Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Drömmen om nästa vår

Månadens Växttema i oktober 2002 är Drömmen om nästa vår bl.a.
Julros, Helleborus niger
Stamjulros, Helleborus argutifolius
Klockjulros, Helleborus foetidus
Hybridjulros, Helleborus Orientalis-gruppen

VINTERBLOMMANDE JULROSOR - SKÖNA OCH TUFFARE ÄN DE FLESTA

Det är lätt att falla pladask för julrosor av olika slag. De blommar betagande vackert när det är som allra gråast. Drömmen om nästa vår är Månadens Växttema för oktober. Inget förmår som julrosor hålla den drömmen levande.

Medan det fortfarande är vinter sticker julrosen, Helleborus niger, upp sina knubbiga knoppar. De ser så ljuva och bräckliga ut men har styrka nog att forcera såväl frusen mark som snötäcke. När temperaturen stiger en aning rättar stjälkarna upp sig och de vita blommorna slår ut. Vilken lycka! Det är som om den tappra julrosen vill berätta att det finns liv överallt, t.o.m. i mörker och kyla. Ett sådant underbart budskap att nås av när luften är fylld av snöblandat regn och de tjocka molnen dominerat i veckor.

Det finns julrosor i många skepnader. Förutom den vi kallar julros rätt och slätt består Helleborus-släktet av 20 andra arter och dessutom mängder av hybrider (korsningar). Alla blommar tidigt, även om många är aningen senare i starten än vår vanliga julros. De flesta har vackert, vintergrönt bladverk.

Riktigt raffinerade och tjusiga är hybriderna i Orientalis-gruppen. De har stora, lätt nickande blommor i de mest varierande färger. Vitt och rosa är vanligt, liksom rött i nyanser från ljusrött till nästan svart. Men blommor i gräddgult och blågrått förekommer också. Dessutom har de i många fall effektfulla prickar på blommans insida, mönstret varierar från planta till planta.

Den högresta stamjulrosen (Helleborus argutifolius) hör liksom klockjulrosen (H. foetidus) till de grönblommande arterna. Blommorna är mjukt äppelgröna, ljusare än bladverken. Klockjulrosen har dessutom en rödbrun rand längst ut på blombladen.

Behöver fukt
Det kan tyckas märkligt att julrosen envisas med att blomma mitt i vinterkylan. Förklaringen är dess ursprung. I de bergstrakter i centraleuropa där julrosen växer vild är somrarna heta och torra. Då har växten nog med att klara livhanken. Inte förrän på vårvintern blir fuktigheten så hög att julrosen kan blomma. Det här beteendet har julrosen behållit som odlad, t.o.m. hos oss där somrarna kan vara allt annat än torra emellanåt. Är vintern mild kan julrosens knoppar skymtas redan i december, i vissa fall slutet av november. Men vanligare är att blomningen startar någon gång mellan januari och mars.

Plocka gärna
Att plocka in julrosor i vas är underbart, då kan man på nära håll betrakta de utsökta blommornas insida. I trädgården är det inte lika enkelt eftersom julrosor gärna nickar en aning. Allra vackrast är kanske att låta blommorna flyta runt, uppåtvända, i en skål med vatten. Då kommer de verkligen till sin rätt, och dessutom har de lätt att dra vatten när stjälken skärs av endast någon cm under blomman. Har du inga julrosor i trädgården finns det säkert i blomsteraffären. Använd gärna halv dos snittblomsnäring i vattnet.

Medicinalväxt
Julrosor odlades redan av antikens greker och romare. Växten användes bl a som kräk- och laxermedel. Samma användningsområde har den senare haft på våra breddgrader. Men julrosen ansågs också ha effekt mot t ex galenskap och tungsinthet. Av den vanliga julrosens (H. niger) giftiga rot har dessutom framställts varggift och nyspulver. Det senare gav upphov till namnet ”svart prustrot” som använts för växten långt in på 1900-talet. ”Svart” är en direktöversättning av det latinska niger och syftar på rotens färg. Helleborus är grekiska och betyder ungefär ”dödlig föda”.

Bakgrundsfakta

Julrosor, Helleborus, har i de flesta fall kraftiga, glänsande och vintergröna bladverk. Blomningstiden är lång, vanligen minst ett par månader. Den infaller tidigt, hos vissa arter mitt i vintern. Julrosorna trivs bäst där de får skugga en del av dagen samt skydd mot hårda, kalla vindar. Jorden bör helst vara väldränerad, djup, mullrik, ganska kraftig och kalkhaltig. Den bör inte torka ut under soliga sommardagar. Plantorna föredrar att stå ostörda, de tycker inte om att delas.

Den vanliga julrosen, Helleborus niger, har vita blommor, ofta med rosa skiftningar på utsidan. Ögat är grönt men ståndarna är många och gör att intrycket av blommans mittparti blir mera gult. Bladverket är vintergrönt och oftast högre än blommorna. De brukar sitta lätt dolda mellan bladskaften. Höjd: ca 30 cm. Blomningstid: december-april.

Stamjulros, H. argutifolius, är ståtlig art som blir 60-70 cm hög, ibland högre. Blommorna är stora och äppelgröna. De sitter i blomställningar som kan innehålla 20-30 blommor. Liksom hos vanlig julros kan stamjulrosen utveckla knoppar i åtskilliga minusgrader. De väntar dock på mildväder innan de slår ut helt. Bladverket är vintergrönt. Stamjulrosen kommer från Korsika och Sardinien och kallas också korsikansk julros. Till skillnad från flertalet julrosor trivs stamjulrosen även i sol. Blomningstid: mars-april.

Klockjulros, H. foetidus, har stora blomställningar med mängder av relativt små, gröna, klockformade blommor. Blommans blad pryds längst ut av en rödbrun kant. Klockjulrosen har ett glänsande och vackert vintergrönt bladverk. Växten hör inte till de mest långlivade men frösår sig gärna. Höjd: 40-60 cm. Blomningstid: februari-april.

Hybridjulros, H. Orientalis-gruppen, är en spännande grupp där medlemmarnas utseende är högst varierande. Många är röda, från ganska ljust rött till mörkaste vinrött. Andra är vita eller rosa. Många har också röda prickar i skiftande mönster. Inom Orientalis-gruppen är plantorna till största delen frösådda vilket ger en enorm spridning i utseende. Ingen planta är riktigt lik någon annan. Blommorna är dock alltid stora och bladverket halvt vintergrönt. Växten frösår sig gärna. Höjd: ca 45 cm. Blomningstid: februari-april.


Bland de röda julrosorna är färgvariationen stor, från ganska ljust rött till mörkaste rödviolett. Den stora ståndarsamlingen i mitten ger blomman ett gult öga.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB