Daglilja Årets perenn 2013
Dagliljan som Årets Perenn 2013
Dagliljan (Hemerocallis) utsågs till Årets perenn 2013 av Perennagruppen, en sammanslutning av Sveriges perennodlare inom plantskolesektionen inom GRO, Gröna Näringens riksorganisation. Motiveringen löd att dagliljan är en mångfacetterad, lättodlad skönhet som väcker och stimulerar odlarglädjen i alla lägen. Med initiativet Årets perenn, som infördes 1997, vill Perennagruppen årligen lyfta fram friska, vackra och härdiga trädgårdsväxter. För att bli utvald ska växten vara lättskött, robust och visa särskilt odlingsvärde, vilket dagliljan verkligen gör [1].
Variation, färgrikedom och odlingsglädje
Dagliljan är uppskattad för sin enorma mångfald och flexibilitet. För att ge en inblick i dagliljornas färgrikedom och variationsrikedom valde juryn inför 2013 sju olika dagliljesorter – men alla dagliljor är förstås årets perenn [2]. Dessa sju nyanser presenteras också med bilder och beskrivningar på föreningens hemsida. Denna bredd understryker dagliljans position som en tacksam och inspirerande trädgårdsväxt för alla – både entusiastiska nybörjare och erfarna odlare.
Egenskaper som gör dagliljan unik
Dagliljor är i princip odlingsvärda över hela landet, då de är mycket härdiga och sällan drabbas av sjukdomar eller skadeinsekter. Trots namnet är dagliljan inte släkt med vanliga liljor och angrips därför aldrig av liljebaggar. Den trivs i såväl sol som halvskugga, och passar i de flesta jordar – allt från torra till lätt fuktiga. Därutöver har dagliljan lågt näringskrav och kräver sällan delning eller annan omfattande skötsel.
Bladen är dekorativa från tidig vår och bildar frodiga tuvor som skapar en vacker form i rabatten hela säsongen. Växten blir med åren allt vackrare och större, men sprider sig inte aggressivt, utan håller sig på sin plats utan att ta över. Tack vare torktålighet och motståndskraft mot både avgaser och vilda djur är dagliljan ett utmärkt val även i stadsmiljöer. Dessutom fungerar dagliljan utmärkt i stora krukor och planteringar på balkong eller terrass.
Blomning och användning
En dagliljeblomma blommar ett dygn (därav namnet, av grekiskans "hemera" = dag och "kallos" = skönhet), men plantan fylls av knoppar och kan blomma i flera veckor eller ibland månader – redan i maj till långt in i september, beroende på sort. Utvecklingen av nya sorter har gjort att dagliljor idag finns i allt från vitt, gult och orange till rött, purpur och nästan svart. Flera är tvåfärgade eller har vackra nyansskiftningar i blomman.
Dagliljans blommor är dessutom ätliga och uppskattade som färgklickar i sallader – både vackra och användbara.
Sju utvalda dagliljor
För att illustrera dagliljornas bredd valde juryn sju sorter 2013, med olika färg och karaktär:
- Arctic Snow – elfenbensvit med limefärgad hals.
- Strawberry Candy – korallrosa med jordgubbsrött öga och gul hals.
- Pandora’s Box – cremevit med purpurviolett öga och grön hals, kompakt och blomrik.
- Mauna Loa – orangegul, vacker som solnedgång.
- Happy Returns – citrongul, långblommande och tålig.
- Crimson Pirate – röd, enkelblommande och robust.
- Stella de Oro – gul, extra lång blomningstid.
Bilder och mer information finns på Perennagruppens hemsida.
Odlings- och designtips
Dagliljor kombineras lätt med andra perenner som nävor, jättedaggkåpa och alunrot för maximal visuell effekt. De långblommande sorterna gynnas av regelbunden gödsling under sommaren och blommorna fungerar både som vacker snittblomma och som fjärilsmagnet.
Sammanfattning
Dagliljan är en lysande representant för årets perenn tack vare sin robusthet, variationsrikedom och långa blomningsperiod. Den är lättodlad, tålig, dekorativ från vår till höst och passar i de flesta miljöer – från privata villaträdgårdar till stadens parker. Dagliljans egenskaper, tillsammans med dess bredd och estetiska värde, gör den till en oumbärlig del av svenska odlares trädgårdspalett [1] [2].