Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Driv kvistar i blom!

Några grönskande, blommande kvistar i en vas ger en härlig vårkänsla så här års! Om de dessutom doftar gott, får du ju en försmak av våren i huset. Kvistarna är vackra att kombinera med vårens första tulpaner!

2011 _Text: Sylvia Svensson Foto: Sylvia & Bernt Svensson_ Nu håller många på att beskära äppel- och päronträd och gallra diverse buskar i trädgården. I samband med gallringsarbete är det ett bra tillfälle att ta in drivkvistar, som efter några dagar i rumsvärmen börjar visa livstecken och snart kan stå i fin blom. Var dock försiktig med stenfrukt som körsbär, plommon, aprikos och persika, dessa savar mycket om man klipper i dem på våren. Men en liiiten kvist kanske kan man unna sig!

I nordligare delar av Sverige dröjer det ännu ett tag innan det går att driva kvistar men principen är densamma för hela landet, ni får bara längta längre än vi som bor i söder!

Våren flyttar in

För att kunna suga så mycket vatten som möjligt skall vedartade grenar ges en lång, spetsig snittyta. Komplettera med att skära ett längsgående snitt på några centimeter i grenens mitt. Gröna grenar skrapas nertill för att få dem att suga upp mera vatten. De nedersta bladen som skulle hamna i vatten tas bort så de inte ruttnar.

Ju mer vedartade kvistar, desto varmare vatten. Sätt grenarna i en stor vas bräddfylld med varmt vatten och låt det svalna. Ställ sen vasen i ett uppvärmt ljust utrymme och inom kort har våren flyttat in, medan vintern ännu har kvar sitt grepp om trädgården utomhus. En uppfriskande dusch från blomsprutan tackar kvistarna inte nej till.

Några klassiker

Barnens favoriter är olika sorters videkvistar som snabbt får kissar när de står varmt några dagar.

Hasselgrenarna får hängen och björkens små musöron öppnar sig också efter en dryg vecka i värmen. Hassel är dock fridlyst i naturen, men har du ett eget hasselsnår i trädgården går det så klart att plocka där.

Vårkörsbär, Prunus x subhirtella, som finns med många namnsorter, blommar på bar kvist och doftar litegrann Sorten 'Autumnalis', vinterkörsbär, har vita blommor, sorten 'Rosea' har klart rosafärgade blommor i klasar.

Olika sorter av hästkastanj, Aesculus, är verkligen pampiga i vas! De öppnar så småningom sina bleka blommor och så vecklar de stora bladen också ut.

Blåbärsris får snabbt små bleka blommor, så ljuvliga och näpna tillsammans med de små, vårgröna bladen!

Prova dig fram bland prydnadsbuskarna!

Det finns massor av prydnadsbuskar som fungerar bra som drivkvistar. Du kan så klart pröva alla buskar som beskärs nu under vårvintern, det kan bli glada överraskningar!

Forsythia, eller gullbuske som den heter i folkmun, är en klassiker när det gäller tidiga drivkvistar. Den öppnar snällt sina gula stjärnor efter bara några dagar i vatten. Du kan alltså unna dig några kvistar till vårglädje från din forsythiabuske, men annars är det bättre att klippa den efter blomningen på försommaren.

Har du rosenkvitten kan du ta in ett par grenar som ganska snabbt får bleka blommor och gröna blad. Samma sak händer med vinbärs- gullrips- och rosenrips- grenarna.

Vårtry, Lonicera standishii, vinterkryddbuske,Chimonantus praecox (kan också odlas som rumsväxt) och hybridkejsarolvon, Viburnum x bodnantense, 'Dawn', doftar gott och blommar på bar kvist.

Olika sorter av trollhassel, Hamamelis, brukar också vara i blom redan i januari-februari.

Sen finns det en vacker buske som också kan stammas upp och bli ett litet träd, körsbärskornell, Cornus mas. Den blommar med pyttesmå, roliga, gula tofsblommor på bar kvist.

Vintergrönt

Vintergröna, blommande buskar ger ett fylligare arrangemang i vasen. Den hos oss ovanliga lilla busken Sarcococca humilis eller sötbuxbom doftar gott, men den är tyvärr härdig bara i de allra sydligaste delarna av landet. Har man ett uterum som håller någon plusgrad under vintern, kan man ju pröva att odla den i kruka.

Till de vintergröna växter som kan drivas hör Rhododendron, som stoltserar med vackra knoppar och fina blad som är mycket hållbara i vas, även om den inte alltid vill öppna blommorna.

Lagerhägg, Prunus laurocerasus, har friskt gröna blad och de vita blommorna öppnar sig också i vas.

Vi ska inte heller glömma de vackra, knoppiga kvistarna som man kan ta in från en äldre murgröna. Unga exemplar har däremot inga blomknoppar, de utvecklas först när växten blir äldre. Men vackra, vintergröna grenar har ju även de unga.

Sätt gärna samman dina kvistar med årets första blommor. Julrosen, Helleborus niger, snödropparna och de tidiga snöirissorterna hör till de växter som kan användas i en blomvas tillsammans med några lagom stora drivkvistar. Julrosen håller längre i vas om den prickas med en nål på den delen av stjälken som hamnar under vatten.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB