Disa
Bakgrund, Namngivning och Mytologi
Orkidén Disa uniflora, oftast kallad disa på svenska, är Sydafrikas mest berömda orkidé och har blivit en botanisk och kulturell länk mellan Norden och södra Afrika. Arten namngavs av den svenske botanisten Bergius 1767, som inspirerats av berättelserna om drottning Disa från den nordiska mytologin. Enligt sägnen var Disa en kvinnlig fruktbarhets-, skydds- och dödsgudinna från asagudarnas tid, vars grav påstås ligga i en nu raserad hällkista strax väster om Hol mellan Alingsås och Vårgårda. I Götene finns Disakällan, som enligt myten sprang upp när man vid drottningens gravsättning vilade hennes kista där – en symbolik som speglar Disa unifloras naturliga hemvist vid fuktiga bäckar och sluttningar.
I svensk saga gestaltas Disa också som en klok och modig kvinna som räddar folket från svält genom att utmana kungens grymma order om massoffer till gudarna. Hennes klokhet firas än idag i berättelser kring disablotet och det fornnordiska tinget Disting, där folks rättstvister avgjordes vid vinterhälftens stora ceremoni.
Namnets Koppling till Mytologin
Disa har därmed blivit både en botanisk symbol för samspel mellan människa och natur, och ett levande minne av fornnordisk myt och tradition.
Biologi och Ekologi
Släktet Disa, tillhörande familjen orkidéer, omfattar ungefär 130 arter, varav Disa uniflora är den mest kända. Denna orkidé växer naturligt i Sydafrikas Kap-provins, framför allt längs sluttande bäckraviner och på fukthedar. Växtplatserna är ofta svala och mycket fuktiga, vilket gör arten utmanande att lyckas med i odling, särskilt inomhus.
Blommorna är slående stora, vanligen korall- eller cerise-rosa, och står iögonfallande på knappt meterhöga stjälkar. Formen är karaktäristiskt trebladig och färgpraktig – och lockar botanister, fotografer och växtälskare från hela världen att beundra och dokumentera deras skönhet.
Hot och Bevarande
I slutet av 1800-talet höll Disa uniflora på att utrotas i Kap-provinsen på grund av den häftiga efterfrågan från samlare utanför Sydafrika. Arten var utsatt för hårt tryck men bestånden återhämtade sig snabbt sedan växten tidigt fridlystes och skyddsåtgärder infördes. Numera anses den inte hotad, och den är ett exempel på hur aktivt naturskyddsarbete kan rädda utsatta arter från försvinnande.
Disa i Göteborgs botaniska trädgård
Det är just nu en exceptionell blomning av disa i Göteborgs botaniska trädgård – den ymnigaste på över 20 år. Långa, kraftiga stjälkar bär upp mängder av dessa korallrosa juveler. Trädgårdens personal har odlat arten sedan 1932 och har nått framgång genom att noggrant efterlikna artens naturliga miljö i särskilda växthus, populärt kallade "disa-huset", där även andra sumpväxter och köttätande arter samsas.
För den nyfikne rekommenderas ett besök till Botan den närmaste tiden för att med egna ögon uppleva denna färgprakt i verkligheten. Även om bilder kan förmedla mycket är det svårt att fullt ut göra orkidéns skönhet rättvisa – så ta gärna del av den här och den här bildlänken, men allra helst – besök själv botaniska trädgården.
Aktuell blomning
Det är nu den magnifikaste blomningen på över två decennier – ett sällsynt tillfälle för den botaniskt intresserade.
Disa i växthus
Trädgårdens så kallade "disa-hus" återskapar den svala, syresatta miljö arten kräver, och i samma växthus ryms också andra ovanliga sumpväxter och köttätande arter.
Odling och Skydd
Att odla Disa uniflora är en utmaning även för erfarna orkidéentusiaster, eftersom arten kräver konstant fukt, svala förhållanden och rent, syrerikt vatten. Dessa krav gör att växten trivs bäst i specialbyggda växthus snarare än på fönsterbrädan hemma.
I Sverige är alla vilda orkidéer fridlysta enligt lag, även om Disa uniflora inte förekommer naturligt här. Det är alltså förbjudet att plocka, gräva upp eller på annat sätt skada orkidéer i svensk natur – en skyddsregel som är avgörande för att bevara landets artrikedom.
Sammanfattning
Viktiga punkter
- Disa uniflora namngavs efter en mytisk drottning från nordisk mytologi, och förknippas med både historia och sägen
- Växer naturligt i Sydafrikas fuktiga miljöer och är känd för sina imponerande, färgstarka blommor
- Arten räddades från utrotning genom tidigt skydd och är nu stabil i sitt naturliga utbredningsområde
- I Göteborgs botaniska trädgård odlas disa framgångsrikt, och blomningen är just nu magnifik
- I Sverige är alla orkidéer fridlysta; Disa uniflora odlas främst i botaniska trädgårdar
Disa uniflora – se bild
Disa uniflora – se bild
Disa uniflora – se bild
Disa uniflora – se bild
Disa uniflora – se bild