Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Det blir som det blir

**Låttas tyck&tänk** När man vill skapa en trivsam eller vacker miljö inomhus kanske man sätter upp en snygg tapet eller hänger upp en fin lampa. Sedan stannar tapeten eller lampan oftast där man satt dem, och förändras nästan inte alls. Ute är det annorlunda.

Text och bild Låtta Skogh Tidigare avsnitt av Låttas tyck & tänk hittar ni längst ner i krönikan!

Växter växer. Till skillnad från inredning inomhus innebär inredning med växter i trädgården att saker händer även när man inte gör något. Man väljer växter och gräver ner frön, lökar eller små plantor på olika platser i jorden. Sedan står de där och lever.

De växer och konkurrerar och vissa vinner över andra. Vissa går under redan första vintern, andra breder ut sig och tar över på ställen där man inte hade tänkt sig att de skulle vara.

Jag tycker att det är roligt att låta växterna ta egna initiativ och bestämma lite själva. Det är roligt att bli överraskad. Man kan öka chansen att bli det genom att inte ha full koll på vad man gräver ner.

Massor med ettåringar!

När våra nyanlagda rabatter var fyllda med fet myllig jord ville jag snabbt ha massor av grönska. För att slippa tänka efter noga, och för att undvika risken att lägga massa pengar på fel buskar och perenner, satsade jag på att så massa stora, ettåriga växter. Främst busksolrosor, till döttrarnas förtjusning.

Sedan har jag successivt köpt växter jag blivit förtjust i och grävt ner dem utan någon särskilt genomtänkt plan. Till skillnad från många andra saker väljer jag inte växter enligt den medvetna och välövervägda råd&rön-metoden. Det blir som det blir. Lite oförutsett och vildvuxet, men det tycker jag är bra. Om det inte finns en briljant plan så krävs mindre arbete. Överseendet med kaoset blir större när det är inte är lika självklart hur det var menat från början.

Oordnad harmoni

Forskare har undersökt effekten av trädgårdsterapi i Alnarp. De upptäckte att den trädgårdsmiljö som är mest uppskattad av patienter med utmattningsdepression är den naturlika och oordnade, den med vilda arter och ogräs tillsammans med fruktträd, bärbuskar och grönsaker. Oordning ger harmoni. Perfektion signalerar krav.

Och visst tycker de flesta att det är underbart bli inbjuden till någons vildvuxna trädgård? Däremot är det en utmaning att uppskatta samma o-perfektion i sin egen täppa hemma. Det är svårare att finna harmoni i den egna oordningen. Naturligtvis är det önskvärt att kunna koppla av och njuta hemma, så jag tycker att det är en övning väl värd att göra.

Överraskning till våren?

Tidigt i våras bestämde jag mig för att nästan inte jobba alls i trädgården i år. I stället har jag druckit saft, tittat på insekter och läst böcker. Under tiden har växterna vuxit. I höst grävde jag bort vissa som jag tyckte tagit sig för stora friheter, flyttade några som jag tycker synd om där de stod inklämda mellan mera dominanta grannar och grävde ner några nya lökar . Vilka sorter har jag redan glömt, så till våren blir jag förhoppningsvis positivt överraskad. Igen.

Om ett par veckor filosoferar Låtta vidare om trädgården.

#Läs tidigare avsnitt av Låttas tyck & tänk!#

Grodan Carl Philip flyttar in En trädgård full med gropar Fem kvadrat gräsmatta Vikten av att välja ett träd!

Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB