Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Det är dags för pelargoner!

Ljuset är på väg tillbaka. Då är det dags att ta fram de övervintrade pelargonerna. Oavsett om du haft dem ljust eller mörkt. Nu är det tid för lite pelargonvård. Pelargoner är något man verkligen kan bli förälskad i, det finn så många olika sorter och jag vill ha dem alla! De som doftar, de som man kan ha i bakverk eller de med helt spektakulär blomning. Man kan även så pelargoner nu, det är oftast det enklaste sättet att få tag på roliga sorter!

Text och bild: Anna Theorin

Jag förvarar mina pelargoner inomhus. Jag har inget bra ställe att övervintra dem och i källaren glömmer jag alltid bort dem. De får knappt något vatten och de skott som råkar komma upp blir långa och gängliga. Men de brukar rätta till sig efter lite omvårdnad. När jag klipper mina pelargoner tar jag alltid sticklingar. Det är ett utmärkt sätt att få mer plantor eller att ge bort till någon odlingsvän.

Så pelargoner

Att så pelargoner är inte svårt. Pelargoner är ljusgroende vilket betyder att du bara lätt trycker fröerna mot den fuktade såytan. Använd såjord av bra kvalité och ställ dem gärna på en värmematta eller över ett element. När de grott ställer du dem svalt och ljust. Toppa gärna plantan om du vill ha ett buskigare växtsätt.

Rufsiga nyplanterade pelargoner trängs i fönstret.

Väck dina pelargoner

Man brukar säga att man väcker sina pelargoner, det betyder att man tar fram dem i ljuset. Börjar vattna, friserar dem vid behov och byter jord och krukor om det är nödvändigt.

Jag byter jord, klipper och ställer fram dem samma dag. Vissa tar det lite försiktigare och klipper dem efter att de sett lite tillväxt. Jag har inte märkt någon skillnad i att göra så, därför gör jag allt på samma dag.

Först har jag alltid mina plantor kruttorra innan jag omplanterar dem. Detta för att lättare få bort gammal jord från rötterna. De brukar ramla med en del rötter men det gör ingenting, det blir istället som en liten extra knuff till att växa mer.

Först klipper jag bort allt intorkat, vissa nya skott klipper jag ner och vissa tar jag bort helt. Efter det så skakar jag bort den gamla jorden runt rötterna, ibland om det behövs klipper jag bort gamla rötter eller drar isär dem om de har snurrat sig för mycket.

Sen planterar jag dem i bra krukjord eller pelargonjord. Om jag inte har någon pelargonjord så blandar jag alltid upp jorden med lecakulor och perlite. Detta för att inte jorden ska bli förtorkad och hård när de sen står utomhus. Pelargoner blommar bättre om de får torka upp mellan vattningarna och då vill jag inte ha hård torvjord som sen inte går att vattna upp. Storleken på krukan beror självklart på storleken på plantan, jag har dock märkt att om man planterar dem i för stor kruka så växer pelargonerna inte lika mycket. Jag vet inte vad det beror på men man kan alltid prova sig fram.

Efter det vattnar jag igenom jorden och ställer dem i fönstret. Poff brukar det säga och så börjar de växa med väldans fart. Man kan klippa dem flera gånger innan man ställer ut dem för att få ner storleken lite. Jag ger dem gödning efter ca en månad och vattnar hellre med lite gödning varje vattning än att ge en stor dos ibland. Jag använder flytande gödning eftersom jag får bra resultat och det är enkelt.

Om några månader ser de ut såhär på trappen igen!

Sticklingar

Sticklingar från pelargoner är enkelt att ta och att få att rota sig. Man kan stoppa dem rakt ner i en kruka med såjord eller så använder man sig av torvbriketter för att spara lite plats. Se till så att sticklingarna inte ruttnar, det är enklare att vattna ihjäl pelargonsticklingar än att torka ut dem. När du ser lite rötter eller tillväxt planterar du dem i en vanlig kruka och vipps har du nya plantor på gång!

Det finns olika sätt att klippa till pelargonsticklingar men jag brukar klippa precis under ett bladpar, sen drar jag av det nedre bladet. Om det är mycket bladmassa kan man klippa bladen på hälften för att minska avdunstningen men det brukar inte vara några problem vid vanliga sticklingar. Glöm inte att sätta etiketter om du har många sorter och vill hålla dem isär.

Stickling på gång i Februariljuset!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB