Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Disa

Disa uniflora, eller bara disa på svenska, är Sydafrikas mest kända orkidé. Den beskrevs redan 1767 av den svenska läkaren och botanisten Bergius, som gett namnet åt den Bergianska trädgården i Stockholm.

Han döpte orkidén med namnet efter drottning Disa i den nordiska mytologin. Enligt en sägen var hon en kvinnlig fruktbarhets-, skydds- och dödsgudomlighet från asagudarnas tid. Hon tros vara begraven i den numera raserade hällkistan strax väster om Hol mellan Alingsås och Vårgårda. I Götene finns en Disakälla, som enligt sägnen sprang upp när man bar drottningens lik och ställde ner kistan för att vila. Kanske fick Bergius idén att kalla orkidén för Disa därifrån, den växer ju vid fuktiga ställen.

Orkidén höll på att utrotas i Kap-provinsen på grund alla växtsamlare som ville ha den, men när den tidigt fridlystes, återhämtade sig bestånden och den är numera inte i fara.

Nu blommar denna underbara juvel i Göteborgs botaniska trädgård ymnigare än på 20 år! Massor med knappt meterhöga stjälkar bär upp dessa vackra, trebladiga, korallrosa skönheter.

Botan har haft den sedan 1932 och den är relativt svårodlad, då den i naturen växer utmed sluttande bäckraviner och fukthedar, vilket är svårt att efterlikna vid inomhusodling. Botan har lyckats bra i sitt "disa-hus", som också hyser en hel del köttätande sumpväxter.

Jag försöker förmedla lite av denna skönhet genom bilder, men om ni har möjlighet, besök Botan den närmaste tiden och se dem med egna ögon!

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu


Disa uniflora


Disa uniflora


Disa uniflora


Disa uniflora


Disa uniflora

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB