Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Djuren i min trädgård

**Låttas tyck & tänk** Om jag skulle vara tvungen att välja mellan husdjur och trädgårdsdjur kanske jag skulle välja trädgårdsdjur.

Text och bild: Låtta Skogh

Tyvärr har vår groda försvunnit. Kanske har han flyttat i jakt på en fru, kanske har han avlidit. Han kan ha blivit uppäten eller möjligen frusit ihjäl under den bistra vintern. Hur som helst saknar jag honom. Men som tur är finns det många andra trevliga smådjur i min lilla radhusträdgård.

Inte för att jag älskar bladlössen eller myrorna. Men jag gillar koltrastar och talgoxar, gråsuggor och daggmaskar, trollsländor och harkrankar, hoppspindlar och tusenfotingar.

Egentligen tycker jag inte riktigt om inte de stora fläckiga lundsnäckorna heller. De som yngsta dottern så framgångsrikt planterat in och som så glupskt äter upp alla våra hostor. Men de är i alla fall snygga med sitt stiliga brunfläckiga skal, och kanske är de goda att äta om man är en snigelätare?

Jag hoppas de är så delikata att de är ett skäl gott nog för igelkotten att trivas. En liten igelkott har nämligen synts till ett fåtal gånger, och hörts lite oftare. Det är intressant hur igelkottar prasslar. Klart identifierbart eftersom det är mycket långsammare än andra djurs prassel. Igelkott är ett av de bästa trädgårdsdjuren man kan ha tycker jag, och funderar på att fixa ett litet igelkottshus för att locka den till att övervintra här.

Det finns många olika sorters holkar och hus man kan sätta upp för att locka djur till att bosätta sig eller lägga ägg i ens trädgård, inte bara vanliga fågelholkar. Tuffast av allt vore väl om man bodde så att man kunde sätta en storkplattform på taket och få en storkfamilj att flytta in? Annars kan man sätta upp till exempel en fladdermusholk, en biholk (för solitärbin) och en fjärilsholk.

Min fjärilsholk har jag satt på planket i fjärilshörnan. En underbart väldoftande, eftermiddagssolig hörna med en spretig purpurfärgad syrenbuddleja, massa hög, rufsig, kantnepeta, lite rosa temynta och en ståtlig jätteverbena. Helt klart fjärilarnas och binas bästa ställe i slutet av sommaren. Och mitt förstås. En utmärkt plats att sitta och läsa en bok. Eller bara sitta.

Läs gärna tidigare avsnitt av Låttas krönikor, du hittar dem på vår hemsida!

Tänk på! Prenumererar du på kostnadsfria vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om sortiment, aktuella erbjudanden och annat spännande så att du inte missar något. Vill du anmäla dig till att prenumerera, kan du göra det här: Odla.nu Nyhetsbrev.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB