Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Drömmiga Dahlior.... Hur man odlar dahlior på enkelt vis!

Dahlior, Dahlior, Dahlior..... finns det något vackrare? Höga, låga, dubbla, enkla. Alla färger och former du kan drömma om. Dahlior har verkligen fått ett uppsving de senaste åren och det är inte oförtjänt! De är enkla, roliga och framförallt vackra.

Man kan göra det hur komplicerat och hur enkelt som man vill när man odlar dahlior. Jag, som odlar en massa andra saker också, gör det väldigt enkelt för mig. Och det är det ni kommer få läsa om idag!

Text och bild: Anna Theorin

Jag skulle tippa på att det finns lika många sätt att odla dahlior på som det finns dahliaodlare. Alla har sina små knep och trix för att nå sina mål. Jag kommer därför berätta hur jag gör och jag uppmuntrar er att utforska och testa er fram till vad som fungerar bäst för just er. Ofta är det när man vågar prova sig fram som man hittar de där små knepen som passar just ens egna förutsättningar. Och ibland går det snett – även för mig. Men det är av misstagen man lär och eftersom vi ändå sysslar med vackra blommor blir även misstagen ganska vackra i slutändan!

Vilken dahlia ska jag välja?

Jag vet inte! Nej, men det är faktiskt sant. Valet av sorter är nästan lika roligt som själva blomningen. Att sitta och bläddra bland fantastiska dahlia-bilder, läsa om olika sorter och planera vad som ska planteras är en stor del av nöjet. Eftersom dahlior är så mångsidiga kan du välja efter det utseende du gillar mest – färg, storlek och form. Alla sorter fungerar bra både i rabatt och kruka. Mitt generella tips är att välja några höga och några låga – kanske mixa dem i samma kruka eller placera de höga längst bak i rabatten och de lägre i framkant. Du kommer säkerligen hitta egna favoriter som trivs extra bra hos dig. Dessa ska du hålla fast vid och återkomma till år efter år!

Här hittar ni alla våra dahliaknölar!

Knöl, stickling, frö eller planta?

I Sverige odlas dahlior allra oftast från knölar eller köpta plantor. Det går utmärkt att både fröså egna plantor och ta sticklingar, men dessa metoder kräver extra tid innan du får blomning, eftersom dahlian först måste bilda en knöl. Därför utgår jag ifrån odling via knölar, det som passar de flesta odlare bäst för att snabbt få ett praktfullt resultat.

Uppdrivning/Förodling

Dahliaknölar kan planteras ut direkt när frostrisken är över, men eftersom de gärna tar lite tid på sig att starta rekommenderar jag starkt att man förodlar dem inomhus på våren. På så vis får du blomning tidigare och plantorna får en bättre start1.

Jag förodlar mina dahlior i påsar eftersom jag har begränsat med plats för krukor – speciellt när mycket annat konkurrerar om utrymmet på våren. De knölar vi säljer på Odla.se kommer i plastpåsar med sortnamn, vilket är smidigt. Jag skär upp påsarna, fyller dem med jord och planterar knölen. Om du har egna knölar lägg dem i fryspåsar eller soppåsar och glöm inte skriva sortnamnet! Pricka några hål för dränering. Påsarna får stå på en bricka eller i en form inomhus, och de vattnas lätt. Dahlior ska inte planteras djupt.

När skotten börjar komma upp ökar jag vattningen något. Jag planterar inte om dahliorna under förodlingen – platsen räcker liksom inte till. Om utplanteringen dröjer, ger jag näringsvatten någon gång med svag dos. En del toppar sina dahlior för att de ska bli buskigare, men det är valfritt.

Mina påsar med planterade dahlior

Utplantering

När frostrisken äntligen är över får dahliorna komma ut! Jag avhärdar alla plantor under cirka en vecka, bäst är att ta ut dem i skugga på morgonen och ta in dem på kvällen. Sedan planteras dahliorna i kruka eller rabatt. Glöm inte att plantera grunt – dahlian gillar inte att bli nedgrävd djupt. Har du höga sorter, sätt gärna upp stöd redan vid planteringen2. Jag använder välgödslad planteringsjord och kompost och vattnar ordentligt efteråt.

Skötsel under sommaren

Dahlior är riktigt lättskötta när de väl kommit igång. De älskar sol, näringsrik jord, vatten och gödsel. Gödsla hellre svagt och ofta, gärna med kogödsel eller flytande näring som du myllar ner eller vattnar ut3. Dahlior är särskilt törstiga, mer än många perenner. Vattna även rabatterna regelbundet!

Plocka gärna av blommorna ofta – det främjar tillväxten av nya knoppar. Klipp bort överblommat och njut av buketter i hemmet4.

Höst & övervintring

Så kommer den till sist, hösten! Dina dahlior står i full blomprakt, men nattfrosten närmar sig. Dahlior tål ingen frost, men jag brukar låta mina stå kvar tills den första frostnatten har varit. Jag tycker ofta de övervintrar bättre då. När du ska ta in dem, klipp bort allt ovan jord, gräv försiktigt upp knölen och skaka av jorden. Vissa tvättar sina knölar, men jag har aldrig gjort det, det viktiga är att de får torka ordentligt.

Vinterförvaring

För vinterförvaring finns nästan lika många metoder som odlare. Enklast tycker jag är att märka upp varje knöl, lägga dem i en papperskasse (eller i en öppen kartong) och sedan förvara dem torrt och svalt, runt 5-10 grader[^5][^6]. Det brukar funka toppen – jag kastar mjuka eller mögliga knölar och får tillbaka 90% år efter år!


Så här odlar jag mina dahlior, och det fungerar utmärkt. Här nedan ser du några av mina absoluta favoritsorter – låt dig inspireras och stort lycka till med din egen dahliaodling!

Några av mina favoritsorter

Bishop of Canterbury

hittar ni den.

Creme de Cassis

hittar ni den.

Arabian Night

hittar ni den.

Labyrinth

hittar ni den.


[^

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB