Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Du ska inte tro det blir sommar

En långsam vårstart i Norrbotten

Våren dröjer sig kvar

Jo, jag skojar bara – nog blir det sommar i år också. Men i helgen kände jag verkligen igen mig i Idas sommarvisa: "... ifall inte nån sätter fart". Det är som om våren håller oss på halster, så jag försöker hjälpa till lite med 12 kvadratmeter svart plast. Jag skottade bort snön från en av odlingsbäddarna i grönsakslandet och lade på plasten, i hopp om att jorden ska värmas upp fortare. Om någon vecka tänker jag sätta ut mina "tomattält" där – sådana där amerikanska plasthistorier med fack man fyller med vatten. Beskrivningen lovar att man kan plantera tomater en hel månad tidigare än vanligt, eftersom tälten fungerar som små växthus och skyddar mot kylan. Nästan för bra för att vara sant här uppe, men jag är så otålig att jag måste testa!

Snön smälter ändå, om än motvilligt. Det är fortfarande ett par decimeter kvar på grönsakslandet, men i kanterna börjar jorden kika fram. Den vanskötta gräsmattan – ja, den jag lät vara under den regniga sensommaren – har också tinat fram fläckvis. Och i lördags gjorde storspoven entré; min favorit bland vårfåglarna! Den fanns inte i Kiruna vad jag vet, så när vi flyttade till Luleå blev jag nästan lite rädd för det vemodiga lätet över snöiga åkrar. Men nu är det ett säkert vårtecken för mig.

Varmbänkar och sådrömmar

Test med olika gödseltyper

Varmbänkarna är förstås igång – vilken lycka att börja plantera och så! Den ena laddade jag med hästgödsel, den andra med fårgödsel, precis som handböckerna rekommenderar. I teorin ska temperaturen stiga fort, ibland upp till 50 plusgrader. Men, precis som förra året, stannade termometern på 12–15°C dagtid och 6–9°C nattetid. Jag undrar vad jag gör för fel – är gödseln för gammal, för lite eller för torr? Fast förra året funkade det ändå, och plantorna grodde. Så i år vågade jag inte vänta, utan sådde fröer redan efter någon dag. Det vore typiskt om varmbänkarna plötsligt drog igång och grillade allt, men det är kanske osannolikt.

Sålistan växer

Att botanisera bland fröer och göra sålista inför våren är lika roligt varje år – men jag blev nästan chockad när jag insåg att listan hade runt 50 olika växtslag! Tillsammans med det tjugotal jag redan sått, och allt som direktsås senare, lär jag lätt passera hundra sorter grönsaker och örter. Ja, jag vet att det är galet – men några fröer åt gången känns hanterbart. Hur många sorter odlar ni själva i år?

Nya och gamla favoriter i varmbänkarna

Till slut blev det tretton olika sorter i varmbänkarna. Två sorters broccoli: "Greenia", som varit pålitlig, och "White Sprouting", ny för mig. Spetskål är förstås med (se bild nedan!). I år har jag också gett plats åt svartkål "Nero di Toscana", grönkål "Red Russian", danska "Spis Bladene" och portugisiska rariteten "Couve Trounchuda" – namnet gör att man måste prova! Mamma odlar grönkål i Tornedalen utan att förkultivera, men jag kan inte låta bli. Nytt för i år är också kardon – en hög tistelsläkting och anrik köksväxt med imponerande blad.

Några blommor fick också plats i varmbänkarna, men de flesta är ätliga eller har medicinala egenskaper: johannesört, kryddtagetes, mariatistel (fastnade för den vitblommande), röd solhatt och – som katten bland hermeliner – riddarsporre. Mariatistel är otroligt vacker men även ätlig, och sägs vara bra för levern.

Stora planer för utplantering

När allt detta ska planteras ut någon gång i juni har jag stora planer! Då hoppas jag lyckas med något riktigt exotiskt, som fikonbladspumpa och vintermelon i varmbänkarna. En planta i varje får räcka, eftersom ytan inte är större än en kvadratmeter per bänk och de här växterna lär ta plats. Men framför allt ska jag undvika årets rookie-misstag: att förså gurka för tidigt – förra året tog plantorna nästan över huset innan de kunde flytta ut!

Våga pröva

Fikonbladspumpa och vintermelon i zon 6(7) är kanske övermodigt, men vad gör det? Det är ju experimenterandet och förväntningarna som gör odlingssäsongen så rolig – och jag är övertygad om att det blir sommar i år också!

Illustration: Spetskål

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB