Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Cyklamen i glas

En cyklamen som tagits ur sin kruka och satts i en glasvas med vatten är en vacker och trevlig present.

Från Blomsterfrämjandet

Ta bort jorden runt rötterna och skölj rötterna rena. Se till att rottrådarna når vattnet, men att knölen är torr. Meddela den du ger blomman att överblommade blommor ska tas bort efterhand och att vattnet bör bytas regelbundet. Hållbarheten är, med rätt skötsel, nästan lika länge som för en cyklamen i kruka.

Den cyklamen som vi odlar i våra hem idag skiljer sig från den vilda formen genom att den domesticerade generellt är större och kompaktare. De moderna småblommiga sorterna har tagits fram genom att storblommiga cyklamen korsats med själva arten Cyklamen persicum.

Cyklamen växer naturligt i miljöer med låga temperaturer vilket gör att den också som krukväxt trivs bäst i svalare klimat. Dagens sorter är emellertid bättre anpassade till vårt inomhusklimat än de äldre sorterna.

Cyklamen finns tillgänglig i handeln mellan augusti och december. En cyklamen ska köpas välutvecklad och ha ett stort antal knoppar. Stänglarna ska stå upprätt och bladverket ska vara kompakt.

Cyklamen ska stå ljust. En för varm placering kan göra att växten blir lös. Inomhusklimatet i våra bostäder klarar den dock bra. Den trivs utmärkt på svala platser också såsom inglasade balkonger och uterum och den klarar temperaturer ned mot 0 °C.

Växten ska inte torka ut och vill ha en jämn tillförsel av vatten, 1/2 - 1 dl per dag. Mjukt vatten eller regnvatten är särskilt bra och det bästa för växten är om den får vattnet underifrån. En svag tillförsel av näring är tillräcklig eftersom mycket näring orsakar en ökad tillväxt av bladverket vilket i sin tur gör att plantan blir för stor. Det är lagom att gödsla en gång per vecka under hösten, med ett litet uppehåll på vintern, och åter börja gödsla i februari -mars igen.

Vissna blommor eller blad tas bort med ett kraftigt ryck. Om det blir kvar en bit av stjälken längst ned vid knölen pressas växtsaft ut genom brottytan och ger en bra grogrund för sjukdomar. Om man planterar om cyklamen ska man tänka på att halva knölen ska vara ovan jord annars blommar den sämre och i värsta fall kan den ruttna. Därför bör också jordytan runt knölen vara plan och knölen ska inte placeras i en fördjupning.

Skadedjur som kan angripa cyklamen är bladlöss, trips, öronvivlar och dvärgkvalster. De sistnämnda ger deformerade blad och blommor och kan inte bekämpas, det enda som återstår att göra är därför att kasta plantan och köpa en ny.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB