Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Det är dags för pelargoner!

Ljuset är på väg tillbaka. Då är det dags att ta fram de övervintrade pelargonerna. Oavsett om du haft dem ljust eller mörkt. Nu är det tid för lite pelargonvård. Pelargoner är något man verkligen kan bli förälskad i, det finn så många olika sorter och jag vill ha dem alla! De som doftar, de som man kan ha i bakverk eller de med helt spektakulär blomning. Man kan även så pelargoner nu, det är oftast det enklaste sättet att få tag på roliga sorter!

Så här tar du hand om dina pelargoner året runt

Jag förvarar mina pelargoner inomhus. Jag har inget bra ställe att övervintra dem och i källaren glömmer jag alltid bort dem. De får knappt något vatten och de skott som råkar komma upp blir långa och gängliga, men efter lite omvårdnad på våren brukar de repa sig fint. När jag klipper mina pelargoner tar jag alltid sticklingar – ett utmärkt sätt att både föröka plantorna och ta vara på kraftiga skott, eller för att ha något att ge bort till en odlingsvän.

Så pelargoner

Att så pelargoner är inte svårt alls och ett roligt alternativ om du vill prova på nya sorter. Pelargoner är ljusgroende, vilket innebär att du bara trycker fröerna lätt mot den fuktade såytan – täck dem alltså inte helt med jord. Använd alltid en såjord av bra kvalitet för bästa resultat, och för att påskynda groningen kan du ställa sådden på en värmematta eller ovanpå ett element. När de grott är det viktigt att ställa plantorna ljust och svalt; för mörkt eller för varmt gör att de blir rangliga. Toppning av unga plantor ger buskigare växtsätt och gör dem stabilare inför utplanteringen.

Rufsiga nyplanterade pelargoner trängs i fönstret.

Väck dina pelargoner

Så fort vårsolen visar sig brukar man säga att man väcker sina pelargoner. Det innebär att plantorna tas fram i ljuset, börjar vattnas, klipps till vid behov och får ny jord och ibland också ny kruka om de vuxit ur sin gamla. Jag brukar själv göra allt detta samma dag: först får pelargonerna torka ut ordentligt så det är lätt att lossa den gamla jorden från rötterna. Ibland ramlar lite rötter av, men det brukar snarare stimulera till kraftigare tillväxt.

Alla intorkade delar klipper jag bort, och vissa nya skott kortas in eller tas bort för att främja bättre form. Därefter skakar jag försiktigt bort så mycket jord som möjligt och reder ut rötterna. Om de snurrat ihop sig klipper eller drar jag isär dem lätt.

Plantorna får sedan ny jord – helst pelargonjord om jag har, annars krukjord som jag blandar upp med lecakulor och perlite för att undvika att jorden blir för tät och svårvattnad. Det är viktigt att pelargoner får torka upp mellan vattningarna, eftersom de blommar bättre då. Storleken på krukan anpassas efter plantans storlek; en för stor kruka kan faktiskt göra att tillväxten saktar in, så prova gärna olika varianter.

Efter omplanteringen vattnar jag igenom och ställer pelargonerna i fönstret. Snart brukar det ”poff” säga och plantorna sätter fart! Under förkultiveringen kan man toppa dem fler gånger för att få lagom storlek och buskig form innan utplantering. Gödning ger jag med flytande näring i svag dos ungefär från en månad efter omplantering – lite gödning vid varje vattning ger bäst resultat tycker jag själv.

Om några månader ser de ut såhär på trappen igen!

Sticklingar

Att ta sticklingar från pelargoner är både enkelt och effektivt. Sticklingarna kan du sätta direkt i en kruka med såjord, eller i torvbriketter om du vill spara plats. Var försiktig med vattningen – det är lättare att vattna ihjäl än att torka ut pelargonsticklingar. När du ser att sticklingen har fått rötter eller börjar växa planterar du om den i en vanlig kruka, och så har du snart nya plantor på gång.

Jag brukar klippa sticklingen precis under ett bladpar och drar av det nedre bladet; ibland klipper jag halva bladmassan om sticklingen är stor, för att minska avdunstningen, men oftast går det bra även utan det. Om du har många olika sorter är det smart att märka sticklingarna direkt så du vet vilken som är vilken.

Stickling på gång i Februariljuset!

Läs också gärna om Pelargonutställning för ännu mer inspiration och tips kring pelargoner.

Tips för ett långt pelargonliv

Med rätt omvårdnad får du alltså glädje av dina pelargoner år efter år – från yrvakna små plantor inomhus tidigt på våren, till blomstrande, praktfulla krukor ute när sommaren kommer. Experimentera gärna med sådd, sticklingar och olika jordblandningar, och hitta din egen favorit bland sorterna. Och glöm inte att pelargoner både tål och mår bra av att stå på lite svält och torka ut ibland – det gynnar både blomning och hälsa.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB