Ekologisk odling och självhushåll
Om boken "Ekologisk odling & självhushåll – på kvinnligt vis"
Ekologisk odling & självhushåll – på kvinnligt vis är en omfattande handbok som med både engagemang och erfarenhetsrikedom vägleder läsaren i allt från grunderna inom ekologisk odling till djupare självhushållning och livsfilosofi. Anna-Maj Hermansson Wandt skriver personligt och inkluderande; boken riktar sig särskilt till kvinnor men passar alla som vill odla mer hållbart och självförsörjande.
En personlig odlingsresa
För tre år sedan flyttade vi från ett boende i zon 2 till ett i zon 5. Odlarivern kom av sig och har inte riktigt tagit sig förrän i år, efter att ha läst Anna-Majs bok.
Trots att hon odlar i stor skala för försäljning är boken en källa till kunskap och – inte minst – inspiration även för en hobbyodlare som jag.
Boken är verkligen en guldgruva, fylld med konkreta tips om ekologisk odling och självhushåll, men också med värdefulla rekommendationer på andra bra böcker samt adresser till föreningar och intresseorganisationer. Det gör den ovärderlig för såväl nybörjare som mer erfarna odlare och speglar tydligt att Anna-Majs långa erfarenhet och engagemang kommer läsaren till nytta på flera plan.
Fakta om boken
- Titel: Ekologisk odling och självhushåll – på kvinnligt vis
- Författare: Anna-Maj Hermansson Wandt
- Bandtyp: Häftad
- Förlag: Gröna Böcker
- Utgivningsår: 1997
- ISBN: 9170590109
Helhetssyn på odling och självhushållning
Ett av bokens största styrkor är den helhetssyn som präglar innehållet. Anna-Maj tar upp både praktiska odlingstekniker och ekologiskt tänkande med tydligt fokus på hållbara metoder såsom täckodling, kompostering, gröngödsling och användning av lokala resurser istället för konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Hon går dessutom igenom alternativa och traditionella metoder, och undersöker grundprinciperna för biodynamisk och organisk-biologisk odling.
Certifiering, ekonomi och hållbarhet
Boken gör också ett fördjupande nedslag i svenska system för certifiering av ekologisk odling, såsom KRAV och Demeter, med förklaringar kring vad kontroller och certifikat innebär, särskilt för småskaliga producenter och hobbyodlare. Här blir det tydligt hur balansen mellan regler, ekonomi och hållbarhet kan se ut – något som är särskilt viktigt för den som funderar på att ta steget mot mera professionell odling eller försäljning av egna produkter.
Inspiration och vidare läsning
En extra uppskattad del är att boken är så rik på ytterligare resurser: det finns gott om hänvisningar till andra fackböcker, adresser till föreningar och organisationer och mängder av praktisk vägledning. Anna-Majs personliga erfarenheter och reflektioner om kvinnors roll i odling och självhushållning ger både trovärdighet och extra djup. Den inspirerande tonen har fått många att ta tag i sina odlingsdrömmar – även efter längre pauser eller förändringar i livet.
I kombination med artiklar som den om Sommarkrukor, där man får idéer om hur odlingsglädje kan ta sig uttryck även i liten skala, blir boken en verklig motivationskälla. Oavsett om man odlar mycket eller lite, är denna handbok både en kunskapsbank och en inspirationskälla för ett mer hållbart och kreativt trädgårdsliv.
Sammanfattande tankar
Sammanfattningsvis är "Ekologisk odling & självhushåll – på kvinnligt vis" en uppskattad, generös och inspirerande bok som stärker både kunskaper och självtillit hos alla odlare – nybörjare såväl som erfarna, kvinnor såväl som män. Den förmedlar både handfasta råd och lusten att odla, leva och tänka ekologiskt hela vägen från frö till skörd.