Citronen har värdighet och stil
Citronens karaktär och symbolik
Texten inleds med ett citat ur Citron av Lotte Möller, där citronen beskrivs som en frukt med värdighet och stil, och med en beundransvärd social förmåga – den klarar av att umgås med allt och alla, från lyxiga förrätter till enkla efterrätter, från tvättmedel till drinkar, utan att förlora sin egen identitet och charm. Citronens unika förmåga att framhäva omgivningens goda egenskaper, och samtidigt vara öppen, anpassningsbar och aldrig högfärdig, gör den till en naturlig favorit i både kök och vardag.
Personliga erfarenheter med citrus- och exotiska fruktträd
Min egen väg till citrusodling började med en miniapelsin, ett vågat experiment som överraskade positivt. Apelsinträdet stod år ut och år in i östfönstret utan element, alltid dekorerat med både blommor och små orange frukter. Men även om citrusväxter är tåligare än man tror, är de också känsliga för yttre hot – som en besprutad julgran. En sådan gran tog både apelsinträdet och nästan livet av en av våra katter, som blev akut förgiftad efter att ha tuggat på en gren. Händelsen blev en viktig lärdom i giftfritt julfirande, och sedan dess har endast konstgjord gran fått komma över vår tröskel.
Idag har jag två nya apelsinträd, men framförallt ett citronträd som blivit en absolut favorit. Citrusträdet står året om i ett söderfönster, också utan element under. På bara två år har vi kunnat skörda två citroner, varav den ena mätte hela 16 cm och är den största jag sett! Nu hänger flera vackra gula och gulgröna frukter på ”trädet”. Till och med under de mulnaste vinterdagarna sprider citronträdet ett stänk av sommar och medelhavskänsla i rummet. Och blommornas doft – intensiv och nästan berusande – kan faktiskt få även den mest sansade att le lite längre än vanligt.
Fler exotiska växter och odlingslust
Modet att prova egna vägar har lett till att även fikonträd, olivträd och en grön staketdruva (utomhus) flyttat hem till oss. På önskelistan står nu också en blå staketdruva och persikoträd. Upplevelsen är att många exotiska växter är betydligt mer anpassningsbara än sitt rykte – förutsatt att man försöker förstå och möta deras behov. Dessutom lanseras allt fler härdiga sorter, vilket gör utmaningen mer tillgänglig även för ovana odlare.
Skötsel, lärande och digitalt stöd
Min erfarenhet är att nyckeln till att lyckas ligger i modet att våga och viljan att lära sig på vägen. De flesta växter klarar sig fint om man ger dem rätt ljus, lyssnar in deras signaler och inte vattnar för mycket eller för lite. Och det är enklare än någonsin att hitta råd och inspiration, tack vare alla diskussioner på nätet och i forum. Forumet här på odla.nu är ett bra exempel på en mötesplats där både expertsvar och glada amatörers tips samsas och gör tröskeln lägre för nybörjare – den som söker skall finna!
Praktiska tips för citronträd
- Citronträd gillar mycket ljus – helst 6–8 timmar/dag i ett ljust fönster.
- De trivs bäst utan element under, för att rötterna inte ska torka ut.
- Skydda dem wintertid från kyla och drag, särskilt om de står nära ytterväggar.
- Vattna regelbundet men låt jorden torka upp något mellan vattningarna, eftersom övervattning är den vanligaste orsaken till problem.
- Njut av blommorna! De bjuder, förutom skönhet och doft, på välbefinnande även vintertid.
Att våga prova och vinna
Att ta sig an exotiska växter handlar mindre om perfekta förutsättningar och mer om mod, nyfikenhet och att våga lära av egna och andras erfarenheter. Med ett citron- eller apelsinträd hemma får du inte bara frukt, utan också doft, färg och ett stänk av värme året om. Och informationen finns där ute – det är bara att söka, fråga, och våga pröva! Den som vågar ska vinna.