Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Comeback för blommande kaktus

Schlumbergera x buckleyi

Från dammig, urmodig mormorsväxt till färgsprakande, ny trend.

Julkaktus, Schlumbergera x buckleyi, har länge ansetts vara en något urmodig mormorsväxt, men den tiden är förbi. Kaktusen har nämligen fått en storslagen comeback. Det beror först och främst på att blommorna finns i en imponerande färgskala från de mildaste pastellerna som krämvit, mild gul och laxrosa till de mest lysande färgerna som chockrosa, röd och lila.

Schlumbergera är dessutom mycket tålig och behöver precis som andra kaktusar bara minsta möjliga skötsel, något som kunderna uppskattar.

Du behöver inte ha gröna fingrar för att få julkaktusen att trivas. Fast du kan få ännu större glädje av krukväxten med hjälp av några få knep. Köp flera exemplar i samma eller matchande färger och ställ dem tillsammans på en bricka. De välformade knopparna kommer att slå ut så småningom och kommer att skapa en fantastiskt vacker färgpalett som verkligen lyser upp - oavsett om du ställer brickan på bordet, i fönsterkarmen eller på golvet framför ett fönsterparti. Flytta gärna runt brickan i hela bostaden. Det är en myt att julkaktusen tappar knopparna om den flyttas.

Schlumbergera trivs bäst på en ljus plats. Dess värsta fiende är för mycket vatten. Blomjorden ska torka ut lätt mellan varje vattning och växten tar inte skada om du glömmer vattna den några dagar. Det är mödan värt att spara julkaktusen efter blomningen eftersom den kommer att blomma igen kommande år när dagarna är som kortast i november-december.

Under vinterperioden efter blomningen bör kaktusen få en viloperiod, då den ställs på en ljus, gärna sval plats. Den tål temperaturer ned till 15° C. Under denna period ska vattningen vara sparsammare. På våren när de nya skotten tittar fram ska du ge växten gödning tills de nya knopparna börjar synas på hösten. Om växten är för lång och spretig kan du vrida av de långa skotten i önskad längd.

Schlumbergera finns i många olika storlekar. De minsta produceras i 6 cm krukor, de största i 30 cm krukor.


Schlumbergera x buckleyi


Schlumbergera


Schlumbergera 'Salsa Dancer'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB