Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Det våras för pelargoner

Text och bild: Blomsterfrämjandet

En ny pelargonsäsong är i gång och spänningen stiger. Vilken skönhet ska få utmärkelsen Årets Pelargon i år? Vi är många som är nyfikna, men snart är väntan över. Årets pelargon 2015 presenteras på Nordiska Trädgårdar torsdagen den 26 mars. Till dess, passa på och låt dig inspireras och lär dig mer om släktets mångfald. Känner du inte till eller inte hunnit prova sorterna som fått utmärkelsen Årets Pelargon tidigare år har du några riktiga guldkorn att bekanta dig med. Har du inte redan plockat fram pelargonerna i ljus och värme efter vinterförvaringen är det hög tid att ge dessa en bra start på pelargonåret 2015. Beskär dem och plantera om i näringsrik, mullrik jord med god dränering. Pelargoner som fått tillräckligt med ljus under vintern så att de redan är fina går det bra att ta sticklingar från nu.

Älskade pelargon

Just nu växer det så det knakar hos landets pelargonodlare som förser oss med miljontals pelargoner varje år. Och ja, pelargoner är omåttligt populära och intresset ökar.

En anledning till att pelargonerna är så populära är att släktet är så variationsrikt och att mycket spännande förädling sker. Men det är inte bara nya sorter som lockar, även intresset för historiskt intressanta sorter ökar. Få andra blommor kan framkalla samma nostalgi och ljuva barndomsminnen som just pelargonen.

Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet. Den blev snabbt en älskad blomma i hemmen, inte minst tack vare Carl Larssons konst där Mårbackapelargonen förekommer flitigt. Pelargonen förknippas gärna med inredning från denna tidsepok men passar lika bra i det moderna hemmet.

fröer
Fröpremiär 2023
Handla nu

En pelargon för alla

Pelargonsläktet rymmer otroligt stor variation i både utseende och användningsområden. Variationen i växtsätt, blomfärg, blomform, bladverk och doft är fantastisk och gör att det finns pelargoner för alla smaker. Pelargoner kan vara både romantiska och tuffa och för den inbitne samlaren finns udda pelargoner. För att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år Årets Pelargon. Hedersbetygelsen tilldelas en frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde och ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner.

I juryn för Årets Pelargon sitter Lotta Ahlvar, VD för Handarbetets Vänner, Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för de svenska odlarna samt Björn Höjrup från Sweed, företrädare för förädlarledet.

Pelargoner i odling

Idag odlas många olika sorter, vanligen hybrider och ursprunget är ofta okänt eller komplext. Sorterna förs till olika grupper som doftpelargoner, hängpelargoner, unikpelargoner och änglapelargoner.

De flesta sorter i handel tillhör zonalpelargonen som vi ofta betraktar som den vanliga pelargonen. Gruppen är mångformig och sorterna kan delas in i grupper efter utseende. Här hittar vi till exempel vanliga zonalpelargoner, äggskalspelargoner, rosenknoppspelargoner och stjärnpelargoner.

Användning

Att pelargonen är en av våra mest populära och älskade krukväxter är inte så konstigt, de är lättodlade, friska och många sorter blommar hela sommaren och långt in på hösten.

Pelargonen är en fullvärdig inredningsväxt som passar både i det moderna och i det klassiska hemmet. Många sorter trivs lika bra inne på fönsterbrädan som utomhus. På sommaren kan de placeras ut på balkongen, altanen eller utanför entrén.

Ge pelargonen en klassisk placering som mormorsväxt i glasverandan eller i det inglasade uterummen eller använd i den Medelhavsinspirerade trädgården. Flera av doftpelargonerna kan även användas till att smaksätta eller dekorera bakverk och maträtter med.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB