Dionysia
Göteborgs botaniska trädgård och ”Vårchocken” – En hyllning till Dionysia och vårens första blommor
Göteborgs botaniska trädgård gav besökarna en oväntad försmak av våren under helgen 19–20 januari, då trädgården öppnade portarna till en färgsprakande "vårchock". Evenemanget bjöd på vårens färger och dofter från sällsynta växter som annars inte kan upplevas någon annanstans såhär års – och detta medan vintern fortfarande väntar runt hörnet, eftersom kylan vanligtvis kommer till Västsverige först i februari.
Dionysia – klippväxtens drottning i blossom
Huvudattraktionen var den extraordinära samlingen av dionysosvivor, Dionysia, som visades i full blom i bergsväxthuset. Dessa täta kuddväxter är en botanisk raritet och hör hemma i de klippiga bergsmassiven i Iran och Afghanistan, särskilt i de västra regionerna kring Zagrosbergen. Området utmärks av milda vårar och höstar men präglas av mycket torra somrar, vilket förklarar varför Dionysia, med sin kuddlika form, behöver särskilda odlingsförhållanden även i växthusmiljö.
Dionysia är inte bara ovanliga, de är också kända för att vara svårodlade och kräver omfattande expertis och specialsubstrat i svala växthusmiljöer. Det är därför de räknas till de mest avancerade växterna i botaniska samlingar. Tack vare Göteborgs botaniska trädgårds expeditioner har ett flertal arter introducerats och bidragit till vetenskapliga framsteg, bland annat med upptäckten av fem nya arter.
Dessa växter är dessutom uppkallade efter Dionysos, son till Zeus i den grekiska mytologin, och för tankarna till gamla sagor om gudars och människors samspel i dramatiska landskap.
Exempel ur samlingen
Här presenteras några exempel ur samlingen, illustrerade med bilder direkt från utställningen:
- Dionysia janthina 'Emmylou'
- Dionysia iranica och zagrica
- Dionysia diapensiifolia
- Dionysia afghanica
- Vårblommefägring
Bland andra minnesvärda bilder från utställningen finns en samling dionysior och cyklamen, ett närporträtt av Dionysia zagrica, samt Dionysia tapetodes och en rad dignande Dionsyia-kuddar.
Vårblommor ute och inne
Utställningen, som endast varade i två dagar för att skydda de känsliga vårblommorna från överdriven utveckling, bjöd också på andra vårtecken. I lökgården utomhus hade flera av de första vårväxterna redan börjat blomma, framför allt vårtidlösor (Colchicum) och tidiga krokus. Här kunde man ströva runt och upptäcka både bekanta och mer ovanliga blommor, något som annars är sällsynt mitt i vintern.
Betydelse och unikt värde
Dionysia har en särskild plats både inom botanisk forskning och som inslag i trädgårdens samlingar. På grund av deras dramatiska växtmiljöer, höga krav på odling och unika skönhet hör släktet till de mest eftertraktade inom klippväxtvärlden. Göteborgs botaniska trädgårds arbete med att samla in, bevara och sprida kunskap om dessa arter spelar en viktig roll, både vetenskapligt och som inspiration för besökare.
Reflektion
"Vårchocken" gav inte bara en föraning om den kommande säsongen, utan även en exklusiv möjlighet för allmänheten att komma nära växter som sällan eller aldrig ses utanför specialiserade botaniska trädgårdar. Den tillfälliga utställningen blev en färgstark påminnelse om botaniska trädgårdars betydelse som platser för både bevarande och förundran.