Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Den vilda naturen tränger in i hemmet

Nu intar gröna växter och naturens otämjda vildhet våra moderna bostäder och vår stilrena inredning. Fast höstens inredningstrend är inte bara imponerande dekorativ - den är dessutom vägen fram till ett bättre inomhusklimat och mindre koldioxid.

Från Floradania

Föreställ dig att en del av vardagsrummet eller hallen har förvandlats till en liten skogsdunge med massor av kapade björkstammar som blandats med gröna, uppstammade växter. Kanske en vrå som liknar skogens undervegetation med många olika gröna växter och gräs tätt ihop kring en "trädstubbe" bestående av små, kapade trädstammar. Eller varför inte en hel vägg med likadana gröna växter i rader på hyllor?

Det är den vilda naturen i de stora kanadensiska skogarna som har gett inspiration till trendforskarnas förslag på höstens inredningsstil. Den kallas Wild Woods och det namnet har den internationellt erkända danska blomsterstylisten Anette Østergaard verkligen tagit till sig i de nämnda dekorationsexemplen som hon har skapat för de danska trädgårdsmästarna.

  • Vi längtar efter naturen i vår vardag och i takt med att både husen och möblerna har blivit allt mer fyrkantiga, minimalistiska och stilrena de senaste åren, har vi fått allt större lust att få in den vilda naturen som effekter i våra hem, säger Anette Østergaard. Och det är just som enstaka inslag i de invanda ramarna som trenden kommer att slå igenom.

Det vilda uttrycket
Det behövs inte mycket för att en grön växt ska ändra karaktär och bli en effektfull kontrast till de rena linjerna i vardagsrummet. Många av de gröna, danska växterna har redan ett naturligt, vilt uttryck, men effekten kan förstärkas, berättar den danska blomsterstylisten.

  • Naturen är full av gratis dekorationsmaterial. En barkbit bunden runt krukan med ett snöre, ett par grenar nerstuckna i jorden mellan Microsorums låga, vågiga blad för att skapa höjd. Eller gör din egen undervegetation på bordet genom att linda granrötter runt en kruka med Sedum och Sagina eller sätt flera exemplar av Nematanthus i en skål med mosstuvor och grenstumpar. En ihålig trädstam är också ett vackert alternativ till en kruka.
grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu
  • Jag får ofta frågan varför jag dekorerar växterna och varför de inte bara kan stå som de är, berättar Anette Østergaard. - Visst kan de det, men styling är ungefär samma sak för växter som smink är för kvinnor: Grunden finns redan, men stylingen kan framhäva en personlighet och en stil. De "vilda" växterna med sina olika bladformer blir till Wild Woods när de får sällskap av grovhuggna krukor i rostig metall, lera eller trä och dekoreras med naturliga material som rötter, ben, läder och päls.

Receptet heter "litet, men naggande gott" poängterar Anette Østergaard som räknar med att naturen kommer att fortsätta inta en central plats i vår inredning i många år till.

Bättre inomhusklimat med gröna växter
Det är den danska växtbranschens marknadsföringsbolag, Floradania Marketing, som i samarbete med scandinavian trend institute överför de internationella trenderna till nya idéer som vi kan använda i vår heminredning. Här pekar konsult Anna Marie Nielsen även på det faktum att det inte bara är vår längtan efter naturen som har skapat Wild Woods. Den senaste forskningen har också slagit fast att gröna växter har stor betydelse för ett bättre inomhusklimat.

  • Alla pratar om koldioxid, men växterna gör faktiskt något åt det, säger marknadsföringskonsulten. - Växterna utlöser en fotosyntes som både omvandlar rummets koldioxid till syre och renar luften från flera av de giftiga ämnen som utsöndras av moderna möbler och byggmaterial. Dessutom stimulerar växter våra sinnen och har en positiv verkan på såväl vårt fysiska som vårt psykiska välbefinnande.

Därför är det bara naturligt att både naturen och klimatet spelar en viktig roll i den kommande trenden, för just några av de "vildaste" gröna växterna är också de som har den bästa luftrenande effekten. Det gäller bland annat Homalocladium platycladum, Chlorophytum comosum och Beaucarnea recurvata.


Gör din egen undervegetation på bordet genom att linda granrötter runt en kruka med Sedum och Sagina


Sätt flera exemplar av Nematanthus i en skål med mosstuvor och grenstumpar


Spathiphyllum


Homalocladium platycladum


Chlorophytum comosum


Beaucarnea recurvata

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB