Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Driva kvistar inomhus

Nu är det hög tid att ge sig ut i trädgården och hämta in kvistar för drivning inomhus. Man kan prova med de flesta men gärna de som blommar. Hägg, körsbär och forsythia är ett säkert kort. Det känns helt underbart när man ser blommorna explodera inne och häggens doftande hängen när kylan fortfarande håller ett stadigt tag om oss utomhus.

Text och bild: Anna Theorin

Att driva kvistar inomhus är enkelt men om man börjar för tidigt så får man inga blommor alls. Det gäller att växten har fått sin vintervila, här i söder kan man börja nu och i norr kan man vänta någon vecka. Man kan oftast se på växten att den utvecklat knoppar om än små, då vet man att det är dags att ta in dem.

Klipp med ren och spritad sekatör och klipp hela rena snitt så inte växten skadas. Man ska egentligen inte klippa körsbär nu utan i JAS men om man har ett större träd så gör det ingeting om man klipper lite om man gör det ordentligt. Jag tar bara klipp från friska träd och buskar jag vet klarar av det.

De växter man kan ta in nu är:

Häggmispel - blommar      Vide - får kisar

Forsythia - blommar          Paradisbuske - blommar

Vinbär - blommar med gröna små blommor men doftar magiskt     Spirea - blommar

Blåbär - blommar med små gröna blommor      Deutzia - blommar

Björk - blommar inte          Rosenrips - blommar

Fruktträd - blommar          Schersmin - blommar

Korsbärskornell - blommar     Magnolia - svår men blommar

När man har tagit in sina kvistar kan man snitta dem på längden, ca 5 cm vid basen. Ju större snittyta desto mer vatten kan kvisten ta in. Vissa kvistar tar längre tid på sig för att komma i blom men de är så vackra under tiden så det gör ingenting. Räkna i alla fall med minst två veckor.

Ställ kvistarna i en vas med ljummet vatten. Byt gärna vatten varje eller varannan dag precis som med snittblommor. Man kan även snitta om basen ibland om man tycker det ser torrt ut. Om du har det torrt inomhus så kan det vara bra att spraya med lite vatten ibland så knopparna håller sig fuktiga. Det största problemet brukar nämligen vara att knopparna torkar. Glöm inte att kolla så inte det sitter löss på bladen när de slått ut. Då får man ta ut alla kvistar igen, lössen smittar väldigt lätt till dina krukväxter.

Lycka till med era kvistar!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB