Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dahlia en älskad knöl

Det finns dahlior för alla smakriktningar, allt från en lågvuxen växt med blygsamma enkla blommor till riktiga bjässar med nästan dekadent blomprakt. Från varje dahliaknöl som planteras på våren växer kraftiga plantor upp som står i flor under sensommaren. De blommar som praktfullast från slutet av juli ända fram till frosten sätter stopp för dem. Få växter ger så mycket fägring av en så liten knöl.

Dahlian har fascinerat oss sedan den dag den först påträffades i Mexiko i slutet av 1500-talet. Indianerna använde de saftiga potatislika knölarna som föda. Växten har en rik blomning med många gånger dramatiska blommor, ofta i eldiga färger. Idag har den en enorm färgvariation som känns oändlig. Dessutom finns de i olika höjder och med olika form på blomman. Allt ifrån den enkla och asterlika blomman till de som ser ut som riktiga halskrås. Under de senaste åren har dahlian fått en renässans och intresset bara ökar. I hela världen finns mer än 20.000 olika sorter registrerade och fler blir det för varje dag.

Förutom en enorm färgvariation bjuder de även på en mängd olika former på blomman. Det finns dahliablommor för alla smakriktningar, från den blygsammaste enkla i ljusa färger till nästan utstuderat dramatiska i såväl form som färg. Dahliorna delas in i olika grupper, allt efter hur de ser ut. Vad sägs om anemondahlior, kaktusdahlior, näckrosdahlior, pompondahlior och halskråsdahlior. Det är några av grupperna. Namnen är både kittlande och i högsta grad beskrivande.

Knöl från Mexiko
Dahlian började spridas i Europa för omkring 200 år sedan. Men den gången var det inte för de ätliga knölarnas skull utan för den vackra blomningens. Frön skickade från hemlandet Mexiko till Spanien och odlades av Abbé Cavanilles. Det var också han som beskrev och gav växten det vetenskapliga namnet Dahlia år 1791. Han uppkallade den efter svensken Andreas Dahl, som var botanist, läkare och en av Linnés lärjungar.

Dahlian hade dock upptäckts långt innan det. Spanjoren Francisco Hernandez tillbringade flera år i Mexiko (1570-1577). Han var den som först rapporterade om den magnifika blomman. Vad han hittade var en växt med blommor större än astrar och som redan då fanns i flera färger - rött, gult, purpursvart och vitt.

Lady Bute, hustrun till den engelske ambassadören i Spanien, var också bland de första att odla dahlian. Hon hade nära kontakt med Kew Garden i London. Lady Bute fick några dahliafrön skickade till sig år 1798, men lyckades dock inte hålla dem vid liv mer än några år.

Idag vet vi mer. Med en frostfri vinterförvaring kan man spara dahliaknölar, men också andra sommarlökar som inte är vinterhärdiga, i många, många år. Visserligen odlas den ofta som ettårig. Men dahlian, precis som andra sommarlökar är flerårig och de kan bli mycket, mycket gamla. Dessutom får man fler och fler knölar för varje säsong och det känns nästan som att skörda potatis när dahliaplantan grävs upp på hösten.

Användbar prydnadsväxt
Inte bara blommans form och färg varierar mellan olika sorter. Även plantans höjd varierar och det gör den så mycket mer användbar. Vissa sorter är låga och passar i rabattens framkant eller i krukor. Andra sorter hör till trädgårdens giganter och kommer bäst till sin rätt i rabattens bakkant, som en fond i rabatten.

Visst kan man blanda blommor och grönsaker, gärna lite respektlöst. Extra effektfullt är att sätta dem bland vitkålshuvuden. Kålhuvudenas distinkta form blir en fin kontrast mot dahlians sirligare men ändå kraftfulla bladverk. Andra kålväxter som är läckra för ögat och som blir fint sällskap till dahlior är svartkål och grönkål. Även dillens ljust gröna och sirligt luftiga blad är vackert som en sky runt dahlians bollformade blommor. Var inte rädd för att "skörda" dahliablommor. De är inte bara vackra rabattblommor utan också en utmärkta snittblommor. De fluffiga blombollarna fyller fint och ger en härlig färg i sensommarens buketter.

Så lyckas du med dahlian
När man köper dahliaknölar bör de ha kylförvarats i butiken. Annars kan de lätt skrumpna, särskilt om de legat ett tag. Välj knölar som tydligt visar "ögon" (små toppar på knölen).

Vänta med att plantera ut knölarna tills risken för nattfrost är över. Vill man ha en tidigare blomning ute kan man börja förkultivera knölarna redan nu. Genom förkultivering får man dem att blomma 2-3 veckor tidigare än om de sätts ut direkt i rabatten. Sätt dem grunt i stora krukor eller i hinkar inomhus och vattna sparsamt till skotten börjar växa. När risken för nattfrost är över, runt skolavslutningen, sätts de ut i rabatten eller så får de fortsätta att växa i en stor kruka eller urna.

Vill man få plantorna buskigare toppa dem när de blivit ca 15-20 cm höga. Om man gallrar knopparna får man större blommor. Visserligen blir blommorna färre men varje blomma blir desto större.

Ta sedan upp knölarna efter första nattfrosten och förvara dem på en frostfritt plats till nästa vår. Förvara dem gärna i torvmull.


Blanda gärna dahlia ton i ton. Den lilla rödbladiga triangeloxalis är fin som kantväxt.
Foto: IBC


Genom att odla dahlia i kruka kan man flytta den dit den för tillfället matchar bäst.
Foto: IBC

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB