Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Egna hjortron

Hjortron, _Rubus chamaemorus_, är härliga, vitaminrika bär som hos oss växer mest i den mellersta och norra delen av landet. Det är inte alla som har möjligheten att själv plocka hjortron, vilket är synd, så goda som de är!

Beställ hjortronplantor och börja din egen hjortronodling

Numera finns det hjortronplantor att beställa på nätet, vilket öppnar nya möjligheter för dig som alltid drömt om egna hjortron i trädgården. För att lyckas behöver du skapa en miljö som påminner om de myrar, mossar och kärr där hjortron (Rubus chamaemorus) växer naturligt. Välj helst en solig plats som gärna håller vatten naturligt – har du ingen sådan går det utmärkt att ordna en konstgjord “myr”.

Se gärna inspiration från en av våra läsare, Kerstin, som delat med sig av sitt sätt att skapa en egen hjortronmyr i trädgården. På denna länk kan du se steg för steg hur de gick tillväga! Kerstin använde torvbitar med hjortronplantor direkt från myren, men du kan även anlägga en torvrabatt hemma med hjälp av torvblock och torvströ, gärna ovanpå en dammfolie. Tänk på att folien bör ligga lite lägre än torvblockens underkant så överflödigt vatten kan rinna av – hjortronplantor ska inte ha fötterna i vatten, men marken får aldrig torka ut.

Håll fukten – en nyckel till framgång

Att hålla bädden jämt fuktig är det allra viktigaste när du odlar hjortron. Ett tips från en annan trädgårdsvän är att blanda sand och torvströ och vattna rikligt tills det rinner över, innan du fyller på mer torvströ upp till kanten. Vattna igen och håll sedan jorden konstant fuktig. Plantera de nyinköpta hjortronplantorna i rabatten med ca 30 cm mellanrum – omkring 10 plantor räcker lagom till 1–1,5 kvadratmeter.

På en tysk hemsida om köttätande växter visas hur man bygger stora myrbäddar, där upp-och-nervända tomma plastbyttor används som vattenmagasin – en metod som fungerar utmärkt även för hjortron!

Det har även testats att odla hjortron i hängande odlingspåsar fyllda med torvjord, liknande dem som används till smultron eller jordgubbar. Även djupa, självbevattnande balkonglådor har provats, men detta är fortfarande lite av en experimentell metod. Traditionell minimyr ger oftast bäst resultat på sikt.

Tänk på att blommorna är känsliga för sen nattfrost, även om själva plantan är mycket köldtålig (klarar ända ned till -40°C). Ha därför gärna frostskyddsväv eller fleece redo för skydd under blomningen så fruktsättningen inte uteblir efter ett oväntat temperaturfall.

Sortval och pollinering

Hjortron är tvåbyggare, vilket betyder att det finns både han- och honplantor. För att få bär krävs att båda könen finns när båda inte är självpollinerande. Ett smart alternativ är att välja den nyare självpollinerande finska sorten ’Nyby’, som är känd för säker fruktsättning och hög härdighet (zon 6). Andra populära sorter är de norska, storfruktiga ’Fjordgull’ (honplanta) och ’Apollen’ (hanplanta), som finns hos utvalda plantskolor.

Du hittar hjortronplantor hos exempelvis Önskebrunnen, Blomqvist Plantskola samt Peuraniemen Taimitarha (på finska). På den finska sidan erbjuds både den självpollinerande ’Nyby’ och de norska sorterna.

Praktiska tips för odling och skötsel

  • Välj rätt plats: Soligt, fuktig jord – återskapa myrens låga pH med torvjord eller rhododendronjord.
  • Anlägg “minimyr”: Gräv en grop eller använd en pallkrage fodrad med dammfolie som perforeras för dränering.
  • Plantera smart: 30 cm mellan plantor, cirka 10 plantor/m².
  • Vattna rikligt: Markbädden får aldrig torka ut, men undvik vattenansamling.
  • Näring & skydd: Ge sparsam bärgödsel tidigt på våren och täck gärna bädden med bark inför vintern. Täck plantorna vid frost under blomningen.

Att odla hjortron i trädgården är fullt möjligt även utanför deras naturliga växtområden om man återskapar en våt, sur och solig växtmiljö. Med rätt sortval, fuktig jord och lite tålamod kan du så småningom njuta av egen skörd av dessa eftertraktade guldbär!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB