Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dionysia

Göteborgs botaniska trädgård bjöd på en ”vårchock” i helgen 19-20 januari med vårfärger och -dofter från växter som inte kan ses på annan ort, i väntan på vinterns ankomst, som ju brukar drabba oss här på Västkusten i februari.

Vi fick se en samling dionysosvivor, Dionysia, i full blom i bergsväxthuset, men även vårtidlösor och andra vårblommor. Tyvärr blev denna fina utställning bara två dagar kort, för sedan måste vårblommorna tillbaka i kylan innan de drivits för långt.

Ute i Botans lökgård fanns det också redan blommor att se, främst vårtidlösor, Colchicum, och krokus där också, men även en och annan ljuvlig liten raring. Mer om dem i en annan artikel.

Dionysia är svårodlade klippväxter främst från Iran och Afghanistan. Sitt namn har de fått från den grekiska mytologin efter Dionysos, som var son till guden Zeus. De växer främst i de bergskedjor i landets västra delar som sammanfattas under namnet Zagros. Detta område är ett bergigt högland med milt klimat under vår och höst men torrt under högsommaren.

Flera Dionysia-arter har hemförts genom expeditioner av Botans personal. Samlingen ligger till grund för flera viktiga uppsatser med bl.a. fem nybeskrivna arter.

Botan odlar dessa täta kuddväxter i speciella substrat i kalla växthus och de räknas till de mest avancerade växter en botanisk trädgård kan ha i sina samlingar.

Här följer en ljuvlig bildkavalkad med dessa rara blommor!

Dionysia janthina 'Emmylou'
Dionysia iranica och zagrica
Dionysia diapensiifolia
Dionysia afghanica
Vårblommefägring


En samling dionysior, cyklamen m.fl.


Dionysia zagrica närbild


Dionysia tapetodes


En rad dionysior

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB