Citronen har värdighet och stil
Av Ewa Ekdahl
"Citronen har värdighet och stil. Den har också en beundransvärd social förmåga. Utan att ge avkall på sin egen integritet kan den umgås med allt och alla, hög och låg, förrätter och efterrätter, tvättmedel och drinkar. Den framhäver omgivningens goda egenskaper och får oss att glömma de mindre goda. Det finns ingenting som den finner ointressant, och den är aldrig högfärdig." Ur boken Citron av Lotte Möller, Albert Bonniers Förlag 1997.
Min första miniapelsin kändes som ett verkligt vågspel. Hur länge skulle den hålla? Jo, den stod med både blommor och orange små frukter utan uppehåll i tre års tid! I vardagsrummets fönster mot öster, utan element under, tycktes den trivas året om. Inför julhelgerna ställde vi en julgran i ett hörn tvärs över rummet. Blommor och granar kan vara kinkiga ihop men det verkade fungera så vi fortsatte. Men så en jul fick vi hem en gran som definitivt tog död på apelsinträdet. Och så när också på ena katten! Hon tuggade på en liten gren och blev så sjuk att hon fick läggas in på djursjukhus med dropp på grund av akut förgiftning. Men det är en annan historia. Julgranen åkte ut mellan jul och nyår. Den var troligtvis besprutad. Katten gick att rädda, som tur var, men inte apelsinträdet. Så numera har vi konstgjord gran till jul! Det trodde jag väl aldrig att en sådan skulle komma in över vår tröskel!
Nu har jag två nya apelsinträd och sedan snart två år tillbaka även ett citronträd - en absolut favorit. Citronträdet står i matrummet året om i fönster mot söder, men även här utan något element under. Hittills har vi skördat två citroner. Den ena var hela 16 cm lång och en av de största citroner jag sett! Nu hänger två gula och fem gulgröna citroner på ”trädet”! Även den mulnaste novemberdag eller regnigaste januaridag (som idag) får ett stänk av sommar och medelhavskänsla över sig med ett citronträd i rummet! Och blommorna kan få den mest sansade person att bli lätt berusad, tro mig!
Att ta sig an exotiska växter är för mig framförallt en fråga om att våga. Och prova sig fram! De flesta växter är rätt anpassningsbara och tåliga bara vi försöker komma dom lite till mötes. Och allt härdigare sorter presenteras. Så nu har jag också ett fikonträd - som växer så det knakar -, ett olivträd och en grön staketdruva (utomhus). På önskelistan för trädgården står ytterligare en staketdruva, men blå den här gången, och ett persikoträd.
I takt med att utbud och intresse ökar för exotiska växter kommer också alltmer information om hur dessa olika växter ska skötas. Förutom ren expertkunskap finns det bra diskussioner och information från oss vanliga trädgårdsamatörer i olika forum och trädgårdsbloggar på nätet. Forumet här på odla.nu är ett bra exempel! Den som söker skall finna!
Den som vågar ska vinna!