Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dillpion eller herrgårdspion?

Snart blommar många underbara pioner i våra trädgårdar. Många förtjusta utrop hörs från hänförda trädgårdsgäster och de vill så klart veta vilken skönhet det är de tittar på - dillpion eller herrgårdspion.

Av Sylvia Svensson

Många av frågorna som jag får under vinjetten Fråga experterna handlar om huruvida ens omhuldade skönhet är en dillpion, Paeonia tenuifolia, eller kanske en herrgårdspion, Paeonia x hybrida. Det är inte helt enkelt alla gånger att veta vilken, om man inte har båda att jämföra med.

Dillpion eller herrgårdspion?

Dillpionen blandas ofta ihop med herrgårdspionen, som är en korsning mellan den sibiriska pionen Paeonia anomala och dillpionen Paeonia tenuifolia. Herrgårdspionen har något mindre finflikiga blad. Den är något mer robust till växtsättet, har lite mer blårödtonade blommor och förekommer ofta i gamla trädgårdar.

#Riktig dillpion#

Den riktiga dillpionen har blad som verkligen liknar dillblad, de är nåltunna med mörkgrön översida och blågrön undersida. Det finns både enkla och dubbla dillpionsorter, den dubbla heter helt enkelt ’Plena’. Båda har mörkröda blommor, den enkla blir cirka 30-50 centimeter hög, den dubbla något lägre. Även en rosa sort, ’Rosea’ finns.

I mitten på den enkla, 5-10 centimeter breda blomman sitter en stor samling ståndare med gula pollenknappar, hos de dubbla har de flesta ståndarna blivit till kronblad. Dillpionen är mycket härdig, den klarar sig i nästan hela landet.

#Såhär trivs pioner!#

Plantera pionen soligt men inte i fullt solgass och hetta. En luftig plats med lite vandrande skugga passar den bäst, det ger blommorna kraftigare färger och längre blomningstid.

Pioner gillar djup, näringsrik, fuktighetshållande men väldränerad jord som är något lerhaltig. Kalk gillar de också. Och så vattna vid behov, de gillar inte att torka ut! Gödsla på våren med till exempel välbrunnen stallgödsel.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB