procent av alla barn har astma.

Enligt brandmyndigheterna får man elda om kommunen tillåter det och om det inte är torrt ute i markerna. Ett krav är att eldningen sköts på ett korrekt sätt. Eldning sker på egen risk!

Gräsbränder är ett gissel för många brandkårer så här års. Västsverige är hårt drabbat, hittills har gräsbränder bara i år tagit tre liv. Brännskador har rapporterats också.

Räddningsverkets bästa råd är att inte bränna gräs överhuvudtaget. Om det blåser kan flammorna sprida sig flera hundra meter på mindre än en minut.

Här några tips vid eldning:

elda inte vid kraftig blåst
var aldrig ensam
flytta försiktigt din hög med skräp ett tiotal meter innan du tuttar på så att inga sovande igelkottar omkommer i lågorna
avgränsa området som skall eldas med vatten och se också till att du har gott om vatten nära dig
vid hus och träd - ingen eldning
vänta med gräseldning tills det kommit upp friskt, grönt gräs
full kontroll över eldningen gäller
släck elden innan det blir mörkt
ha gärna en mobiltelefon i närheten
tveka inte att ringa larmcentralen om det ändå går snett, du behöver ej betala för räddningstjänstens insats.

    

Påskbrasa
Påskbrasa

Flytta försiktigt din hög med skräp ett tiotal meter innan du tuttar på så att inga sovande igelkottar omkommer i lågorna.
Flytta försiktigt din hög med skräp ett tiotal meter innan du tuttar på så att inga sovande igelkottar omkommer i lågorna.