Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Citrondoft på uteplatsen

Den fräscha citrondoften som svävar omkring på uteplatsen känns underbar särskilt under varma sommardagar. Förutom att ha ett riktigt citronträd, Citrus limon, finns det flera andra växter som skapar medelhavskänsla genom sin citrondoft.

Av Sylvia Svensson

Flera av sådana citrondoftande växter är dessutom kryddväxter, så de går bra att använda till matlagning, företrädesvis till fisk och efterrätter. Men även fläskkött kan bli gott grillat med citrondoftande kryddor.

Citrongräs*, Cymbopogon citratus*
Det dekorativa citrongräset som har funnits på marknaden några år nu, används sedan länge i den asiatiska matlagningen. Dess friska, starka citronsmak ger en fin touch åt grytor och dressingar. Skär bort ytterhöljet på stråna innan de används. 
Eftersom citrongräset inte klarar våra vintrar, odlas det bäst i kruka i söderläge eller i växthus i väldränerad jord.

CitronverbenaLippia citriodora
En vacker, gracil planta vars blad smakar och doftar starkt och friskt av citron. Den är tämligen ny hos oss som kryddväxt. Den kan användas som krydda till fisk och fågel, i efterrätter och drycker. 
Även citronverbenan odlas bäst i kruka i sol till halvskugga i väldränerad jord och tas in för vintern. Den kan blomma med små, vita blommor under sommaren.

CitrontimjanThymus x citriodorus
Timjan däremot har vi odlat länge i Sverige, men det kommer nya, roliga sorter av den nästan varje år. Citrontimjan är en klassisk och god krydda för sommarens sallader och grillrätter. Använd den färsk eller torkad. 
Citrontimjan har ett kraftigt växtsätt, något gulbrokiga blad och blommar sent med små lila blommor. Det finns flera namnsorter av den på marknaden. Plantan är vacker och kan odlas såväl i rabatt som i kruka. Den sprider sig villigt om den trivs. Föredrar solig, sandig och väldränerad växtplats i full sol och är härdig i de sydligaste zonerna.

CitronbasilikaOcimum basilicum ’Lemon’
Citronbasilikan är lika lätt att odla som alla andra basilikor. Den doftar ljuvligt av citron och är god att äta färsk. Den ger en mild citronsmak till sallader samt kött- och fiskrätter. Odlas enklast i kruka då den inte tål någon frost alls. Citronbasilikan är ettårig, så om varje vår eller köp en ny planta!

Doftpelargonen ’Bontrosai’ är en sort av Pelargonium graveolens, rosengeranium, med doft av citron. Den odlas mest för sina roliga blads skull. Växtsättet är udda, upprätt och skulpturalt. Bladen samt de små, ljusrosa blommorna kan användas i mat och bakverk. Gör sig bäst i mellanstora krukor och blir ca 30-40 cm hög. Ska övervintras inomhus.

Det finns också dekorativa plantor som inte är egentliga kryddväxter men bladen kan förstås användas i potpurrier och liknande.

Citroneukalyptus, Eucalyptus citriodora
Citroneukalyptus är ett dekorativt träd från Medelhavsområdet. Den har långsmala, blågröna blad som doftar citrus. Den blir med tiden ett litet träd med vedartad stam även hos oss om man övervintrar den svalt och ljust. Den blommar inte hos oss då den sällan når tillräckligt stora dimensioner här. Står gärna i full sol till halvskugga i något fuktig fast väldränerad, lätt sur (pH 4,5 – 5,5) jord. Odlas enklast i krukor i citrusjord.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB