Elda hemma
*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*
Kolla först med kommunens miljö- och hälsoförvaltning vad som gäller i din kommun. Veckorna runt påsk och Valborg är i regel de som gäller i kommuner som tillåter eldning.
Det ryker förstås när du eldar och den stickande röken ställer till med besvär för astmatiker och andra med luftvägsproblem. Enligt Astma- och allergiförbundet borde eldningsförbud gälla i tätbebyggda områden då t. ex. nästan 10 procent av alla barn har astma.
Enligt brandmyndigheterna får man elda om kommunen tillåter det och om det inte är torrt ute i markerna. Ett krav är att eldningen sköts på ett korrekt sätt. Eldning sker på egen risk!
Gräsbränder är ett gissel för många brandkårer så här års. Västsverige är hårt drabbat, hittills har gräsbränder bara i år tagit tre liv. Brännskador har rapporterats också.
Räddningsverkets bästa råd är att inte bränna gräs överhuvudtaget. Om det blåser kan flammorna sprida sig flera hundra meter på mindre än en minut.
Här några tips vid eldning:
elda inte vid kraftig blåst
- var aldrig ensam
- flytta försiktigt din hög med skräp ett tiotal meter innan du tuttar på så att inga sovande igelkottar omkommer i lågorna
- avgränsa området som skall eldas med vatten och se också till att du har gott om vatten nära dig
- vid hus och träd - ingen eldning
- vänta med gräseldning tills det kommit upp friskt, grönt gräs
- full kontroll över eldningen gäller
- släck elden innan det blir mörkt
- ha gärna en mobiltelefon i närheten
- tveka inte att ringa larmcentralen om det ändå går snett, du behöver ej betala för räddningstjänstens insats.
Flytta försiktigt din hög med skräp ett tiotal meter innan du tuttar på så att inga sovande igelkottar omkommer i lågorna.