Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dags för daglig lusvandring

Trädgårdsaktuellt från Hemträdgården 3 Av Eva Wirén.

Nu är en ljuvlig tid, med skira gröna blad och löftesrika blomknoppar. I den fräscha till synes orörda grönskan läggs ägg och kläcks larver som har dina växter på menyn.

Den här tiden är många insekter i farten. Gör en kort, daglig vandring i trädgården, kika på nya skott, vrid och vänd på blad, så kan en del skador begränsas. Det är faktiskt en ganska trevlig avkoppling!

Årlig gäst
Bladlöss finns det mer eller mindre av varje sommar. Det finns många olika arter och de skadar växterna genom att suga så tillväxten hämmas, men också genom att de kan överföra virus, t ex på hallon.

Bladlössen sitter gärna i stora kolonier på spetsen av unga skott eller under nya blad. I början på säsongen kläcks bladlushonor som föder ungar utan befruktning, så det kan snabbt bli många löss från en enda individ. Därför är det bra att vara observant nu och därmed försena angreppet en del. Kläm ihjäl, ta bort angripna blad, spola hårt med vatten, behandla med såplösning (1/2 dl till 1 l vatten) eller något växtvårdsmedel. Använd 3 % såpsprit mot extra besvärliga löss. Dessa medel måste dels träffa djuren ordentligt, dels sprutas efter någon tid igen. Rosor, äpple, plommon, körsbär, dill och fläder är några växter att vara uppmärksam på.

Undvik mask i hallonen
När hallonplantans blomknoppar börjar svälla kommer hallonängern fram, äter och lägger sina ägg - det som sedan blir "hallonmask". Morgon och kväll eller mulna dagar är djuren lite tröga och kan ganska lätt iakttas och samlas in över en skål med såplösning. Håll utkik efter en gulbrun, ca 5 mm lång skalbagge som klänger runt i blomknopparna.

Glupska stekellarver

Steklar uppträder på många växter, men varje stekelart är ofta bunden till sin speciella värdväxt, så man behöver inte oroa sig för att angrepp på en växt ska sprida sig till hela trädgården.

Klematisbladstekeln angriper småblommiga arter av klematis, och dess larver kan snabbt äta upp bladen. Äggen läggs i årsskotten - både i rankor och i bladskaft - så granska dem noga nu, det syns som små knottror på skotten. Klipp i så fall genast av rankan. Har de ljusgröna larverna kommit ut på plantan gäller det att klämma ihjäl så många som möjligt, alternativt breda ut ett skynke under plantan, skaka och samla ihop larver som faller ner.

Ett flertal steklar har rosor som värdväxt. Rosenskottstekeln förstör ofta den första blomningen genom att dess larv lever inne i skotten som vissnar i toppen och blir svarta. Klipp bort och förstör vissna skott så snart som möjligt, medan den gulvita larven finns kvar inuti. Andra stekellarver gnager på rosornas blad. Kontrollera bladen noga, även undersidan, och kläm ihjäl synliga larver. Lilla rosenbladstekeln gör att bladen rullar ihop sig, se Hemträdgården 1/2001, s 37.

Krusbärstekelns larv är grön med svarta prickar och lever på krusbär och vinbär (utom svarta). Äggen läggs på undersidan av bladen, långt ner och i det inre av busken. Leta inne i busken efter blad med små hål. Plocka bort dessa blad så får du med många nykläckta larver på en gång. Eller skaka buskarna kraftigt och samla in nedfallna larver.

Unga stekellarver på blad kan också bekämpas med något växtvårdsmedel (träffa noga), pyrethrum eller nim (endast prydnadsväxter, se även s 43).

Fjäril färre fötter
Alla hungriga larver är inte steklar. Det kan vara larver till en fjäril som gnager, äter ur, gör gångar eller spinner ihop. I grönsakslandet är fiberduk ett bra hjälpmedel. Men fjärilslarver kan även bekämpas på biologisk väg med bakterien Bacillus thuringiensis 'Turex'. Det sprutas på växterna så att larverna äter av det. Turex bryts ner ganska snabbt i solljus och sköljs av med regn, så behandlingen kan behöva upprepas. På larver som lever gömda inne i frukter, bär eller inspunna blad fungerar det inte. Turex finns att köpa i trädgårdsbutiken.

Mot stekellarver har Turex ingen effekt. Stekellarver skiljer sig från fjärilslarver på antalet bukfötter (alltså inte de bröstfötter som sitter längst fram vid huvudet). Stekellarver har 6-8 par bukfötter, fjärilslarver högst 5 par. Försök räkna, så slipper du spruta i onödan!

I växthuset
Biologisk bekämpning är en vanligare metod i växthuset än ute i trädgården. I växthus kan man sätta in nyttodjur mot t ex mjöllöss (vita flygare), spinnkvalster, bladlöss och trips. För att få balans mellan skadedjur och nyttodjur är det viktigt att sätta in bekämpningen i tid. Om angreppet redan är kraftigt behövs en behandling med såplösning eller växtvårdsmedel innan nyttodjuren anländer. Om du hade problem förra året så var observant nu när odlingen kommer igång på allvar. Kontrollera plantorna ofta, så fort de första skadedjuren upptäcks är det dags att sätta in nyttodjuren. Beställ djuren från Svenska Predator, tel 042-20 11 30.


Bladlöss sitter ofta längst ut på nya, fräscha skott.


Fiberduk är bästa skyddet mot glupska kålfjärilslarver. Låt duken ligga från utplantering till skörd.


I växthuset kan många skadegörare bekämpas med nyttodjur. Djuren köps på postorder och placeras ut bland växterna så fort de anlänt.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB