Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Driv kvistar i blom!

Några grönskande, blommande kvistar i en vas ger en härlig vårkänsla så här års! Om de dessutom doftar gott, får du ju en försmak av våren i huset. Kvistarna är vackra att kombinera med vårens första tulpaner!

2011
Text: Sylvia Svensson
Foto: Sylvia & Bernt Svensson

Nu när vårvintern är här passar många på att beskära sina äppel- och päronträd och gallra diverse buskar i trädgården. Samtidigt är det ett ypperligt tillfälle att ta in drivkvistar som, efter bara några dagar i rumsvärmen, visar livstecken och snart står i blom. Var dock försiktig med stenfrukt som körsbär, plommon, aprikos och persika – dessa blöder mycket sav om de beskärs tidigt på våren. Men en liten kvist kan man unna sig!

I norr dröjer det förstås lite längre innan det går att driva kvistar, men principen är densamma i hela landet. Ni i norr får bara längta lite mer än vi i söder!

Våren flyttar in

För att grenarna ska kunna suga upp så mycket vatten som möjligt, snitta vedartade kvistar med en lång, spetsig vinkel. Förstärka gärna upptaget genom att skära ett längsgående snitt på ett par centimeter i grenens mitt. Gröna kvistar skrapas nertill för att underlätta vattentransport. Ta alltid bort blad som annars hamnar under vatten – de ruttnar snabbt och försämrar hållbarheten.

Ju mer vedartade grenarna är, desto varmare vatten ska användas. Sätt kvistarna i en stor vas bräddfylld med varmt vatten, låt det svalna och ställ sedan vasen ljust och varmt. Snart har våren flyttat in, även om vinterkylan fortfarande dominerar utomhus. Glöm inte att ge kvistarna en uppfriskande dusch med blomsprutan då och då.

Några klassiker

Bland de mest populära drivkvistarna hos barn hör olika videkvistar – de får snabbt sina silkeslena "kissar" i rumsvärmen.
Hasselkvistar utvecklar hängen, och björkens små musöron spricker ut redan efter en vecka i värme. Observera att hassel är fridlyst i naturen, men har du egen buske i trädgården går det bra att plocka.

Vårkörsbär (Prunus x subhirtella) finns i många sorter som blommar på bar kvist och sprider en mild doft. 'Autumnalis', även kallad vinterkörsbär, får vita blommor, medan 'Rosea' har vackra, rosafärgade blommor i täta klasar.

Olika sorter av hästkastanj (Aesculus) gör sig pampiga i vas; bladen slår ut och snart öppnas bleka vårblommor.
Med blåbärsris får du snabbt små, näpna blommor tillsammans med friskt vårgröna blad – en fin kombination.

Prova dig fram bland prydnadsbuskarna!

Det finns många prydnadsbuskar som passar utmärkt som drivkvistar. Våga testa bland alla buskar som beskärs under vårvintern – kanske får du en rolig överraskning!

Forsythia, eller gullbuske, är en riktig klassiker. De knallgula stjärnblommorna slår ut redan efter några dagar inomhus. Det är dock bäst att beskära hela busken efter blomningen på försommaren, men några kvistar kan man unna sig i förväg.

Om du har rosenkvitten, pröva att ta in ett par grenar. De får snabbt ljusa blommor och friska blad. Samma sak gäller för vinbärs-, gullrips- och rosenripskvistar.

Andra spännande alternativ är vårtry (Lonicera standishii), vinterkryddbuske (Chimonanthus praecox – även odlingsbar inomhus), samt hybridkejsarolvon (Viburnum x bodnantense, 'Dawn'), som alla doftar underbart och blommar på bar kvist.

Olika sorter av trollhassel (Hamamelis) brukar redan i januari–februari visa sina snirkliga blommor.
Glöm inte vackra körsbärskornell (Cornus mas), en buske som enkelt kan stammas upp till träd och blommar med små, intensiva gula tofsblommor.

Vintergrönt i arrangemanget

Vintergröna och blommande buskar ger volym och djup i vasen. Den lilla busken Sarcococca humilis, eller sötbuxbom, bjuder på väldoft, men är tyvärr bara härdig i södra Sverige. Med ett uterum som håller någon plusgrad kan man prova att odla den i kruka.

Bland vintergröna arter att driva hör rhododendron, med vackra knoppar och glänsande blad, som håller länge i vas även om de ibland är svårflörtade med att slå ut. Lagerhägg (Prunus laurocerasus) ger friskt gröna blad och vita blommor även i vasen.

Vi får heller inte glömma murgrönans knoppiga kvistar. Endast äldre plantor blommar, men unga exemplar har också fina, vintergröna grenar som gör sig vackra i vas.

Sätt gärna ihop drivkvistarna med säsongens första blommor: julros (Helleborus niger), snödroppar och tidiga snöirissorter är perfekta komplement. Julrosen håller längst om du sticker hål i stjälken där den hamnar under vatten.

Gallring och beskärning av fruktträd för bättre skörd

Gallring och beskärning är avgörande för friska fruktträd och riklig, kvalitativ skörd. Det kan kännas motsägelsefullt att gallra bort fruktämnen för att få mer, men det är en välbeprövad metod för större, friskare och sötare frukter.

När ska man gallra fruktträd?

Äppelträd gallrar sig själva till viss del på sommaren, men manuell gallring rekommenderas i slutet av juli, då trädet släppt sitt överskott av kart. Vissa menar att gallring kan börja redan i början av juli, eller ett par veckor efter blomningen när karten blivit stora som valnötter.

Hur gallrar man?

  • Använd en vass sekatör eller blomsax.
  • Ta bort kart som är små, missformade eller skadade.
  • Lämna ett mellanrum på 10 cm mellan varje kart, ofta innebär det att endast ett får sitta kvar per klase.
  • Avståndet bör ofta vara 2 fingerbredder till en knytnäve, beroende på äpplets sort och slutstorlek.
  • Prioritera frukter som får bäst solläge och ta kontinuerligt bort skadad frukt.

Varför är gallring viktigt?

Gallring förhindrar att frukterna konkurrerar om ljus, näring och vatten och minskar risken för svampsjukdomar, mögel samt angrepp av skadedjur. Dessutom förhindras att grenar bryts av tyngden. Resultatet blir jämnstora frukter av god kvalitet, som får en vackrare färg.

Ofta tas cirka hälften av kartarna bort för bästa skörd. Men även en gallrad gren gör skillnad!

Andra viktiga skötselråd

  • Plocka bort gamla fruktmumier (torkade, ruttna äpplen) från grenarna.
  • Beskär äppelträd på hösten eller från juli till september – såren läker bäst när trädet är i tillväxt.
  • Tidig vårbeskärning (mars–maj före knoppsprickning) stimulerar ny skottbildning.
  • Sätt limringar under sensenvintern för att hålla skadeinsekter borta.
  • Glesa ut täta partier så att ljuset når in i träd och bland frukterna.

Genom att kombinera beskärning, gallring och god hygien i odlingen främjar du både trädens hälsa och frukternas smak, storlek och hållbarhet.


Lycka till med både drivkvistar och fruktträd – båda sätten ger extra vårkänsla och poesi i trädgårdslivet!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB