Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Egna hjortron

Hjortron, _Rubus chamaemorus_, är härliga, vitaminrika bär som hos oss växer mest i den mellersta och norra delen av landet. Det är inte alla som har möjligheten att själv plocka hjortron, vilket är synd, så goda som de är!

AV Sylvia Svensson

Numera finns det hjortronplantor att beställa på nätet. Då gäller det att ordna en egen hjortronmyr någonstans i trädgården. Välj en solig plats, gärna en sådan som håller vatten naturligt. Har du ingen sådan så går det också att ordna. Hjortronplantan trivs inte i salta och torra platser så det gäller att försöka likna myrar, mossar och kärr med lågt pH-värde.

Se hur en av våra läsare, Kerstin, ordnade en egen hjortronmyr! På denna länk som hon gav kan man se hur de gjorde: Hjortronmyr

Visserligen använder Kerstin torvbitar med hjortronplantor i som de tagit upp från myren, men det går att ordna en torvrabatt med hjälp av torvblock och torvströ med en dammfolie under. Folien bör vara lite lägre än torvblockets underkant så att ev. överflödigt vatten kan rinna av och plantorna inte står med fötterna i vatten. Men myren får aldrig torka ut!

Håll fukten

En väninna byggde en mini-hjortronmyr i sin trädgård, se bilder! Efter att man fyllt på sandblandat torvströ, vattnar man så mycket att det rinner över. Sedan kan man fylla på mer torvströ så att det står upp till kanten och så vattna lite igen och håll sedan fuktig hela tiden. Och så är det bara att plantera de köpta hjortronplantorna där. Man behöver ca 10 st till 1 - 1,5 kvadratmeter.

På en tyskspråkig hemsida visas hur man bygger en större myr för köttätande växter. Men samma metod fungerar också för hjortron! Kolla de upp-och-nervända tomma plastbyttorna som fungerar som vattenreservoarer!

Hörde talas om ett försök med hängande odlingspåsar med torvjord, alltså ungefär sådana som man odlar smultron eller jordgubbar i. Dock har jag inte hört sedan hur resultatet blev, om plantorna klarade vintern etc. Visserligen är själva hjortronplantan mycket köldtålig, men blommorna är känsliga för frost, så en kall frostnatt när plantorna blommar kan göra så att fruktsättningen uteblir. Bra att ha frostskyddsfleece till hands om en frostnatt hotar!

Även försök med hjortron i självattnande, djupa balkonglådor har tydligen gjorts. Försöka duger ju!

Hjortronplantor finns bl.a. här. Tänk dock på att det behövs både han- och honplantor om plantorna inte är självpollinerande!! Reese Handelsträdgård: Önskebrunnen Blomqvist Plantskola Peuraniemen Taimitarha
Den sista sidan är på finska. De har bl.a. den nya självpollinerande finska sorten ’Nyby’ och storfruktiga norska plantor 'Fjordgull' (honplanta) och 'Apollen' hanlanta

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB