Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Djuren i min trädgård

**Låttas tyck & tänk** Om jag skulle vara tvungen att välja mellan husdjur och trädgårdsdjur kanske jag skulle välja trädgårdsdjur.

Text och bild: Låtta Skogh

Tyvärr har vår groda försvunnit. Kanske har han lämnat oss i jakt på en fru, kanske har han avlidit. Han kan ha blivit uppäten, eller möjligen frusit ihjäl under den bistra vintern. Hur som helst saknar jag honom, hans närvaro gav liv åt trädgården. Men som tur är finns det många andra trevliga smådjur i min lilla radhusträdgård.

Livet i trädgården

Inte för att jag älskar bladlössen eller myrorna. Men jag gillar koltrastar och talgoxar, gråsuggor och daggmaskar, trollsländor och harkrankar, hoppspindlar och tusenfotingar. Allihop bidrar de med sina egna ­små mysterier och sin ständiga aktivitet – även om några ibland är mer uppskattade gäster än andra.

Snäckor och kompromisser

Egentligen tycker jag inte riktigt om de stora fläckiga lundsnäckorna heller. De som yngsta dottern så framgångsrikt planterat in och som så glupskt äter upp alla våra hostor. Men de är i alla fall snygga, med sitt stiliga brunfläckiga skal, och kanske är de goda att äta om man är en snigelätare? De visar i alla fall på den mångfald som faktiskt finns här, och är ett tydligt exempel på hur det ibland krävs kompromisser för att trädgården ska lägga rum åt både trädgårdsmästare och småkryp.

Jag hoppas att de där snäckorna dessutom är så delikata att de är ett skäl gott nog för igelkotten att trivas. En liten igelkott har nämligen synts till vid några enstaka tillfällen, och hörts lite oftare. Det är fascinerande hur igelkottar prasslar – klart identifierbart eftersom det är så mycket långsammare än andra djurs prassel. Igelkott är, enligt min mening, ett av de bästa trädgårdsdjuren man kan ha. Jag funderar på att bygga ett litet igelkottshus för att locka den att övervintra hos oss. Tänk att få följa dess tunga steg i gryningen, och veta att man hjälpt den hitta en trygg plats.

Skapa hem för trädgårdens invånare

Det finns många olika sorters holkar och hus man kan sätta upp för att bjuda in både små och stora djur till att bosätta sig eller lägga ägg i ens trädgård – inte bara vanliga fågelholkar. Tuffast av allt vore kanske att bo så man kunde sätta en storkplattform på taket och locka en storkfamilj! Men även mindre projekt bidrar till mångfalden: fladdermusholk, biholk (för solitärbin) och förstås en fjärilsholk. Varje litet hem kan göra stor skillnad för de små invånarna.

Min fjärilsholk

Min fjärilsholk har jag satt upp på planket i fjärilshörnan. Här doftar det underbart om eftermiddagarna, när solen värmer på en spretig purpurfärgad syrenbuddleja, rufsig kantnepeta, lite rosa temynta och en ståtlig jätteverbena. Det är helt klart fjärilarnas och binas favoritställe i slutet av sommaren. Och mitt, förstås. En utmärkt plats att sitta ner med en bok – eller bara sitta, och låta sig uppslukas av allt som surrar, kryper, kvittrar och prasslar omkring en.

Välkomna mångfalden

Låt trädgården vara en plats för både dig och dem som bodde här långt innan vi började plantera rosor och hallonbuskar. Ju fler vi blir som välkomnar mångfalden, desto rikare blir vår närmiljö.

Läs också LÖKAR!

Läs gärna tidigare avsnitt av Låttas krönikor, du hittar dem på vår hemsida!


Tänk på!
Prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev får du regelbundet information om sortiment, aktuella erbjudanden och annat spännande så att du inte missar något. Vill du anmäla dig till att prenumerera kan du göra det här.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB