Det blir som det blir
Sammanfattning och analys av "Text och bild Låtta Skogh" – En hyllning till trädgårdens dynamik
Låtta Skoghs krönika är en personlig och eftertänksam reflektion över trädgårdslivets ständiga förändring och glädjen i att ge naturen handlingsutrymme. Istället för att se trädgården som en plats för strikta planer, liknar Skogh den vid ett levande rum där växter, till skillnad från inomhusinredning, fortsätter att förändra sig – även när man själv inte gör något. Växterna konkurrerar och samsas, vissa dör, andra tar över nya ytor och tillsammans skapar de en oväntad helhet.
Spontanitet och växtval: Förtjusning framför färdiga planer
I inledningen betonas lusten att låta växterna ”ta egna initiativ”. Den som alltid har full kontroll över vad som planteras går också miste om chansen att bli överraskad. Erfarenheten av att först fylla nyanlagda rabatter med stora, ettåriga växter – såsom busksolrosor till döttrarnas stora glädje – blir symbolisk för Skoghs avslappnade relation till trädgårdsplanering. Med tiden har hon fyllt på med plantor som väckt hennes intresse, utan strikt planering eller expertstyrda råd. Detta tillvägagångssätt innebär mindre arbete och ökar toleransen för den naturliga oordning som uppstår – och det är, enligt Skogh, just det som ger utrymme för ro och förväntan när våren kommer.
Oordning som terapi och grunden för harmoni
En viktig tanketråd som löper genom texten är just värdet av det oplanerade. Skogh hänvisar bland annat till forskning vid Alnarp, som visar att "den naturlika och oordnade" trädgården uppskattas mest av patienter med utmattningsdepression. Här möts ogräs, fruktträd, bärbuskar och grönsaker i en otuktad blandning och det är, enligt Skogh, detta oplanerade som skänker harmoni – inte perfektion, som istället bara signalerar krav.
Acceptans av den egna oordningen
Samtidigt pekar hon på att det kan vara betydligt svårare att uppskatta samma ”imperfektion” i den egna täppan som i någon annans. "Det är en övning väl värd att göra” skriver Skogh och bjuder in till reflektion: Vad vore om vi vågade koppla av och njuta även i vår egen oordning?
Låta trädgården sköta sig själv – och möta våren med nyfikenhet
Under året som gått berättar Skogh hur hon medvetet valt att inte ägna särskilt mycket tid åt trädgårdsarbete. Istället har tiden gått åt till att dricka saft, iaktta insekter och läsa böcker – medan trädgården fått leva sitt eget liv. Bara när någon växt blivit för dominant, eller någon annan verkat behöva hjälp, har hon ingripit. Hon nämner också att hon planterat lökar utan att minnas vilka sorter – en handling som speglar hennes filosofi om att släppa på kontrollen och bjuda in till överraskningar, för nästa vår.
Vidare läsning och fördjupning
För dem som vill läsa mer om Låttas erfarenheter och tankar kring livet i trädgården och naturens nycker, rekommenderas även tidigare avsnitt av "Låttas tyck & tänk", till exempel:
- Grodan Carl Philip flyttar in – där en oväntad gäst blir en del av trädgårdens ekosystem.
- En trädgård full med gropar – funderingar kring förändring och den ständiga processen i trädgårdslandet.
- Fem kvadrat gräsmatta – om små ytors stora möjligheter.
- Vikten av att välja ett träd! – en djupdykning i beslutet att plantera ett nytt träd.
Språk, ton och betydelsen av text och bild
Låtta Skoghs kåserier är skrivna med lätt hand, i jag-form och med en ton som bjuder in läsaren till egna minnen och tankar. De ger tydliga inre bilder av växande och föränderlig grönska, vilket understryker vilken kraftfull roll den personliga texten har för läsarens upplevelse – även när den, som här, kompletteras av egna erfarenheter snarare än explicita bilder.
Slutsats
- Skoghs text bjuder på inspiration till ett friare och mer förlåtande förhållningssätt till trädgårdsliv och natur.
- Oordning och spontanitet kan vara en källa till vila, återhämtning och glädje, både känslomässigt och estetiskt.
- Trädgården kopplas här till både terapeutisk forskning, personlig utveckling och enkel närvaro.
- För vidare inspiration kan man med fördel läsa vidare bland tidigare avsnitt och släppa fram sin egen nyfikenhet – i såväl text som trädgårdsjord.
”Om ett par veckor filosoferar Låtta vidare om trädgården.”
Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något.
Prenumerera här: